Življenje v pastelnih tonih, kot so si ga zamislili pri danski znamki Muuto. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Življenje v pastelnih tonih, kot so si ga zamislili pri danski znamki Muuto. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Razstavni salon slovenskega Donarja je bil med razstavljavci pisarniškega pohištva med vpadljivejšimi. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Vitra
Nizozemska modna znamka G-Star Raw in švicarsko oblikovalsko podjetje Vitra sta na milanskem sejmu predstavila kovinski stol (levo), ki je sodobna reinterpretacija francoskega oblikovalca in arhitekta Jeana Prouvéja. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Petičnejši razstavljavci so imeli razstavne prostore v središču Milana. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Enega izmed vodilnih mednarodnih pohištvenih sejmov na svetu Salone del Mobile v Milanu, ki se je končal v nedeljo, je v šestih dneh obiskalo 310.840 obiskovalcev. V Italiji je to sicer že 54. pohištveni sejem, na mednarodni ravni pa 37. Na več kot 201.700 kvadratnih metrih neto površine oziroma v 24 halah so svoje znanje na področju industrijskega oblikovanja in tehnologije predstavila vsa vidnejša svetovna podjetja, ki se ukvarjajo z oblikovanjem stolov, omar, luči, kopalnic, otroških sob, spalnic, vrtnega pohištva, dodatkov za dom. Poleg razstavljavcev klasičnega in moderneg

a sloga pohištva ter domačih italijanskih podjetij so največji del sejma zavzela podjetja industrijskega oblikovanja, t. i. design, ki so se razprostirala v osmih halah, in razstavljavci luči v štirih halah.

Na sejmu so bila tudi štiri slovenska podjetja, Stilles, Vertigo Bird, Astel lighting in Donar, ki je med razstavljavci pisarniškega pohištva, t. i. open space pisarn, izstopal. Svoj železni repertoar so tokrat predstavili v rdeči barvi, in sicer stol Beatnik z vgrajenimi zvočniki in tehnologijo Airplay. Pa večnamenski konferenčni prostor Room-in-Room (Gigodesign), ki so ga predstavili že na ljubljanskem mednarodnem pohištvenem sejmu Ambient Ljubljana. Manjkala nista stol Keep it Simple (Desnahemisfera) z zamenljivim magnetnim ozadjem in telefonska govorilnica, ki je trenutno še prototip.

SaloneSatellite in Zona Tortona
Čar mednarodnega pohištvenega sejma v Milanu pa je pravzaprav v njegovih spremljevalnih programih. Med njimi izstopata predstavitev mladih oblikovalcev do 35. leta starosti z vsega sveta v sklopu SaloneSatellita, ki ga bomo podrobno predstavili tudi na MMC-ju, in seveda Zona Tortona, s katero v času sejma diha in živi precejšen del Milana. Večina dogajanja poteka na ulicah Via Tortona in Via Savona, kjer zveneča imena industrijskega oblikovanja, kot sta nizozemski Moooi ali pa italijanski Seletti, v času sejma najamejo čudovite zapuščene, ali pa tudi ne, zgradbe in v njih predstavijo novitete.

Kako pomemben je sejem na mednarodni ravni, pove podatek, da je bilo kar 69 odstotkov kupcev z visoko kupno močjo tujcev, največ iz Kitajske, na drugem mestu iz Nemčije. Kljub sankcijam ZDA in EU-ja proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini so bili na sejmu zadovoljni tudi z obiskom ruskih kupcev. Veliko obiskovalcev sejma je bilo sicer iz držav Bližnjega vzhoda, še posebej iz Savdske Arabije, Libanona in Egipta. Več kot prejšnja leta je bilo tudi obiskovalcev iz ZDA, Velike Britanije in Indije.

Italija bo še naprej vlagala v pohištveno industrijo
"Podatki so dokaz pomembnosti in privlačnosti dogodka, ki na pohištvenem področju v Italiji in na mednarodni ravni prikazuje le najboljše," je dejal predsednik Salone del Mobila Roberto Snaidero. "Podjetja so zadovoljna tako s samim obiskom sejma kot s posli, ki so jih sklenili v teh šestih dneh, kar jim je uspelo z njihovimi prizadevanji in predanostjo, da so presegli težave, ki jih je prinesla svetovna gospodarska kriza v preteklih letih. Salon je tako prvi znak, da smo na poti okrevanja."

Odprtja sejma 14. aprila se je udeležil tudi italijanski premier Matteo Renzi, ki je opozoril na pomen pohištvenega sejma in okrevanje italijanskega gospodarstva. Prav zato je napovedal, da bo italijanska vlada še naprej podpirala pohištveni sektor z razvojno politiko, na mednarodni ravni pa s podporo in promoviranjem. To, da se je sejma udeležila večina italijanskih ministrov in predstavnikov političnih strank, pa je dokaz več, kako zelo pomemben je pohištveni sejem Salone del Mobile.

Fotogalerija: Katja Štok