BMW je v Münchnu razkril novo generacijo svoje štirivratne limuzine serije 7. Foto: BMW
BMW je v Münchnu razkril novo generacijo svoje štirivratne limuzine serije 7. Foto: BMW

Laserski žarometi, nov način prilagajanja podvozja, uporaba lahkih materialov in znižanje mase za 130 kilogramov, posodobljeni pogonski sklopi, ukazovanje z gestami, parkiranje brez voznika v vozilu … Vse to so novosti nove generacije BMW serije 7.
BMW je štirivratno limuzino, svojo najbolj luksuzno križarko, prvič predstavil leta 1977. Najnovejši model so razkrili v sredo zvečer na domačem dvorišču, v Münchnu.
Zanjo Bavarci pravijo, da je najbolj luksuzna do zdaj. V razred, v katerem se bo merila z audijem A8 in mercedes-benzom razreda S, prinaša številne nove tehnološke rešitve.
Uporaba lahkih materialov
Pomembna novost, ki se nanaša tako na nižjo porabo kot na dinamiko vožnje, so novi materiali, ki so skupno maso vozila znižali za do 130 kilogramov. Posnemali so recept znan iz modelov i in uporabili karbonsko zasnovo, industrijsko proizveden material CFRP (ojačana plastika z uporabo lahkih ogljikovih vlaken) so kombinirali z jeklom in aluminijem.
Bavarci so limuzini, ki bo na voljo tudi s podaljšano medosno razdaljo, namenili posodobljene različice motorjev V8 in šestvaljnih vrstnih pogonskih enot. Izpopolnjen je serijski 8-stopenjski menjalnik steptronic, učinkovitejši je sistem štirikolesnega pogona. Na voljo bo tudi priključni hibrid. Ta združuje štirivaljni bencinski motor in električni motor, ki skupaj ustvarita največjo sistemsko moč 240 kilovatov.
Ukazovanje z gestami
Najnovejši val inovacij ponuja tehnologijo, ki prilagaja nastavitve avtomobila glede na slog vožnje in značilnosti poti. Prvič do zdaj bo mogoče z določenimi funkcijami upravljati kar z gesto rok. Z gibi dlani, ki jih zaznava 3D-senzor, se upravlja funkcije infozabave, kot so na primer nastavljanje glasnosti avdioaplikacij in sprejemanje ali zavračanje prihodnih telefonskih klicev.
Kot se za "direktorsko“ limuzino spodobi, je serija 7 opremljena z največ sistemi za udobje do zdaj. Odvisno od paketa opreme vključuje 4-področno samodejno klimatsko napravo, električno nastavljive komfortne sedeže s funkcijo masaže zadaj in aktivno prezračevanje za vse sedeže. Funkcija masaže zdaj omogoča potnikom na zadnjih sedežih, da se udeležijo aktivne fizične vadbe za boljše počutje. Izboljšano je bilo udobje na zadnjem sedežu za sovoznikom, ki se lahko pomakne naprej za dodatnih 90 milimetrov in ima električno raztegljiv naslon za nogo v svojem naslonu.
Laserski žarometi
Za boljše ozračje skrbi posebna panoramska streha. Ko se zmrači, se svetloba, ki jo oddajajo stransko nameščeni led moduli, enakomerno usmeri neposredno na stekleno površino, kjer zadene ob vtisnjeno grafiko, ki posnema zvezdnato nebo.
Velika tehnološka novost je daljinski nadzor parkiranja, ki omogoča voznikom lahek dostop do ozkih parkirnih mest, saj jim med parkiranjem ni treba sedeti v vozilu. Po modelu i8 je tudi serija 7 dobila laserske luči, ki so med doplačili.
Med inovativnimi sistemi za pomoč vozniku pri BMW-ju naštevajo pomočnika za krmiljenje in nadzor smeri vožnje, pomočnika za ohranjanje voznega pasu z aktivno zaščito pred stranskim trkom, funkcijo preprečevanja naleta od zadaj in opozorilnik na prečni promet.