Če bi imel audi TT sistem samodejnega zaviranja pri nizkih hitrostih, bi se lahko pohvalil s petimi zvezdicami Euro NCAP. Foto: Euro NCAP
Če bi imel audi TT sistem samodejnega zaviranja pri nizkih hitrostih, bi se lahko pohvalil s petimi zvezdicami Euro NCAP. Foto: Euro NCAP

V prvem letošnjem testiranju je neodvisna organizacija Euro NCAP preizkusila varnostne karakteristike Audijevega športnega modela TT in dveh sorodnih lahkih dostavnih vozil, renault trafica in opel vivara.
Niti eden izmed testiranih modelov ni prejel najvišje ocene za varnost, to je pet zvezdic. To je nekoliko presenetljivo, saj se je od Audija pričakoval najboljši rezultat. Pri Euro NCAP med razlogi, zakaj je audi TT prejel oceno prav dobro in ne odlično, navajajo pomanjkanje sistema za samodejno zaviranje pri nizkih hitrostih (city AEB), ki je sicer v Audijevi ponudbi pri drugih modelih.
TT prvi ocenjen po novih protokolih
Pri Euro NCAP vse več poudarka dajejo omenjenemu aktivnemu varnostnemu pomagalu. Test audija TT je prvi test Euro NCAP, odkar so letos uvedli nova pravila testiranja, ki vključujejo nove protokole in nove preizkusne lutke.
TT je prejel visoki oceni za varnost odraslih potnikov (81 odstotkov točk) in pešcev (82 odstotkov točk), za zaščito otrok je prejel 68 odstotkov točk, za asistenčne sisteme pa 64 odstotkov točk.
Sorodna dostavnika, ki ju izdelujejo na isti platformi, so preizkusili po aktualnem testu za težka vozila, že prihodnje leto pa bodo podvrženi enakim pogojem, kot jih izvajajo pri osebnih vozilih. Renault trafic in opel vivaro sta prejela tri zvezdice in identični oceni za varnost odraslih potnikov (52 odstotkov točk), otrok (91 odstotkov), pešcev (53 odstotkov) in asistenčnih sistemov (57 odstotkov). Pri Euro NCAP navajajo, da je vzrok za slabšo oceno preizkus čelnega trčenja, kjer je zračna blazina pred sopotnikom spredaj serijska le pri potniški, ne pa tudi tovorni različici. Preizkusne lutke so pokazale na možnost poškodb prsnega koša in kolen. Sta se pa oba za zelo varna pokazala pri zaščiti otrok in tudi trku z boka.