V tehničnem centru razvijajo tudi posamezne tehnologije in sodelujejo v projektih matičnega koncerna VW. Foto: Seat
V tehničnem centru razvijajo tudi posamezne tehnologije in sodelujejo v projektih matičnega koncerna VW. Foto: Seat
Seatov tehnični center
Pri Seatu se lahko pohvalijo z lastnim razvojnim centrom, ki ima 40 let tradicije, saj so ga odprli leta 1975. Foto: Seat

Tehnični center je začel delovati leta 1975 na 130.000 kvadratnih metrov velikem območju, v njem pa je našlo delo 211 ljudi. Danes je ekipa inženirjev in tehnikov narasla že na več kot 900 ljudi, površino centra pa so povečali na 200.000 kvadratnih metrov.

Stalna rast in širitev centra
Pri Seatu se v jubilejnem letu radi pohvalijo, da je center stalno rasel, tako po površini kot številu zaposlenih, in da se bo do konca leta število zaposlenih povzpelo že na približno 1.000 ljudi, center pa je tudi največji vlagatelj v raziskave in razvoj v Španiji. V zadnjih petih letih so v to področje vložili 1,4 milijarde evrov.

Razvoj centra pa je povzročil tudi razvoj preostale infrastrukture v okolici, v njegovi bližini pa so zrasli še nekateri drugi pomembni objekti oziroma centri, povezani z avtomobilsko panogo in znamko samo. Najpomembnejši je gotovo Seatova tovarna Martorell, ki so jo odprli leta 1993 in je po besedah predstavnikov znamke trenutno ena najsodobnejših in trajnostno naravnanih tovarn v Evropi. Proizvodne zmogljivosti tovarne znašajo do 2.100 vozil dnevno, lani pa so skupno izdelali 443.000 vozil, ki jih prodajajo v 75 državah.

Pomemben del španske avtomobilske tradicije
Tehnični center je zaslužen za zasnovo Seatovih najbolj znanih modelov, kot so leon, ibiza, toledo, alhambra, cordoba in še nekateri drugi. V centru pa so pripravili tudi vrsto konceptnih vozil, ki tvorijo del španske avtomobilske zgodovine oziroma tradicije. Inženirji se v centru ne ukvarjajo le z novimi modeli, ampak razvijajo tudi nove tehnologije, med katerimi v zadnjem času izpostavljajo do okolja prijazne motorje ecomotive in sisteme za povezljivost v avtomobilu.

Po besedah predstavnikov matičnega koncerna Volkswagen je Seat s svojim tehničnim centrom edino podjetje v španskem avtomobilskem sektorju, ki oblikuje, razvija, izdeluje in trži svoje avtomobile, poleg tega pa sodeluje tudi v nekaterih drugih projektih velikega koncerna. Glavna področja, na katerih deluje center, pa so zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, povezljivost, dizajn in varnost.