Moški v zrelejših letih naj bi bili spolno dejavnejši kot njihove ženske vrstnice. Foto:
Moški v zrelejših letih naj bi bili spolno dejavnejši kot njihove ženske vrstnice. Foto:

Izsledki raziskave, ki so jo avtorji objavili v strokovni reviji The New England Journal of Medicine, tudi nakazujejo, da se starejši pogosto spopadajo s težavami, kot so upad spolnega poželenja in erektilne disfunkcije.

Raziskavo so opravili na vzorcu 3.000 moških in žensk v starosti od 57 do 85 let, ki so natančno opisali svoje spolne aktivnosti. Ugotovilo se je, da so ženske od 57 let naprej manj spolno aktivne kot moški. Glavna razloga naj bi bila ta, da so starejše ženske pogosteje brez partnerjev in manj uživajo v seksu kot moški.

Seks najmanj dvakrat na mesec
84 odstotkov moških je izjavilo, da je v zadnjem letu najmanj enkrat spolno občevalo, pri ženskah pa je ta odstotek znašal 62. Tisti, ki so se opredelili za spolno dejavne in so stari najmanj 70 let, naj bi imeli spolne odnose najmanj dvakrat na mesec, polovica od njih pa podobno prakso izvaja tudi, ko dopolnijo 80 let.

Med spolnimi težavami velja omeniti, da ima kar 37 odstotkov težave s potenco, 39 odstotkov žensk pa nima prave vaginalne navlaženosti. Le slaba tretjina moških je za svoje težave poiskalo pomoč pri zdravniku, ženske pa so se za to odločile še redkeje, v 20 odstotkih.

J. R.