21. november je obveljal za datum izida plošče po imenu Saga in ob tem so se fantje odločili, da
21. november je obveljal za datum izida plošče po imenu Saga in ob tem so se fantje odločili, da "splavitev" pospremijo z živim nastopom, na katerem so zaigrali vseh 11 skladb. Foto: Aleksander Remec / Finis Mundi
Dan D
Težko pričakovani koncert, poimenovan Dan 202, ki je potekal pod pokroviteljstvom Vala 202, je ponudil preplet klasičnih in drugih zvrsti, predvsem rocka.Slišati je bilo mogoče simfonične različice približno dvajsetih pesmi skupine Dan D, od novejših z zadnjega albuma, kot sta Google Me in Love Song, do starejših uspešnic, kot so Ko hodiš nad oblaki, Čas, Roke in Voda. Foto: MMC RTV SLO/ J. R.
Elvis Jackson
Primorska ska-punkskupina Elvis Jackson se po uspešnem koncertnem letu pripravlja na izdajo zadnjega albuma na tujih trgih. Poleg tega je njihov bobnar Marko Soršak izdal prvo bobnarsko videošolo v slovenskem jeziku. Foto: Miro Majcen
Laibach
Nekdanja največja jugoslovanska kinodvorana je septembra s koncertom Laibachov in Juno Reactorjev doživela ponovno rojstvo za nove čase. Nastop Laibachov je bil sicer med drugim predstavitev 'light showa', torej tega, kaj vse zmorejo dati od sebe luči v dvorani, pri čemer je lahko popolnoma predstavila svojo vizualno plat. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Slavko in Gregor Avsenik
Častitljivi jubilej, 80-letnico slovenske legende narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika, so s slavnostno sejo občinskega sveta zaznamovali tudi v Radovljici. Župan Janko S. Stušek je ob tej priložnosti Avseniku izročil zlatnik, ki ga je Banka Slovenija izdala ob 250-letnici rojstva dramatika Antona Tomaža Linharta. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
T*Angels
Čeprav je občutek, ko na odru rečeš 'ija ija o' in se 2.000 ljudi dere s teboj, imeniten, se je Raay zadnje čase distanciral od turbofolka in ustanovil skupino Tangels. Foto: MMC RTV SLO
Dalaj Eegol
Dalaj Eegol je v Aurovillu v Indiji, 'mestni skupnosti, namenjeni ljudjem z vsega sveta, da bodo lahko tam živeli v miru in enotnosti', našel popolno mesto za ustvarjanje. Foto: Primož Korošec
Alenka Godec
Alenka se je letos predstavila predvsem v vlogi 'časoplovke', ki je s pomočjo nekaterih najlepših pesmi obujala nostalgične čase. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Tinkara Kovač
Tinkara je tudi ena tistih na slovenski sceni, ki ji ni težko omeniti, da pri nas obstajajo pravi glasbeniki in tisti namišljeni, kamor sodijo tudi misice in samooklicani 'mači'. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Jan Plestenjak
Svoj že deveti studijski album Klasika, ki vsebuje kar 22 starih pesmi v novi klasični preobleki in tri nove, je februarja predstavil s Simfoniki. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Schengenfest
Tla na slovensko-hrvaški meji so se od 31. julija do 2. avgusta tresla ob poprock in etnoritmih. Na Vinici v Beli krajini se je drugo leto zapored zgodil Schengenfest. Foto: MMC RTV SLO

"Vojna idej ... Kam naj grem naprej? V malo skrito vas, v bolj umirjen čas?" S takšnimi in podobnimi vprašanji so se na začetku leta ukvarjali člani skupine Siddharta v prvih verzih Vojne idej. Z njimi so napovedali začetek novega projekta, ki jih je po več kot pol leta preko Baroka in Napalm 3 pripeljal do končne postaje – Sage. In medtem ko je peterica po snemanju albuma v Los Angelesu pod taktirko producenta Rossa Robinsona zrla na tuje trge in v prihodnost, so se drugi vrnili v preteklost oziroma iz nje črpali.

