Japonci naj bi najprej z najnovejšimi tehnologijami opremili toyote in lexuse za japonski trg, kmalu zatem pa še ameriške in evropske modele. Foto: Toyota
Japonci naj bi najprej z najnovejšimi tehnologijami opremili toyote in lexuse za japonski trg, kmalu zatem pa še ameriške in evropske modele. Foto: Toyota

Pri Toyoti so za leto 2015 najavili, da bodo v svoja vozila vgradili številne napredne varnostne tehnologije, vključno s komunikacijo med vozili in komunikacijo vozil s cestno infrastrukturo.
Japonski avtomobilski gigant bo predstavil dva paketa tehnoloških pomagal. V prvem bodo tehnologije, ki jih danes množično ponujajo praktično vsi proizvajalci vozil, kot so sistem opozarjanja na vozila v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje na možnost čelnega trka, sistem, ki voznika opozarja na nenamerno menjavo voznega pasu, samodejno prilagajanje snopa svetlobe kratkih in dolgih žarometov v temi.
Novost so napredna polna LED-svetila, ki bodo prilagajala snop svetlobe tako, da ne bo zaslepila voznikov, ki vozijo nasproti, kar je tudi že uveljavljena tehnologija na trgu.
Radar bo imel pregled pred vozilom
Drugi, naprednejši paket tehnologij bo na trg uvedel nove sisteme, ki temeljijo na mikrovalovnem radarju. Ta bo na primer v križišču, v sodelovanju s senzorji, zaznaval dogajanje v prometu, vključno s pešci, in preprečeval trke z njimi. Radar bo deloval tudi v sodelovanju z aktivnim tempomatom in bo sam prilagajal hitrost.
Tudi manj pregledna križišča bodo pregledna
Velika novost bo možnost komunikacije med vozili in s cestno infrastrukturo. Tehnologijo bodo vgrajevali v modele višjega cenovnega razreda. Pri Toyoti navajajo, da bo brezžična tehnologija uporabna predvsem v manj preglednih križiščih, kjer bo voznik opozorjen, da se v bližini nahaja drugo vozilo ali pešci, informacije pa se bodo prenašale med vozili, opremljenimi z enako tehnologijo. Komunikacija med vozili in infrastrukturo naj bi pomembno vplivala na nižjo porabo goriva in večjo pretočnost, saj bo radarski tempomat, glede na podatke semaforja, samodejno zaviral ali pospeševal, da bi ujel „zeleni val“.