Mercedes je pokazal prvo skico poltovornjaka, ki naj bi bil v prodaji do leta 2020. Foto: Mercedes-Benz Vans
Mercedes je pokazal prvo skico poltovornjaka, ki naj bi bil v prodaji do leta 2020. Foto: Mercedes-Benz Vans

Pri podjetju Mercedes-Benz Vans bodo do konca desetletja kupcem ponudili poltovornjak (pick-up), ki ga bodo prodajali v Evropi, Latinski Ameriki, Avstraliji in na trgih Južne Afrike.
Tiskovni predstavnik Mercedesa med trge, kjer bodo prodajali poltovornjak, ni uvrstil Severne Amerike, kjer so tovrstna vozila zelo priljubljena.
"Poltovornjak bo idealno vozilo za prodor naših modelov na mednarodne trge," je dejal direktor Daimlerja, katerega del je Mercedes-Benz, Dieter Zetsche. Dodal je, da bo imel model, s katerim bodo vstopili v nov avtomobilski segment, prepoznavno Mercedesovo identiteto in vse atribute, od pogonskih motorjev, udobja, varnosti in vrednosti, ki so značilni za osebna vozila premium nemške znamke.
Želijo biti številka 1
Eden od razlogov, da bo Mercedes začel proizvajati poltovornjake, je vse večje povpraševanje zasebnih kupcev po tovrstnih vozilih. Vendar pa morajo imeti ta vozila vse, kar imajo tudi osebna vozila. "Podoben primer je uvedba razreda M pred približno 20 leti. Prvo športno terensko vozilo, ki ga je predstavila katera koli premium znamka, je dodobra prevetrilo trg in odprlo popolnoma nov segment vozil," pravijo pri Mercedesu.
S poltovornjakom se bo Mercedes podal v segment, kjer prevladujejo množični proizvajalci vozil, kot so Toyota, Chevrolet in Ford, vseeno pa so v Stuttgartu prepričani, da bo tudi pick-up prispeval pomemben delež k načrtu postati številka ena na področju prodaje premium vozil.
Mercedes je trenutno tretji po prodaji med premium proizvajalci vozil, za nemškima tekmecema Audijem in BMW, ki prav tako posegata v nove segmente vozil. BMW na primer je lani predstavil svoj prvi enoprostorec serijo 2 active tourer, ki mu bo letos sledila sedemsedežna različica, serija 2 gran tourer.
Da je lahko tudi poltovornjak uspešen, brez predhodnih izkušenj, je pred leti z modelom amarok dokazal Volkswagen. Prodaja pick-up vozil je v zadnjih mesecih poskočila na račun padanja cen bencina. Analitiki v avtomobilski industriji ocenjujejo, da je povpraševanje po svetu po poltovornjakih zraslo kar za 90 odstotkov.
Lani so bili kar trije med štirimi najbolje prodajanimi vozili v ZDA poltovornjaki, to so bili ford F-150, chevrolet silverado in ram 1500.