Avtomobili so še vedno najbolj priljubljeno sredstvo za odhod na dopust. Foto: M. Kr.
Avtomobili so še vedno najbolj priljubljeno sredstvo za odhod na dopust. Foto: M. Kr.
Le pripravljeni na pot z avtomobilom
Pravilno nalaganje tovora v in na avtomobile naj ne bi bila stvar improvizacije. Foto: M. Kr.
Le pripravljeni na pot z avtomobilom
Evropski vozniki so na tujih cestah pogosto bolj nemirni in negotovi. Foto: Goodyear Dunlop

V Evropi se bo letos poleti kar 74 odstotkov dopustnikov odpravilo na poletne počitnice z avtomobilom, na kar pa niso vsi enako pripravljeni.

Rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo 5.622 voznikov iz 15 evropskih držav in ki so jo po naročilu Goodyear Dunlop Europe ter njihove akcije »Pripravljeni na pot, varno v cilj« opravili v podjetju APCI Insight, kažejo, da avtomobil še vedno ostaja najbolj priljubljeno sredstvo za pot na poletne počitnice. Kar 50 odstotkov voznikov, ki se bodo na pot podali z avtomobilom, pa predvideva, da bodo med počitnicami naredili več kot 1000 kilometrov, vsak četrti pa celo več kot 2000 kilometrov.

Bolj pripravljeni od Slovencev le Rusi
V raziskavi je sodelovalo tudi 378 slovenskih voznikov, in sodeč po njihovih odgovorih, bodo šli na poletno potovanje dobro pripravljeni. Kar 80 odstotkov slovenskih voznikov pred potjo preveri tlak v pnevmatikah, 86 odstotkov se jih prepriča, da je dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, in 78 odstotkov preveri raven olja v motorju.

Po rezultatih raziskave sodeč, se na pot v Evropi bolje pripravijo le ruski vozniki, 94 odstotkov jih preveri tlak, prav toliko količino tekočine za pranje stekel in kar 97 odstotkov raven olja.

Čeprav slovenski vozniki pred odhodom na pot dobro poskrbijo za preventivo, pa imajo očitno več težav z nalaganjem prtljage in prevozom hišnih ljubljenčkov. Le 67 odstotkov slovenskih voznikov ve, kako v avtomobilu razporediti težke predmete, o tem so z 82 odstotki v Evropi očitno najboljše podučeni švicarski vozniki, slabše kot Slovenci pa so se z 61 odstotki odrezali Poljaki.

So pa slovenski vozniki povsem na dnu lestvice pri poznavanju varnih načinov prevoza hišnih ljubljenčkov. Le 61 odstotkov slovenskih voznikov namreč ve, kako poskrbeti za varnost živali in s tem tudi ostalih potnikov med vožnjo.

Slovenci bi bili lahko bolj previdni
Za višjo raven varnosti nasploh pa bi lahko slovenski vozniki poskrbeli tudi s previdnejšo vožnjo. Po rezultatih raziskave sodeč, bo kar 44 slovenskih voznikov med počitnicami prekoračilo hitrostne omejitve, 53 odstotkov jih je na dvosmernih lokalnih cestah že prehitevalo po več kot dve vozili naenkrat, 54 pa pospešilo skozi križišče, ko se je na semaforju prižgala rumena luč. Med počitnicami so štirje odstotki voznikov že sedli za volan vinjeni, kar pa je v primerjavi s Francozi malo; slednjih je sedlo za volan vinjenih deset odstotkov. Očitno pa so slovenski vozniki dovolj samokritični, da se zavedajo tveganosti svojega ravnanja, saj se je v anketi le 27 odstotkov voznikov opredelilo za previdne. Med Francozi se jih je za previdne označilo kar 51 odstotkov.

Glede na »velikost« Slovenije številne dopustnike zanese pot v tujino, kjer pa je le 22 odstotkov voznikov bolj nervoznih kot na domačih cestah, si pa kar 84 odstotkov voznikov želi lažji dostop in več informacij o prometnih predpisih v tujini. Sosedje Italijani so pri tem precej bolj ravnodušni, takšne dodatne informacije zanimajo le 63 odstotkov italijanskih voznikov.

Torej, če na cesti srečate italijanske voznike, se zavedajte, da niso ravno najbolje podučeni o predpisih, če pa srečate britanske, se ne čudite nad njihovo previdnostjo, saj jih je kar 84 v tujini bolj nervoznih kot na domačih cestah. Nenazadnje pa to niti ni tako nenavadno, glede na dejstvo, da morajo voziti po »nepravi« strani ceste.