Hank Moody iz Kaliforniciranja v podobi Davida Duchovnyja je takoj postal kultna TV-osebnost. Foto:
Hank Moody iz Kaliforniciranja v podobi Davida Duchovnyja je takoj postal kultna TV-osebnost. Foto:

Kopičenje kemije in spolne napetosti seveda pomaga, še zlasti, če gre za počasnejši proces. Če liki takoj padejo med rjuhe, v čem je pomen romantičnega zapleta?
Televizija je bila ob svojih začetkih še zelo zapeta in zadrgnjena, spolne reference pa so bile praktično neobstoječe. Mestece Peyton je bilo v 60. letih že skorajda vrhunec nespodobnosti.
A zdaj, v bolj seksualno tolerantnem 21. stoletju, so se vrata spalnic gledalcem široko odprla. Na spodnjem seznamu so se znašle tako bolj očitne seksi serije, ob katerih zardevamo, kot tudi take, kjer je bistvo bolj pritajeno.
V sliki in besedi tako sledijo najbolj slovite nanizanke od 80. let, kamor spada denimo Delo na črno, prek zgodnjih 90. let (Severna obzorja), poznih 90. let (Seks v mestu) in novega stoletja (Gossip Girl, Kaliforniciranje ...)

K. S.

Seks v mestu (1998-2004): Carrie, Miranda, Samantha in Charlotte, štiri protagonistke kultne HBO-jeve serije, so živele, delale in ljubile na polno. Nič ni bilo sveto: gledalci smo bili v primerno naslovljenem Seksu v mestu deležni vsega od afer za eno noč in ne ravno nedolžnih flirtanj, do slepe in boleče zatreskanosti, različnih spolnih položajev ter bolj in manj konvencionalnih spolnih partnerjev. In včasih celo - romance. Serija je prikazovala osvajanja v spalnici in ... tiste manj posrečene pripetljaje med rjuhami, kar je skladno s poklicem pripovedovalke in glavnega lika serije Carrie Bradshaw - bila se seks kolumnistka. Takoj ko so serijo prvič predvajali, je podrla tabuje, delno zato, ker nam dekleta niso zamolčala prav nobene podrobnosti, seks pa je postal sprejemljiv hobi in glavna tema čveka ob kavi.
Nekaj že mora biti na lepih ljudeh v lepih oblekah, ki se zaljubljajo in odljubljajo, kar tako dobro funkcionira na malih ekranih. A v Gossip Girl (2007-) je prisoten še nek dodaten pikanten (nesprejemljiv?) element, saj gre za zgodbo o privilegiranih otrocih, ki podnevi obiskujejo prestižne manhattanske šole na Upper East Sideu, ponoči pa newyorška igrišča za odrasle. Mladoletni fatalki serije, Blair Waldorf (Leighton Meester) in Serena van der Woodsen (Blake Lively), sta takoj postali novi ameriški muzi, ob svojih vročih prizorih mečkanja in zapeljivih pogledih pa sta si več kot prislužili svoj status dežurnih TV-lolit. Ta z (dragim) šampanjcem podkrepljen hormonski vihar ponuja mamljivo porednost, zato se lepo naslonite v svoje kavče in opazujte, kako nedolžnost počasi izginja.
Melrose Place (1992-1999): Starejši sestri Beverly Hillsa 90210 je sicer manjkal priokus bogataških otrok svojega predhodnika, a se je zato več kot odkupila s svojimi svingerskimi prebivalci tega losangelškega stanovanjskega kompleksa na Melroseu. To je serija, ki je obudila kariero Heather Locklear in serija, ob kateri smo vsi komaj čakali na svoje prvo post-univerzitetno stanovanje. Le kdo bi lahko pozabil na mučno spolno napetost med sostanovalcema Billyjem in Allison ali pa Jo in Jakeom? Pa na poosebljenje domine Amando? Na Melrose Placeu se je zdelo, da so vsi za vroče, pa vendar nihče ni skoraj nikdar uporabljal tistega bazena sredi kompleksa ... Partnerji so se menjavali, loputalo se je z vrati, predatorska stran parčkanja pa se je razkrila v vsej svoji Darren Starovski (avtor serije, op. a.) veličini.
