Peugeot je za prvega kulinaričnega mojstra svojega bistroja izbral talentiranega francoskega kuharja Svena Chartierja (restavraciji Saturne in Le Clown Bar v Parizu). Foto: Peugeot
Peugeot je za prvega kulinaričnega mojstra svojega bistroja izbral talentiranega francoskega kuharja Svena Chartierja (restavraciji Saturne in Le Clown Bar v Parizu). Foto: Peugeot

Peugeot je predstavil svojo vizijo o restavraciji na kolesih (foodtruck). Vozilo združuje inovativne možnosti za ponudbo visokokakovostne hrane v mobilni restavraciji.
Peugeot foodtruck, poimenovan tudi "Le Bistrot du Lion" (Levji bistro), je zasnoval in razvil Peugeotov oblikovalski studio za svetovne blagovne znamke Peugeot Design Lab. Nova restavracija na kolesih se bo odprla 14. aprila na Tednu oblikovanja v Milanu 2015.
200- letna tradicija
Že daljnega leta 1810 je družina Peugeot svoj mlin predelala v obrat za izdelavo rezil za žage. Leta 1840 so izdelali prvi mlinček za kavo in leta 1874 še mlinček za poper, katerega mehanizem ima dosmrtno garancijo. Leta 1882 je luč sveta ugledalo prvo Peugeotevo vozilo, kolo grand-bi, temu pa je kmalu sledil prvi avtomobil. Do danes so na ceste po svetu poslali že več kot 65 milijonov vozil, Peugeot pa je od svojega nastanka dalje oblikoval in izdelal na tisoče gospodinjskih pripomočkov in vozil.
Na podlagi dvesto let znamke se je porodil inovativen koncept vozila s hrano, ki ga je mogoče po ustavitvi pretvoriti v restavracijo na kolesih. "Naš cilj je vzbuditi čim več čutov - vid, okus, vonj, sluh, dotik - z edinstveno kombinacijo modernosti in harmonije," pravi Gilles Vidal, direktor oblikovanja pri znamki Peugeot.
Kuharja so približali gostom
"Notranjost in zunanjost nista razmejeni, tako da lahko vsak gost vidi, kaj kuhar pripravlja in kako potekajo dela v kuhinji. Kuharja smo želeli približati gostom," pravi Cathal Loughnane, vodja studia Peugeot Design Lab. Peugeot foodtruck je med vožnjo kompaktno vozilo za rabo v mestu. Kratek previs zagotavlja priročno krmiljenje, dolga medosna razdalja pa uporabno prostornino. Po prihodu na cilj razpre krila in podvoji širino ter se pretvori v amfiteater. Bistrot du Lion vsebuje prostor za pripravo hrane, restavracijo in bar za osvežitev, poleg tega pa še DJ kabino. Oprema, pogrinjki, stoli, visoke mize in senčniki zadostujejo za pogostitev več kot 30 ljudi znotraj in v neposredni bližini bistroja.
Gastronomi lahko kuharjeve poteze spremljajo prek 46-palčnega zaslona in avdiosistema. Kombi zadostuje vsem homologacijskim standardom in higienskim predpisom, saj so se pri Peugeot Design Lab obrnili na Euromag, francoskega specialista za restavracije na kolesih. V vozilo so vgrajeni profesionalni aparati za pripravo in kuhanje hrane. Kuharji imajo na razpolago štiri plošče za žar in indukcijske plošče ter cvrtnik. Sistem za prezračevanje zagotavlja kakovosten zrak, 400-litrski hladilnik na podvozju skrbi za ohlajanje živil. V hladilniku s prostornino 350 litrov je mogoče ohladiti napitke, opremljen je tudi s profesionalnim aparatom za pripravo kave.