Preprečevanje nosečnosti z diafragmo je zelo stara ideja. Diafragme so bile podobne današnjim naprstnikom, izdelane pa so bile iz zlata, srebra ali pa slonovine. Foto:
Preprečevanje nosečnosti z diafragmo je zelo stara ideja. Diafragme so bile podobne današnjim naprstnikom, izdelane pa so bile iz zlata, srebra ali pa slonovine. Foto:

Vse odkar človeštvo pozna pojem nezaželene nosečnosti, jo je na najrazličnejše načine skušalo in jo skuša preprečiti. Danes imamo v ta namen številna kontracepcijska sredstva, ki za človeka niso škodljiva, so preprosta za uporabo, predvsem pa so neboleča in po navadi dejansko delujejo, v starih časih pa so se znašli po svoje.

Če date skupaj nekaj motivacije, ročno spretnost in občo neukost, dobite kontracepcijske metode ob katerih vam gre bodisi na smeh bodisi na jok. Ste vedeli, da naj bi najstarejši ohranjen kondom na svetu nastal okrog leta 1640? Našli so ga na Švedskem, bil pa je ohranjen in povsem cel ter nepoškodovan. Narejen je bil ročno iz prašičjega čreva, zraven njega pa je kupec dobil tudi navodila za uporabo, napisano v latinici.

J. R.


Uporaba limone je znana iz osvajalskih pohodov velikega ljubimca Casanove, ki naj bi limono pogosto uporabljal kot spermicid. Kislina v limoni tudi dejansko zavira aktivnost spermijev. Foto: EPA
Na indonezijskem otoku Sumatra so za preprečevanje nosečnosti uporabljali nezrele glavice opija, ki so jih prerezali na pol in izdolbli, nato pa jih uporabljali kot diafragmo. Lepljivi notranji del naj bi preprečeval nadaljnjo pot semenčic. Foto: EPA
Živalsko črevo se ni vedno uporabljalo le za izdelovanje klobas, ampak tudi kot sredstvo za preprečevanje nosečnosti. Prvi znani kondomi so bili namreč izdelani prav iz njih.
Zanimivo so se nezaželene nosečnosti lotili tudi v stari Grčiji - nekateri so pili vodo, v kateri so kovači prej ohladili svoje pravkar kovane predmete. Če je stvar delovala, ni znano. Foto: EPA
Omenili smo že več diafragem, slednja pa je verjetno najbolj nenavadna - stari Egipčani so jo namreč izdelali kar iz krokodiljega blata, še zanimivejše pa je to, da naj bi resnično preprečevala nosečnost. Foto: EPA
Poleg podlasičjih testisov so nekoč za isti cilj uporabljali tudi bobrova moda. To so si v 16. stoletju izmislili v Kanadi, moda pa so preprosto dali v steklenice domačega žganja, kjer so razpadla in dala pijači bolj moten videz. Povsem verjetno je, da je to učinkovalo prav tako kot podlasičja moda, privezana za ženske noge.
Živo srebro je dobro za več stvari - vsaj tako so bili prepričani Kitajci, ki so nekoč verjeli, da se lahko ženska reši nosečnosti tako, da po seksu spije nekaj te kovine.