Tudorji (2007-): Hiter tečaj tako v britanski zgodovini, kot v spolni vzgoji. Ta Showtimeova serija z Jonathanom Rhysom Meyersom in njegovo vzvišeno šobico v vlogi Henrika VIII. pripoveduje zgodbo zgodnje vladavine kralja, ki se ni mogel ustaliti z zgolj eno žensko. Natalie Dormer, igralka s porcelanasto kožo in kipečim oprsjem, igra Anne Boleyn. Ni treba posebej poudarjati, da korzeti na tem dvoru ne ostanejo dolgo zadrgnjeni. Celotna scena je videti kot eden najlepše kostumografiranih haremov vseh časov na malih zaslonih. Spolno napetost bi lahko rezal z nožem, pri politiki pa se vse vrti okoli zarot in prevar.
Severna obzorja (1990-1995): Cicely na Aljaski je bilo prizorišče ene od najboljših prediger na malih zaslonih vseh časov. Dr. Joel Fleischman in pilotka po aljaški divjini Maggie O'Connell sta se prvih nekaj sezon izzivala in dražila kot Shakespearjeva Beatrice in Benedick, preden sta nazadnje le podlegla obojestranski privlačnosti. A preden je do tega težko pričakovanega trenutka prišlo, je ljubko bizarna serija dražila gledalce, ki smo gledali, kako ta dva bodoča golobčka lajata drug na drugega, debatirata in se sovražita, medtem ko njuno trmasto zanikanje privlačnosti opazujejo čudaški prebivalci tega malega mesteca sredi aljaških gozdov. Čeprav so ameriški TV-ustvarjalci z Moškimi v drevesih poustvariti čar (in seksapil) aljaških zaselkov, Severna obzorja ostajajo neponovljiva.
Estrogen se v Ženskih zadevah (The L Word, 2004-) pretaka v potokih, ko dame iz Los Angelesa ljubijo druge dame iz Los Angelesa - in vse to pred našimi očmi. Kot je v Prijateljih za to služila kavarna Central Park, se tu dame srečujejo ob jutranjih kavah v Planetu in nam razgrnejo svoja privatna življenja. Ali so s partnerico ali pa svojo spolno usmerjenost še skrivajo, te ženske imajo polna življenja in bogato preteklost. Seriji je z neposrednostjo in iskrenostjo s kančkom glamurja uspelo tankočutno in čutno prikazati vse plati istospolnih razmerij. Seveda ne škodi, da so te lepotičke tako fizično kot intelektualno na vrhuncu; so uspešne in duhovite, globokomiselne in zapeljive.
Delo na črno (1985-1989): Maddie in Dave, Dave in Maddie. Posmehljiv in rahlo vzvišen (a zapeljiv) nasmešek Cybill Shepherd in igrive zbadljivke Brucea Willisa so norčavo detektivsko komedijo naredili vročo. Daveovo šaljenje je komaj zakrinkalo njegovo poželenje do detektivske partnerice, in čeprav je trajalo nekaj časa, da se je par predal mesenim strastem, smo polno odobravali, ko preprosto nista več mogla nadaljevati s svojo šarado. Delo na črno je bila serija, ki je prekipevala s čisto, naravno romanco, ki je gledalcem višala pulz. Mešanici dodajte še seksi tematsko špico v izvedbi Ala Jarreauja in bili smo prodani in zacementirani pred malimi zasloni. Kdo bi vedel, da se glavna igralca, Willis in Shepherdova, v resnici nista prenašala.
