Ulice Sydneyja so se v čast mednarodnega dneva prostitutk obarvale rdeče. Foto: Reuters
Ulice Sydneyja so se v čast mednarodnega dneva prostitutk obarvale rdeče. Foto: Reuters
Prostitutke
Avstralske prostitutke so opozarjale na diskriminacijo, ki so je deležne. Foto: Reuters
Prostitutke
Dan prostitutk so prvič zaznamovali v Franciji leta 1975. Foto: Reuters

Tako so se po Sydneyju na njihov dan sprehodile v rdečih oblačilih in z rdečimi dežniki pod rokami v znak solidarnosti z drugimi delavci v industriji seksa in boja proti diskriminaciji prodajanja ljubezni. S svojim pohodom so, kot so zapisale v pozivu, od oblasti zahtevale, da jim zagotovijo varstvo pred diskriminatornimi in neenakopravnimi zakoni, kot odziv na neupravičene predsodke, ki jih do njih gojijo finančne ustanove, upnikov, mestni sveti in oglaševalci.

Prostitutke so v zadnjem času še posebno jezne na krajevne časopise, saj so jim povečali stroške na račun oglaševanja njihovih uslug. "Plačam preveč za ničvrednih pet centimetrov v stolpcu," je nergala prostitutka Ivy McIntosh. V New South Walesu - predelu Avstralije, kjer Ivy opravlja svojo storitev, je prostitucija legalna in prijateljicam noči ni jasno, zakaj morajo plačevati več sto dolarjev več kot trgovci, ki prav tako oglašujejo v časopisih. "Nekatere banke ne dajo posojil prostitutkam, ker mislijo, da nimajo rednega dohodka," še toži McIntosheva nad njihovim družbenim statusom.

Najprej so prišle prostitutke
Prostitutke so bile prve belopolte ženske, ki so stopile na avstralska tla, davnega leta 1788 in njim v čast njihove naslednice vsako leto organizirajo zbor na obrobju Sydneyja, da glasno in ponosno slavijo mednarodni dan prostitutk. Njihov glas je upravičen, kajti tudi drugje po svetu se prijateljicam noči ne godi dobro, gospodarska kriza tudi njih ni obšla. V Amsterdamu so se odločili, da bodo počistili razvrat v mestu, zato so dali pobudo, da bodo zmanjšali slovito rdečo četrt kar za polovico.

Od športnikov do politikov
Po drugi strani pa se predstavnice najstarejše obrti vsaj za reklamo ne bi smele pritoževati, zanjo skrbijo predvsem zvezdniki, ki si jih privoščijo kot "oddih" od vsakdanjih naporov. Večere v njihovi družbi sta si v preteklih letih privoščila oba nogometna Ronalda - portugalski in brazliski -, pa prvi mož formule ena Max Mosely, ki bi moral zaradi njihovih uslug skoraj zapustiti svoj stolček, igralca Hugha Granta je zabava z Divine Brown stala aretacije moža postave, guverner ameriške zvezdne države New York Eliot Spitzer pa je moral zaradi storitev prostitutke visokega ranga v znak opravičila ponuditi svoj odstop. Pri sosedih Hrvatih pa je kar nekaj časa v javnosti odmevala novica o orgiji, ki so si jo privoščili Dinamovi igralci.

Ene za golo preživetje, druge za blaginjo
Pri nas se s to obrtjo ukvarja po približnih ocenah policije nekaj tisoč ljudi. Pri nas obstajata predvsem dve vrsti prostitucije - prva se dogaja v raznih nočni klubih in hotelih. V tej prevladujejo tujke, pri nas predvsem iz vzhodne Evrope. V zadnjem času so se jim pridružile spolne delavke iz Azije, ki najpogosteje delujejo v masažnih salonih. Ta vrsta prostitucije je močno povezana z organiziranim kriminalom, ki obvladuje vse stopnje trgovine z belim blagom. Druga vrsta prostitucije, ki pri nas močno prevladuje, pa je tako imenovana stanovanjska ali 'mobitel' prostitucija. Stik s strankami gre prek oglasov. To obvladujejo predvsem Slovenke, ki si z njo krepijo ekonomski položaj.