Internet v avtomobilu je med uporabniki vozil vse bolj pomemben. Foto: Chevrolet
Internet v avtomobilu je med uporabniki vozil vse bolj pomemben. Foto: Chevrolet

Google pripravlja novo različico androida, operacijskega sistema za pametne telefone, tablične računalnike in prenosne računalnike iz Googlove delavnice, ki bo neposredno vgrajen v vozilo.
To bo voznikom in sopotnikom omogočilo, da se s spletom povežejo enostavneje, brez uporabe in povezave pametnega telefona z multimedijskim sistemom v vozilu.
Nič več zamudne povezave s telefonom
Trenutna različica programske opreme andorid auto namreč zahteva povezavo pametnega telefona s kompatibilnimi avtomobili, ki imajo sistem, s katerim lahko uporabniki dostopajo do glasbe, navigacijskih kart in drugih aplikacij.
Pri Googlu so predstavili nekatere dolgoročne načrte, neposredno povezavo na splet pa v avtomobilih predvidevajo čez dve leti. Če se bo projekt izkazal za uspešen, bo sistem postal del standardne avtomobilske opreme in navigacijskih naprav, s čimer bi Google utrdil svojo prisotnost na trgu avtomobilske industrije.
Analitiki vidijo nekatere ovire
Neposredna povezava, poleg preprostejše uporabe in povezljivosti s spletom, pomeni tudi manjšo porabo baterij pametnih telefonov, prednosti v povezavi z navigacijo pa so tudi nižja poraba goriva, saj bi sistem s storitvijo Google Maps našel najbližjo bencinsko postajo.
Analitiki trdijo, da bi Googlu lahko načrte prekrižale številne tehnološke in poslovne prepreke, največja težava po njihovem mnenju bo prepričati avtomobilske proizvajalce, da sprejmejo njihove rešitve.
Številni proizvajalci vozil namreč ne zaupajo ameriškemu internetnemu velikanu, saj bi imel ta lahko z integracijo svojih sistemov v vozila dostop do številnih podatkov, ki bi jih lahko izkoristil v marketinške namene. S sistemom GPS bi natančno vedeli, kje se vozniki najpogosteje zadržujejo, v katere restavracije hodijo, kje točijo gorivo, kako hitro vozijo ...
Avtomobili postajajo vse bolj privlačna tržna niša za številna tehnološka podjetja, ki se trenutno osredotočajo na razvoj naprav, kot so pametne ure in druge naprave, ki vožnjo naredijo zabavnejšo in udobnejšo. Veliko raziskav kaže, da ljudje čedalje več časa preživijo v avtomobilih.