Masažni stol v avtomobilih deluje kot nežnejša masaža. Foto: RTV SLO
Masažni stol v avtomobilih deluje kot nežnejša masaža. Foto: RTV SLO
Prrogrami masažnega stola. Foto: RTV SLO

"Dolgotrajne vožnje, to so vožnje, ki trajajo več kot eno uro, že povzročijo neke vrste zasedenosti telesa, na nas delujejo različne sile ob pospeševanju, zaviranju, zavojih, da ne govorimo o drži, ki ni najbolj primerna za hrbtenico," je povedal fizioterapevt Marko Macuh. Dodal je, da so najbolj nevarne stalno prisotne vibracije, ki lahko povzročajo rahlo sesedanje hrbtenice.

Masaža v avtomobilu
Ena izmed možnosti za odpravljanje občutka zasedenosti, je masažni stol v avtomobilih. "Masažni stol je primerljiv z nežnejšo masažo, to ni globoko terapevtska športna masaža," pojasnjuje fizioterapevt.

Zakaj pa je priporočljiva masaža med vožnjo? "Vretenca so med vožnjo izpostavljena tresenju med vožnjo, z masažo pa pospešimo prekrvavitev, cirkulacijo krvi in aktivacijo mišic, da ohranjajo napetost vretenc ... Da, ko stopimo ven iz avtomobila, da nismo čisto zbiti skupaj, da imamo pokončno držo, da bolečina ne pride do izraza."

Masažni stol ima različne programe, kako pa ti delujejo, je fizioterapevt v spodnjem prispevku prikazal na vozniku. Prvi program je valovanje - pri tem s pestmi posnemamo valovanje in gremo navzdol po hrbtenici, s tem pospešujemo cirkulacijo in dosežemo sprostitev v mišicah. Drugi program je pulziranje - potujemo po hrbtenici, s tem programom stimuliramo mišico in jo malce zbudimo ob dolgotrajni vožnji, pri tem pa potujemo od vrha vratu do križa. Program raztezanja - pri tem programu gre za raztezanje mišic, ki so ob dolgotrajni vožnji v enakem in zakrčenem položaju, s programom pa dosežemo raztezanje in sproščanje mišic. Program na stolu ima tudi nastanitev, ki se osredotoča na ledveni del in pa ramenski del, ki je obremenjen zaradi vožnje, zavijanja, in rok, ki jih držimo ves čas na volanu.

Ena ura vožnje - pet minut premora
Za vse voznike je sicer priporočljivo, da se po eni uri vožnje ustavijo in si vzamejo pet minut premora ter se raztegnejo. Pomembno je tudi, da si po tem, ko smo prispeli na cilj, vzamemo deset minut časa za počitek in da šele nato začnemo z opravki, kot je recimo dvigovanje bremen.

Avtopedia: Mobilna masaža
Avtopedia: Mobilna masaža