Johanna Bruhn je vlekla poteze, ki so BMW okronale kot najuspešnejšega proizvajalca in prodajalca vozil višjega razreda. Foto: EPA
Johanna Bruhn je vlekla poteze, ki so BMW okronale kot najuspešnejšega proizvajalca in prodajalca vozil višjega razreda. Foto: EPA

Pretekli ponedeljek je na svojem domu v Bad Homburgu blizu Frankfurta v 89. letu starosti umrla Johanna Quandt, milijarderka, ki je bila zaslužna, da je podjetje BMW zraslo v največjega proizvajalca luksuznih vozil na svetu.
Novico je sporočila tiskovna predstavnica BMW-ja, ki ni navedla razloga za smrt. Johanna Quandt je bila tretja žena in svoj čas poslovna sekretarka Herberta Quandta, ki je BMW po koncu druge svetovne vojne rešil pred propadom. Johanna Quandt je po njegovi smrti leta 1982 podedovala 16,2-odstotni delež v podjetju BMW.
Daimlerju preprečila načrte
Kot Johanna Bruhn se je rodila 21. 6. leta 1926 v Berlinu, v družini zgodovinarja in zgodovinarke, ki z avtomobili in tehniko nista imela ničesar skupnega. Po šolanju se je usmerila v bančništvo in tako sredi petdesetih let spoznala Herberta Quandta, enega izmed solastnikov podjetja BMW. Prosil jo je, da postane njegova osebna tajnica. Poslovni odnos se je kmalu sprevrgel v ljubezensko razmerje. Poročila sta se leta 1960, kmalu zatem pa sta dobila dva otroka.
Johanna je že pred poroko vplivala na poslovno politiko podjetja. Leta 1959 je nagovorila svojega bodočega moža, naj poveča svoj lastniški delež v podjetju BMW, ki je bilo tik pred bankrotom. Herbert je to tudi storil in povečal delež v podjetju nad 50 odstotkov, s tem pa preprečil Daimlerju nakup podjetja.
Poteza se je izkazala za odlično, saj je v času, ko je Nemčija dosegala veliko gospodarsko rast, z novimi modeli BMW-ja obogatel. Podjetje je postalo stabilno, začeli so graditi ugled in postali prepoznavni kot proizvajalec luksuznih športnih avtomobilov.
Pod njenim vodstvom je BMW le rasel
Naslednjih 20 let je šla krivulja uspeha le še navzgor. Leta 1982 je Herbert umrl, Johanni pa zapustil večinski lastniški delež v podjetju. Pod njenim vodstvom in novimi poslovnimi idejami je BMW le še bolj rasel. Bavarasko podjetje je kmalu kupilo luksuzni znamki Rolls-Royce in Mini Moris.
Johanna Quandt ni medijsko nikoli izstopala. Vedno je govorila, da bo vse, kar ima povedati, povedala svojim zaposlenim, in ne javnosti. Delnice podjetja bodo po njeni smrti ostale v družini, saj bodo razdeljene med sina Stefana Quandta in hčerko Susanne Klatten. Oba bosta povečala svoja deleža v podjetju. Stefan ima trenutno 17,4-odstotni delež v podjetju BMW, kjer je tudi zaposlen, Klattnova pa 12,6-odstotni delež. Njun delež se bo zdaj povečal na 25,75 odstotkov oziroma 20,95 odstotkov.