Denar, zbran s koledarjem (prodajajo ga po 9,9 evra), bodo v Rugby klubu Ljubljana namenili za otroke z downovim sindromom in svojemu podmladku. Foto: Luka Gorjup/Rugby klub Ljubljana
Denar, zbran s koledarjem (prodajajo ga po 9,9 evra), bodo v Rugby klubu Ljubljana namenili za otroke z downovim sindromom in svojemu podmladku. Foto: Luka Gorjup/Rugby klub Ljubljana
Rugby klub Ljubljana
Fotografiranje za koledar je potekalo v sproščenem vzdušju. Foto: Rugby klub Ljubljana

Za koledarje redno pozirajo številni znani, prodajajo jih različna društva od gasilskih naprej, le redki pa zberejo toliko poguma, da se pred fotografski objektiv nastavijo bolj ali manj slečeni - še posebno ob zavedanju, da bodo imeli kupci koledarja celo leto možnost gledati njihovo golo telo.

Lani je pozornost s svojim golim koledarjem vzbujala družba Pipistrel oz. njen ustanovitelj Ivo Boscarol in nekateri inovatorji, zaposleni v podjetju, ki so pozirali goli, ključne dele telesa pa so si zakrili s svojimi izdelki. Letos pa so se za podobno akcijo odločili v dveh slovenskih športnih moštvih - v ekipi igralcev ameriškega nogometa Silverhawks in v Rugby klubu Ljubljana.

Peter Kavčič iz kluba igralcev ragbija v Ljubljani je za MMC tako pojasnil, da so za zamisel in izvedbo najbolj zaslužni nekdanji igralec ragbija Borut Grgič (snovalec organizacije Wear Your Pride, zdaj podjetnik in podpornik ragbija v Sloveniji), igralec Peter Gobec in fotograf Luka Gorjup. Za projekt so se odločili tudi zato, ker so želeli Slovencem predstaviti šport, ki ga imajo radi in ki pri nas še ni tako poznan: "Namen je bil predvsem promocija tega športa v Sloveniji, saj nas mediji in sponzorji pogosto zapostavljajo."

Denar za otroke z downovim sindromom
"Hkrati pa smo koledarju dodali tudi dobrodelno gesto in namenili dva evra od vsakega prodanega koledarja Planetu 47 (Center za podporo in pomoč otrokom z downovim sindromom), saj smo se v klubu že nekajkrat pridružili podobnim akcijam in po svojih močeh pomagamo tistim, ki so pomoči potrebni," je še pojasnil Kavčič in dodal, da bodo ostala sredstva, zbrana s prodajo, namenili svoji "prespektivni mladinski ekipi, ki pa za udeležbo na tekmovanjih (večinoma igrajo z vrstniki iz tujine) potrebuje denarna sredstva in primerno opremo za trening".

Kavčič je še povedal, da je samo slikanje potekalo v sproščenem vzdušju, saj so se med fotografiranjam nasmejali do solz, in da je fotograf Luka Gorjup svoje delo "izvrstno opravil". Še posebno ponosni so na to, da se je pred objektiv postavila "večina igralcev, in ne samo tisti 'lepše oblikovani'", razveseljuje pa jih tudi to, da fotografije "ponazarjajo ekipnega duha, dinamiko in elemete ragbija".

Pozirali tudi igralci ameriškega nogometa
V klubu ameriškega nogometa, Ljubljana Silverhawks, kjer letos praznujejo deveto obletnico delovanja, so podoben koledar izdali že lani, in ker je ta doživel lep uspeh, so se odločili akcijo ponoviti. Za letošnji koledar so člani moštva pod budnim očesom fotografa Jana Pirnata pozirali med treningom, nekateri v telovadni opremi, nekateri zgoraj brez. Del zbranih sredstev bodo namenili tudi neprofitni organizaciji Fundacija za pomoč otrokom, preko katere želijo pomagati otrokom, ki trpijo za dolgotrajnimi boleznimi ali posledicami nesreč in poškodb, so zapisali v sporočilu javnost.

V spodnji galeriji in ob strani si lahko ogledate nekaj fotografij z obeh omenjenih koledarjev (na prvih petih so igralci ragbija, na zadnjih štirih igralci ameriškega nogometa).