Walter de Silva bo od zdaj naprej zunanji svetovalec skupine Volkswagen. Foto: EPA
Walter de Silva bo od zdaj naprej zunanji svetovalec skupine Volkswagen. Foto: EPA

Sredi prenove organizacijske strukture skupino Volkswagen zapušča še ena pomembna osebnost - vodja oblikovanja skupine Volkswagen Walter de Silva.
Walter de Silva se je v zadnjih devetih na čelu oblikovanja podpisal pod vozila znamk Volkswagen, Bentley, Audi, Seat, Škoda ... Glavni oblikovalec se bo poslovil že konec novembra, so pri Volkswagnu v sporočilu za javnost zapisali v petek. De Silva bo sicer ohranil vez s skupino Volkswagen, saj bo postal zunanji svetovalec.
Italijan, ki je februarja letos dopolnil 65 let, je nase opozoril že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pri Fiatu, kjer je bil, tako kot pri Alfi Romeo, vodja oblikovanja. Skupini Volkswagen se je pridružil leta 1999, kjer je najprej skrbel za znamko Seat in ji vdahnil športno obliko. Nato se je preselil k Audiju, kjer je poskrbel za prepoznavno obliko motorne maske, ki je v naslednjih letih zaznamoval vozila iz Ingolstadta in jih postavil ob bok velikima tekmecema Mercedes-Benzu in BMW-ju.
Tesen sodelavec Martina Winterkorna
Pri Volkswagnu so izjavili, da odločitev de Silve ni povezana z emisijskim škandalom. Pri VW-ju želijo oklestiti stroške oddelka za obliko, ki ima letni proračun 100 milijonov evrov, piše nemški poslovni časnik Handelsblatt. Za zdaj še ni znano, ali bodo pri VW-ju sploh imenovali novega vodje oblikovanja, ki bo skrbel za vseh 12 znamk.
De Silva je bil sicer član ožje skupine, ki jo je nekdanji vodilni Volkswagna Martin Winterkorn, ki se je od stolčka poslovil po emisijskem škandalu, popeljal v Wolfsburg na sedež znamke VW.