Mercedes-benz GLE bo javnosti premierno razkrit na avtomobilskem salonu v New Yorku v začetku aprila. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-benz GLE bo javnosti premierno razkrit na avtomobilskem salonu v New Yorku v začetku aprila. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je prenovil model ML, ki je na trgu od leta 2011 naprej. Skupaj s promocijo prenovljenega modela so razkrili tudi novo poimenovanje. Ne imenuje se več ML, pač pa GLE.
Mercedes GLE, najbolje prodajan športni terenec z zvezdo v nosu, bo na trgu konkuriral BMW X5 in povsem novemu audiju Q7.
Največje spremembe so zunanji arhitekti namenili svetilom, ki lahko svetijo v polni LED tehnologiji, maski motorja, odbijačem in motornemu pokrovu. Tudi na zadku so spremenili grafiko svetil in odbijač, nove so izpušne cevi.
Notranji arhitekti so mu dodali nov volanski obroč, na armaturni plošči je večji, 8-palčni sredinsko nameščen samostoječ ekran, prej je bil zaslon integriran, nov je comand infotmament sistem zadnje generacije, ki po zgledu na razred S, C in V omogoča upravljanje s pomočjo touchpada.
Tehnične novosti
V Stuttgartu so mu namenili zadnjo generacijo asistenčnih varnostnih sistemov, kot je opozorilo pred trkom, tempomat za uravnavanje varnostne razdalje, prilagodljiv sistem za brisanje stekel, ki čistilno tekočino razprši in razdeli neposredno pred ogrevano metlico brisalnika, s čimer se zmanjša poraba čistilne tekočine, podvozje agility control, ki s selektivnim, pasivnim blažilnim sistemom poskrbi za uravnoteženo udobje pri vožnji, tako da kotalne lastnosti, delovanje blaženja in stabilizacijo optimizira glede na stanje cestišča, novost je parkirni asistent in 360-stopinjski pregled na okolico s sistemom štirih kamer.
Novost je 9G-tronic samodejni menjalnik, s katerim bodo opremljeni vsi V6 dizelski motorji, prvič je na voljo s tehnologijo priključnega hibrida - gre za različico GLE 500e plug-in hibrid, ki za pogon kombinira šestvaljni bencinski motor in električni motor s sistemsko močjo 325 kilovatov. Emisije CO2 so 78 gramov na kilometer poti, energija v bateriji zadostuje za pot do 25 kilometrov daleč zgolj v električnem načinu. Vrh ponudbe predstavlja športna različica AMG 63 S z 430 kilovatov moči in pospeškom 4,2 sekunde z mirovanja do 100 km/h.