Arcade Fire: Kanadska najbolj intrigantna rockskupina. A je milje oddaljena od najbolj prodajane (in morda najbolj 'zloglasne') kanadske skupine - Nickleback. Foto:
Arcade Fire: Kanadska najbolj intrigantna rockskupina. A je milje oddaljena od najbolj prodajane (in morda najbolj 'zloglasne') kanadske skupine - Nickleback. Foto:
Arcade Fire so se iz anonimnih tako rekoč čez noč zavihteli med najbolj priznane glasbenike.

"Nasledniki dediščine Brucea Springsteena," so dahnili nekateri.
In za The Suburbs, tretji album indie rockerjev iz Montreala, se resnično zdi, da sledi Bossovi socialni motiviki severnoameriškega delavskega razreda. Album govori o begu iz predmestja, a ne od delavskega miljeja, temveč od današnjega belega srednjega razreda, ki na vse skomigne z rameni in odide v "mall" (nakupovalno središče, op. a.).

Šest let po tem, ko so se s prvencem Funeral prebili na mainstream radije in pridobili bolj množično občinstvo, leta 2007 pa se z Neon Bible brez težav izognili pregovornemu prekletstvu drugega albuma, so Arcade Fire zdaj s Suburbs na misiji upravičenja statusa "najboljše in najbolj relevantne rockovske skupine na svetu".
Dve plati novega albuma
Intrigantni Arcade Fire so s svojim baročnim pristopom že na prvencu revitalizirali žanr indierocka in prešli njegove meje, z apokaliptičnim Neon Bible pa so izrazili željo, da v 21. stoletju igrajo vlogo, ki jo je od poznih 70. let imel Springsteen.
Na svežem albumu pevec Win Butler obračunava s purističnim indierock občinstvom, ki je skupino začelo prezirati, ko je iz malo znane kanadske skupine čez noč postala ljubljenka mainstream medijev, in njihovo pretenzijo reformulirati vlogo Springsteena.
Druga plat Suburbsa pa postavlja v ospredje mladino iz predmestij belega srednjega razreda, ki iz tega mrtvila bežijo k lučem velemest in iščejo smisel v življenju. Pri tem gre za album upanja, a tudi negotovosti v begu. Ampak beg je vseeno potreben. Variacija na Springsteenovo Born to Run?
A če Springsteen idealizira delavski razred in "lepe zgube", Butler ne idealizira nikogar, njegova kulisa, predmestje, pa je postala moralna in duhovna puščava, ki rojeva apatično mladino.
Eklektičnost žanrov
Svojevrsten romantični pridih doda materialu na albumu, ki je sicer manj zasičen z baročnimi elementi, kot na Neon Bible, sopran Butlerjeve žene Regine Chassagne.
Je pa treba vzeti Butlerjevo izjavo, da bo Suburbs zvenel "kot mešanica Depeche Mode in Neila Younga", s kančkom rezerve. V novih pesmih sicer so elementi synthpopa in folka, a tudi punka, new wavea, klasičnega rocka in drugi stilskih miniatur, celo alter diska.
Album leta? Morda, a močen vtis so na kritike naredili tudi sveži albumi The National, The Gaslight Anthem, Joanne Newsom, Laure Marling, The Black Keys in drugi. Izjemno težko pričakovani so tudi novi Kings of Leon, ki naj bi s petim albumom postregli oktobra. O tem več jutri.
K. S. (delno po Jutarnjem Listu)