Zdravniške serije so vedno znova zdravile seksualno sestradano TV-občinstvo. Od strasti, ki bi jo lahko rezal, med Lukeom in Lauro na limonadi General Hospital do bolj sodobnih Talentov v belem (Grey's Anatomy) z doktorji McSteamyji in McDreamyji, gredo seks in bolnišnice očitno z roko v roki. Bomo kdaj pozabili na globino, ki sta jo zgolj z enim samim pogledom na male zaslone prenesla sestra Carol Hathaway (Julianna Margulies) in dr. Doug Ross (nepozabni George Clooney) v Urgenci? Ali pa lezbični poljub med doktoricama Torresovo in Hahnovo v finalnem delu Talentov v belem? Od humorističnih Mladih zdravnikov (Scrubs) do bolj resnega Housea (Zdravnikova vest), zdravniške serije so nabite s spolno energijo.
Buffy, izganjalka vampirjev (1997-2003): Zakaj bi nekdo gledal serijo o srednješolski izganjalki vampirjev? Ker je izganjalka vampirjev seksi Sarah Michelle Gellar, ker je scenarij inteligenten, zabaven in drzen, ker Buffy ostaja TV-klasika. A tudi ta serija ni bila brez kontraverznosti - puritanci so ji očitali, da je dosti preveč pohujšljiva za svoje ciljno občinstvo. Buffy se je čisto preveč zabavala ob ukvarjanju s temnimi silami, njena najboljša prijateljica je imela lezbično razmerje, poleg tega pa je bila Buffy (naj spomnimo še enkrat: srednješolka) zapletena v čisto preveč pikantne ljubezenske afere. Še zlasti je osupnil tisti prizor nasilnega, nezadržanega seksa z vampirjem Spikom (James Marsters), ki se je še Gellarjevi zdel malce čez rob.
Nip/Tuck (Pod nožem lepote, 2003-,) se vrti okoli dvojice lepotnih kirurgov, egocentričnega seksaholika Christiana Troya (Julian McMahon) in njegove 'vesti' Seana McNamare (Dylan Walsh). Dobrodošli v svetu visečih trebuhov, srkanja sala, neolepšanih grafičnih prizorov napenjanja kože, umetne lepote in površinskega seksa. Nip/Tuck je že davno prečkal vse meje moralno sprejemljivega - nekrofilija, seks z vrečko čez glavi, sadomazohizem, incest, kraja ledvic po lezbičnem seksu ... Zdaj samo še gledamo, kako daleč lahko gredo, preden jih ukinejo.
Ni čudnega, da se je moral David Duchovny, ki v Kaliforniciranju (2007-) igra glavnega junaka Hanka Moodyja, lani zdraviti zaradi odvisnosti od seksa ... Serija ga je namreč polna. In to v oblikah, kot ga do zdaj še niste vajeni v najbolj gledanem času. Zgodba govori o pisatelju, ki se preseli v Kalifornijo, kjer pade v ustvarjalno krizo. Rešitev? Očitno seks. Hank je pač človek, ki uživa v življenju in se za to ne opravičuje. Tudi potem, ko že takoj v prvem delu pristane v postelji z dekletom, za katerega se izkaže, da je stara 16 let in je hčerka zaročenca Hankove nekdanje soproge.
Skrivnostni otok (2004-): Kaj početi, ko tvoje letalo strmoglavi na tropski otok in so med preživelimi sami taki liki, kot bi stopili iz reklame za vodice po britju in/ali spodnje perilo? Za ugotovitev, da se pač predajaš strastem (polarnim medvedom, strašljivim 'The Others' in srhljivim zvokom iz džungle navkljub), so ustvarjalci potrebovali kar nekaj časa. A v tretji sezoni smo gledalci le dobili težko pričakovani seks prizor med Kate in Sawyerjem, in to v kletki sredi havajske džungle. Da Skrivnostni otok ostaja ena bolj vročih serij na televiziji, poskrbi tudi vsesplošno seksi igralska zasedba (Josh Holloway, Evangeline Lilly, Matthew Fox, Naveen Andrews, Daniel Dae Kim in drugi).