Plod sodelovanja med Alenko Godec in basistom (med drugim tudi skupine Siddharta) Janijem Hacetom je tako obrodil 13 sodobnih predelav velikih uspešnic slovenske glasbene tradicije, ki so se združile pod naslovom So najlepše pesmi že napisane?. Svoj prvenec je kronala z nastopom v Križankah, kjer so se ji na odru pridružili pevki Jadranka Juras, Nina Pušlar, raper Trkaj in harmonikar Janez Dovč. Jadranka je svoje glasbeno poslanstvo letos nadaljevala z drugim avtorskim albumom Sakura. Nina je s Slečenim srcem nov glasbeni izdelek le napovedala, medtem ko se je Trkaj ukvarjal s predelavami zimzelenih skladb in združil svoje moči z legendarnim Janezom Bončino - Benčem v priredbi Ta noč je moja. Po sodelovanju si je zaželel, da bi postal poznavalec vina. Želja se mu je uresničila, saj je vse do martinovega popotoval po Jeruzalemsko-Ormoških goricah.

Incidenta leta
Četrti gost na velikem koncertu Alenke v Križankah, Janez Dovč, pa je skupaj s matično skupino Terrafolk proslavil deseto obletnico delovanja, ki jo je etnoskupina zaznamovala s februarsko koncertno turnejo po Sloveniji. Njihovo slavnostno leto pa je presenetil nenavaden ukrep Rimskokatoliške cerkve, ki je onemogočila koncert na Mengorah. Cerkev, ki je lastnica zemljišča, kjer bi se moral koncert zgoditi, je utemeljila svojo zavrnitev z argumentom, da Terrafolk igra pogansko glasbo. Drugo bitko na bojišču pravic glasbenikov so nadaljevali člani skupine Carnaval, ki so dvignili veliko prahu s pljunkom v obraz Matjažu Zupanu, vodji Sazasa in popizvajalcu, nekoč znanemu pod imenom MZ Hektor.

Obletnice leta
Še ena skupina, ki se je slovenskemu prizorišču predstavila s pesmimi v srbskohrvaškem jeziku in temami, ki so bile takrat za marsikoga nepremostljiv tabu, je letos slavila obletnico delovanja. Od prve vibracije strun iz kitar novogoriških rokerjev Zaklonišče prepeva na gimnaziji Vič je namreč prav v prvem polletju preteklo petnajst let. Vsestranski Zoran Predin je ob svoji obletnici ubil dve muhi na en mah - sebi je voščil ob 30-letnici ustvarjanja, vsem zaljubljenim pa postregel s tradicionalnim koncertom.

Dve desetletji "knap'n'rolla" je letos praznovala zasavska skupina Orlek, ki je ob okrogli obletnici za vse svoje oboževalce pripravila koncertno turnejo in sklenila v Cankarjevemu domu. Leta so jim povzročila tudi marsikatero neprijetnost: Glasbeno moštvo je namreč nastopalo kljub zdravstvenim težavam trobentača Janeza Torija. Da ljubezen do glasbe prebrodi še takšno bolezen in življenjsko tegobo, pa je dokazal velikan slovenske narodno-zabavne glasbe Slavko Avsenik, ki je dopolnil 80 let in menda že snuje skladbo za svojo 90-letnico.

Slovo leta: Zaton turbofolka?
Ob večni navzočnosti narodno-zabavnih ansamblov smo letos doživeli krnitev vrst znotraj turboansamblov. Po uspehu z zasedbo Turbo Angels, ki je navduševala na gasilskih veselicah, sta Aleš Vovk - Raay in njegova zaročenka Marjetka Jurkovnik ustanovila popskupino Tangels, ki jo slovensko občinstvo spoznalo z balado Life Goes Up, pri kateri so pomagali Jani Hace, Tomi Purič in Bor Zuljan.

Inštrument leta
Bor Zuljan se je pet let po odhodu iz rockerske skupine Šank Rock predstavil z izdajo svojega novega solističnega albuma, ki nosi naslov Funky Rocker. Kitare pa niso prevladovale le na soloizdelku 40-letnega kitarskega virtuoza in multiinstrumentalista Bora, marveč se je za podobni projekt odločil tudi priznani primorski kitarist Zdenko Cotič s predelavami starih uspešnic.

