Zamenjava gum naj bi bila predvsem varnostni ukrep, ne pa le nuja zaradi predpisov in nadzora. Foto: M. Kr.
Zamenjava gum naj bi bila predvsem varnostni ukrep, ne pa le nuja zaradi predpisov in nadzora. Foto: M. Kr.
Menjava gum
Premontažo je bolje zaupati strokovnjakom, ki z ustrezno opremo in postopki poskrbijo za ustrezen rezultat. Foto: M. Kr.

Časovno obdobje uporabe zimske opreme med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta narekuje zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu, ki hkrati, ne glede na datum, določa uporabo opreme, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča, je vozišče zasneženo ali poledenelo. Za zimsko opremo pa v skladu s pravilnikom o zimski opremi vozil v cestnem prometu štejejo pri vozilih s skupno maso do 3,5 tone zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki.

Podrobnejša določila si je mogoče ogledati tudi na povezavi www.policija.si, vozniki pa se morajo zavedati, da zimske opreme naj ne bi uporabljali zaradi zakonodaje, temveč predvsem zaradi varnosti.

Marsikdo namreč pozablja, da so gume edina stična točka vozila s cestiščem oziroma podlago in da je varnost odvisna od stika površine štirih malce večjih poštnih razglednic. Če je ta stik slab, je manjša tudi učinkovitost še tako napredne varnostne elektronike, vgrajene v vozilo.

Tudi zaradi njihove vloge je pri izbiri gum najbolje slediti priporočilom strokovnjakov, vsekakor pa jim je smiselno in priporočljivo zaupati montažo. Pri montaži na platišča je treba paziti, da se ne poškodujejo robovi gum ali platišč, da se upošteva smer vrtenja, starost, izrabljenost profila, da so vijaki ustrezno priviti in navsezadnje tudi na ustrezen tlak ter uravnoteženost koles.

Strokovnjaki priporočajo, da pri nakupu gum pazite, da te niso starejše od dveh let, da jih najpozneje po petih letih zaradi staranja materiala zamenjate, tudi če profil še ustreza zakonodaji, in redno skrbite za ustrezen tlak, ki vpliva tako na obrabo kot tudi varnost in seveda porabo goriva. Prav tako pa priporočajo, da so letne in zimske gume vsake na svojih platiščih, saj je zamenjava tako preprostejša, ker se izognete premontaži na platišča, pa je tudi manj možnosti za morebitne poškodbe gume.