Kitajski trg je za Teslo ključnega pomena. To je namreč ogromna baza kupcev, v Šanghaju pa je družba postavila tudi veliko tovarno. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Plevnjak
Kitajski trg je za Teslo ključnega pomena. To je namreč ogromna baza kupcev, v Šanghaju pa je družba postavila tudi veliko tovarno. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Plevnjak

Razlog za odpoklic Teslinih vozil so težave s programsko opremo, ki lahko povzročijo napake pri delovanju sistema za samodejno vožnjo. Odpoklic velja za vse štiri modele v portfelju ameriškega podjetja: lokalno izdelana modela 3 in model Y ter modela S in model X, uvožena iz tujine.

Tesla namerava pomanjkljivosti odpraviti z namestitvijo posodobitev na daljavo, navaja spletna stran CNEVPost, specializirana za kitajske avtomobilske teme. Posodobitev vključuje nove funkcije in krmilne mehanizme za tehnologijo ADAS modelov Tesla. To vključuje tudi jasnejšo informacijo, da mora voznik opravljati svoje nadzorne naloge za volanom, tudi ko je vklopljen "avtopilot". Pred tremi tedni je morala Tesla v ZDA zaradi varnostnih napak naknadno posodobiti približno dva milijona vozil.

Odpoklic bodo izvajali po fazah, so sporočili Kitajci. Le vozila, ki jih ni mogoče posodobiti na daljavo, bi morala obiskati servisnega partnerja znamke Tesla. Tesla je odpoklicala tudi 7538 modelov S in X, ki so bili na Kitajsko uvoženi med oktobrom 2022 in novembrom 2023. Pri teh vozilih so težave z zaklepanjem vrat.

Trenutno ni odpoklica ali načrtovanega naknadnega opremljanja modelov, dobavljenih v Evropi. Ni jasno, ali so prizadeta tudi uvožena vozila. Tesla od leta 2020 proizvaja model 3 v svoji tovarni Gigafactory v Šanghaju, leta 2021 se mu je pridružil še model Y. Modela S in X sta uvožena iz ZDA.