Rivalstvo leta
Cotiča je k novemu albumu spodbudil kar lomilec ženskih src Jan Plestenjak, ki je v začetku leta začel čarati s svojo Klasiko. Albuma letos ni predstavil (v medijih znan kot Janova protiutež) nekdanji Čuk Marko Vozelj, je pa zato na Viktorjih "pobral" nagrado za najboljšega glasbenega izvajalca in se bolj ali manj predstavljal s singli. Veliko uspešnejše leto je za njegovo nekdanjo skupino, ki je z novim "čukom" Jernejem posnela album Mal' naprej pa mal' nazaj in svoje največje uspešnice, ki so se nabrale v 20-letni karieri, zbrali tudi v učbeniku z notnimi zapisi Najlepše pesmi skupine Čuki.

Recept leta: Single na single je plošča
Svojevrstne učne ure so se lotili tudi člani novomeške zasedbe Dan D. Svoj prvenec Ure letenja za ekstravagantne ptice so napovedali že v zadnjih dneh leta 2008 z Jutranjo. Po Google me je na police prišel album, na katerega so oboževalci čakali pet let. Njihova potrpežljivost se jim je poplačala na (dvodnevnem) velikem koncertu skupine s simfoniki RTV Slovenija v Križankah.

Recepta so se letos držali še člani skupine Tabu, obogateni s svežim vokalom Tine Marinšek (42), velenjski repar 6pack Čukur (GangstaDillaPlayaGorilla), Anavrin (Atopic) Nude (Sedem svetov) in Nuška Drašček (Svet je tvoj). Medtem ko sta se "samo" z izdajanjem singlov zadovoljila energična pevka Alya in raper Zlatko.

Alternativni dosežki leta
Nekoliko manj so svoje oboževalce v nestrpnem pričakovanju pustili člani skupine Tide, ki se vrača z Regeneration. Domači death metal prvaki Noctiferia so sredi decembra prvič v živo predstavili novi, četrti, konceptualni album Death Culture, ki se ukvarja z vplivi moderne družbe. Nikakor pa ne moremo mimo letošnjih dosežkov primorskih ska-punkarjev Elvis Jackson, ki so navduševali tako na domačih kot tujih odrih.

Pojoče misice in "slavčki" leta
Osvajanje tujih trgov (balkanskih) se je lotila tudi nekdanja mis Slovenije in nasploh vsestranska Rebeka Dremelj. Nina Osenar po drugi strani zase trdi, da "počasi postaja pevka" in napoveduje album za naslednje leto. Samooklicani slavček Damijan Murko pa je letos bolj kot s petjem buril s svojo avtobiografijo.

Perspektivni izvajalci leta
Ob tem se poraja vprašanje, kdaj bodo svoje prave minute slave poželi izvajalci, kot je sestra Gala Gjurina - Severa. Kajti festivali imajo za perspektivne izvajalce glasbenike, kot je Juliette Justine - pevec, ki je najprej deloval v skupini Day Out in se nato vrnil kot soloizvajalec.

Povratniki leta
Na splošno pa lahko to leto ocenimo za leto povratnikov. Z albumom "The Best of" se je vrnila Tinkara Kovač, ki je z vrnitvijo na koncertne odre raznežila Kino Šiška. Manj odmevna je bila vrnitev Pike Božič s singlom Eno in albumom Shine, Žane s singlom Ne sprašuj, Sendi z nastopom na Slovenski popevki … Po drugi strani pa so Križanke završale, ko so se ob Magnificu na njegovem velikem koncertu pojavile Sestre.

Iz naftalina so se povlekli člani pred leti zelo priljubljene skupine Chateau, ki so izdali singel Zaradi tebe. Vračajo se tudi Flirrt. Pankrtom je pripadla ta čast, da so po osmih letih samotarjenja prvi stopili na oder Centra urbane kulture, ki je septembra odprl svoja vrata. Za njimi so se med oboževalce vrnili Buldogi in Kuzle. Za najbolj (prijetno) vrnitev pa so poskrbeli rockerji Demolition Group; za žalost na rockovski sceni pa skupina Psycho-Path, ki naj bi se po petnajstih letih in petih albumih poslovila s koncertnih odrov.

