Siva oziroma srebrna ostajata najbolj priljubljeni barvi že od leta 2015. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Pirman
Siva oziroma srebrna ostajata najbolj priljubljeni barvi že od leta 2015. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Pirman

78,7 odstotka kupcev vozil v Nemčiji je med januarjem in novembrom letos izbralo sivo oziroma srebrno, črno ali belo barvo vozila. To skupno pomeni kar 2,1 milijona avtomobilov. To je rezultat ocene Združenja nemške avtomobilske industrije (VDA), pomeni pa, da so omenjene barve vse bolj priljubljene, saj jih je leta 2021 izbralo nekaj manj kupcev, skupaj 75,9 odstotka, leto prej pa 75,8 odstotka.

Siva oziroma srebrna ostajata najbolj priljubljeni barvi že od leta 2015. Skoraj vsak tretji kupec avtomobila se je v letu 2023 odločil za sivo ali srebrno barvo. Za črno se je letos odločila dobra četrtina kupcev (26,4 odstotka), delež pa ostaja stabilen. Belo barvo izbere vsak peti kupec (20,7 odstotka). Bela barva je dober primer, kako se lahko priljubljenost barv avtomobilov z leti spreminja: leta 2006 je bel avto izbralo le 1,6 odstotka kupcev.

Zelena barva je vse bolj priljubljena. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Zelena barva je vse bolj priljubljena. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Eden od razlogov za priljubljenost omenjenih barv in vztrajnost smernic se skriva v preostanku vrednosti pri nadaljnji prodaji. Če izberete eno od teh barv, je večja verjetnost, da boste rabljeni avto prodali prej. Priljubljenost zelene barve, trend se je prvič pojavil leta 2021, se nadaljuje. Zelena je tudi letos v Nemčiji na tretjem mestu med svetlimi barvami. Od leta 2020 so se registracije vozil zelene barve povečale za 114 odstotkov.

Tako kot leto prej je modra spet nekoliko izgubila. Skoraj vsak deseti voznik se še vedno odloči zanjo, zaradi česar je najbolj priljubljena svetla barva. Sledi ji rdeča s 5,1 odstotka. Rumena (0,9 odstotka), oranžna (0,8 odstotka), rjava (0,6 odstotka) so manj zastopane, vijoličasta pa je redka, saj se za to barvo vozila odloči le eden od 1000 voznikov (0,1 odstotka).