Več kot polovica prodanih novih vozil v letu 2015 v Veliki Britaniji ima vgrajeno tehnologijo samodejnega zaviranja v sili. Foto: Euro NCAP
Več kot polovica prodanih novih vozil v letu 2015 v Veliki Britaniji ima vgrajeno tehnologijo samodejnega zaviranja v sili. Foto: Euro NCAP

Zadnje številke pri prodaji novih vozil razkrivajo, da ima več kot polovica vozil vgrajen sistem za opozarjanje pred trkom. Med kupci vozil je zelo zaželen pripomoček tudi sistem samodejnega zaviranja v sili.
Samodejna vožnja postaja vse bolj realna. Pri britanskem Združenju avtomobilskih proizvajalcev in prodajalcev (SMMT) trdijo, da so porabniki začeli zaupati tehnologiji in sistemom v vozilih, ki omogočajo delno samodejno vožnjo.
Med novimi vozili, ki so jih prodali lani, jih ima kar 58 odstotkov vgrajen sistem za opozarjanje na možnost trčenja, 31 odstotkov vozil ima ta sistem že vgrajen standardno, drugi pa so si ga dokupili s seznama opcijske opreme. Za primerjavo, še pred petimi leti je imelo ta sistem vgrajenih le sedem odstotkov vozil.
Popolnoma avtonomne vožnje še dolgo ne bo
Druge znane tehnologije so sistem samodejnega zaviranja (vgrajen v 39 odstotkih vozil), sistem za prepoznavanje vozil v mrtvem kotu (32 odstotkov) in prilagodljivi tempomat (32 odstotkov). Mike Hawes, vodilni v SMMT-ju pravi: "Popolnoma avtonomna vozila so še precej oddaljena od vsakodnevne uporabe, vendar pa zadnji podatki o vgrajenih tehnologijah v novih vozilih razkrivajo, da samodejna vožnja že utira pot v naš vsakdan."
Hawes je prepričan, da bodo povezljiva in avtonomna vozila spremenila naše razmišljanje in navade, izboljšala varnost na cestah in znižala onesnaževanje ozračja. Britanska vlada bo omogočila vožnjo avtomobilom z vgrajeno tehnologijo samodejne vožnje na avtocestah. S tem bodo pripomogli, da bo tehnologija prvim kupcem na voljo do konca desetletja. Britanci menijo, da bo to datum, ko se bodo na cestah pojavila prva avtonomna vozila, množično pa jih lahko na cestah pričakujejo leta 2025.