Pol stoletja razlike med prvim serijskim porschejem 911 in najnovejšim naslednikom. Foto: Porsche
Pol stoletja razlike med prvim serijskim porschejem 911 in najnovejšim naslednikom. Foto: Porsche

Pol stoletja tradicije razvoja in rasti modela, ki predstavlja enega izmed ključnih temeljev znamke, nameravajo pri Porscheju počastiti s številnimi dogodki, ne le v danes matičnem mestu znamke, Stuttgartu, ampak tudi drugje po svetu. Prvi uradni dogodek se prav v teh dneh odvija v Porschejevem muzeju, kjer so le za slab teden dni postavili na ogled štiri vozila, pomembna za zgodovino porscheja 911; zgodnji model 911 turbo coupe, študijo kabrioleta iz leta 1981, cestno različico 911 GT letnik 1997 in predserijski tip 754 T7, ki je služil za razvoj serijskega 911.

Iz Stuttgarta pa bo kot ambasador znamke na pot krenil tudi originalni porsche 911 letnik 1967, ki ga bodo razstavili na nekaterih najpomembnejših prestižnih avtomobilskih dogodkih, v letu dni pa se bo ustavil na skoraj vseh celinah.

Osrednji dogodek, posvečen pol stoletja zgodovine, ki ga pravi častilci znamke in modela skoraj ne bi smeli zamuditi, pa se obeta od začetka junija do konca septembra letos. V Porschejevem muzeju v Stuttgartu bo namreč od 4. junija pa do 29. septembra odprta posebna razstava z naslovom 50 let Porscheja 911.

Kaj pomeni pol stoletja razvoja avtomobila, pa si lahko ogledate v fotogaleriji, kjer drug ob drugem stojita najnovejši porsche 911 carrera 4S coupé in starodobni 911 2.0 coupé letnik 1964, ki je prva serijska različica vozila, premierno predstavljenega septembra 1963 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.