Jesenske dni je zaznamovala še ena enkratna vrnitev - kompilacijski album, tako imenovani "best of", z naslovom Ali En Greatest Copyright, ki ga je spremljala koncertna turneja z bendom po Sloveniji. Ali En, danes znan kot Dalaj Eegol, je za nekatere prvič, a "uradno" zadnjič, nastopil z legendarnim programom Leva Scena.

Udarniki leta
Svet udarnih ritmov že nekaj let ostaja nespremenjen. DJ Umek, oče slovenske elektronske glasbe, je bil na vsakoletni lestvici Top 100 revije DJ Mag izbran za tretjega najboljšega didžeja techna na svetu. Njegov novi album pa je dokument trenutnega stanja v tehnu in hkrati priča o Fotrovih tehničnih spretnostih, ki jih je pilil v letih "drgnjenja" analognih gramofonov. Za avdiopresežke, obogatene z vizualnimi vložki, pa sta mu konkurirali skupini The Stroj in The Strojmaschine.

Koncerti leta
Za nekatere najlepše koncertne trenutke na domačih tleh so letos poskrbeli člani skupine Big Foot Mama. Grega Skočir, Alen Steržaj, Daniel Gregorič, Jože Habula in Zoran Čalić so v ljubljanskih Križankah pripravili pravi spektakel - ob pomoči gostov Slaviše Stojanoviča, 45-članskega zbora Perpetuum Jazzile, pevke Neishe in ansambla Lojzeta Slaka so navdušeno občinstvo namreč na nogah držali polni dve uri. Na oder Križank sta stopila tudi velika glasbenika Elvis Presley in Ray Charles, v podobah Ota Pestnerja in Uroša Perića. Andrej Šifrer je po nekaj letih znova predstavil nov album in končal svojo minikoncertno turnejo na odru Linhartove dvorane v spremstvu pravega lipicanca.

Manj spektakularno pa je pred njim tam nastopila pevka, ki ji ni para v svetu črno-belih tipk, Neisha. Pevka je skupaj z prekmurskim kantavtorjem Vladom Kreslinom poskrbela za duet v skladbi Kakor zvezdi na nebu (sicer predelava pesmi To ni političen song). Kreslin pa je letos svoje poslušalce pustil lačne novih skladb, vendar bogatejše za pesniško zbirko Pojezije.

Še preden pa so se začele vroče poletne noči, je ena poletna noč že zasijala. V vsej svoji svežini in glasbi, ki se ji resnično lahko reče glasba, se je predstavila Elda Viler. Za najmanj obiskan koncert pa sta poskrbela člana skupine Langa, ki sta po močno oglaševanem koncertu po Emi nastopila le pred peščico najbolj zagretih oboževalcev.

Festivali leta
Z številom obiskanosti se ni bilo treba letos ukvarjati nastopajočim na najbolj blatnem festivalu pri nas Rock Otočcu. Prijetno je presenetil tridnevni rock-etnofestival ob schengenski meji na Vinici - Schengenfest. Ljubitelji rocka in dobrih sosedskih odnosov so se lahko zabavali na Mars_Ljubljana Zagreb Trans Europe festivalu. Omenimo pa še postojnski Zmaj 'ma mlade, glasbeno oazo za metalce Metalcamp ter najbolj znan festival reggaeja pri nas Soča Reggae River Splash.

Skupina leta (desetletij)
Kljub vsem singlom, priredbam, albumom in nastopom pa je še vedno svetlobno leto pred slovensko sceno kultna skupina Laibach. Ob koncu leta 2009 je tako Classic Rock Magazine - ena od najvplivnejših britanskih revij za rock glasbo – objavila izbor najboljših oziroma najpomembnejših plošč vseh časov in v rubriki "albumov industrijskega rocka za poznavalce" in na drugem mestu je pristala prav njihova plošča Opus Dei.