Leto je pripadlo tudi skupini Kings of Leon, ki so z albumom Only By the Night posegli po zvezdah in ne le presegli svojih pričakovanj, temveč mora tudi svoje želje. Biti 'hit' leta je za nekoga, ki se rad razglaša za alternativnega, morda malce protislovno. Foto: Spin
Leto je pripadlo tudi skupini Kings of Leon, ki so z albumom Only By the Night posegli po zvezdah in ne le presegli svojih pričakovanj, temveč mora tudi svoje želje. Biti 'hit' leta je za nekoga, ki se rad razglaša za alternativnega, morda malce protislovno. Foto: Spin
Najbolj prodajan album leta ima škotska amaterska pevka Susan Boyle. Foto: EPA
Lady Gaga v eni izmed svojih bizarnejših oprav. Foto: EPA
Smrt Michaela Jacksona je nedvomno vplivala na glasbeni svet v 2009. Foto: OK
Razočaranje leta: bolj mainstream od mainstreama album Chrisa Cornella Scream in single Part of Me.
White Lies, eno lepših glasbenih presenečenj letošnjega leta. Na čelu komaj 21-letni frontman Harry McVeigh. Foto: EPA
Zaznamovali sta leto: Beyonce in Taylor Swift. Foto: EPA
Dvakrat razprodani U2 v Zagrebu z njihovo megalomansko koncertno konstrukcijo.

Junijska smrt kralja popa je sprva sprožila napad čustev, solz in vzdihov, da je bil največji in neponovljiv - tudi od tistih, ki so prej Michaela Jacksona omenjali le v šalah o majhnih dečkih. Kot vedno pri naravnem procesu žalovanja je bil drugi korak - obsesivno kupovanje njegovih albumov. Do sredine poletja so bili Thriller in preostala Jackova glasbena dediščina že trdno zasidrani na vseh svetovnih številkah 1.
Roke so si meli še U2, katerih velika koncertna turneja 360 (ustavili so se tudi v Zagrebu - in to dva dni zapored) je bila z naskokom najdobičkonosnejša leta - irskim veteranom je nakapala vrtoglavih 311,6 milijona dolarjev. Za seboj so pustili Madonno, Brucea Springsteena in AC/DC. Najbolj prodajan album leta je presenetljivo posnela Susan Boyle (glej spodaj), sledijo Lady Gaga in Kings of Leon.
Čez leto pa nisi mogel ubežati - pa naj smo se še tako trudili - instant proizvodnji poceni uspešnic Black Eyed Peas (v neskončnost ponavljajoči se ne ravno bistroumni refreni), ekscesom Lady Gaga (ki se v glasbene anale verjetno nikdar ne bo vpisala zaradi glasbe, temveč zaradi "embalaže") in pompozni divi Beyonce. Nagrado za nagrado pobira tudi (pre)sladka country zvezdnica Taylor Swift.
(Alternativni) plusi leta
Ob vsem kiču, 'štancah' in remiksih, s katerimi nas je zasulo leto 2009, bi bilo lahko spregledati, da kljub vsemu še ostaja upanje za kakovostno, inovativno glasbo (saj veste, tisto, ki jo bodo nekateri označili za "saj je kul, ampak ni za plesat").
Čeprav je album Only By the Night (sicer njihov najbolj komercialni, do radiov prijazni izdelek) izšel že lani, pa so bili Kings of Leon nedvomno alternativna/rock skupina leta. Album je bil tako prodajan, da je še sam pevec KOL-ov, Caleb Followill, izjavil: "Zdi se ti, da si naredil nekaj narobe. Tista ženska v raztegljivih kavbojkah, ki mi nikdar ne bi pustila hoditi z njeno hčerko? Všeč ji je moja glasba. To je f***ing nekul."
Status rockerskih legend so s svojimi novimi albumi upravičili Bob Dylan in Pearl Jam, še naprej ne popuščajo Yeah Yeah Yeahs s pevko Karen O, poosebitvijo rock'n'rolla v svoji najbolj prvinski in všečni obliki. Na Otoku so kritike navduševali Florence and the Machine, Arctic Monkeys (z odmikom v bolj puščavske vode zahodnih ZDA, kjer je nastal njihov zadnji album Humbug), Kasabian in novinci White Lies z najbolj morbidno-fatalističnimi besedili po Joy Division. Za alternativne plesne ritme s primesmi elektronike so poskrbeli La Roux, Delphic in Friendly Fires.

- Novica leta: Smrt Michael Jacksona. Ko je pri 50 letih 25. junija zaradi odpovedi srca umrl kralj popa, je medmrežje nemudoma preplavilo vse, povezano s tem enigmatičnim in vplivnim glasbenikom. Njegovi albumi so se (spet) začeli prodajati kot vroče žemlje, tabloidi so izbrskali vse podrobnosti njegovih zadnjih dni, za piko na i pa je poskrbel še film To je to o pripravah na nesojeno serijo londonskih koncertov velikega Jackota.

- Umrli so: Poleg Jacksona se je glasbeni svet poslovil še od raperja Dolle, kitarskega virtuoza Lesa Paula, 'Boyzonovca' Stephena Gateleyja in zvezdniškega didžeja DJ AM-a.
- Največji koncertni zaslužkarji: U2 (311,6 milijona dolarjev), Madonna (222 mio.), Bruce Springsteen, AC/DC, Pink.
- Koncerti leta (v Sloveniji in bližini): U2 v Zagrebu, The Killers na (ne ravno napolnjenem) hipodromu v Stožicah (a glede na to, da je to prvič v n-tih letih, da se je aktualni glasbeni zvezdnik ustavil pri nas, ne bodimo preveč kritični), Macy Gray v Križankah, zagrebški T-Mobile INmusic (Yeah Yeah Yeahs, Editors, Kraftwerk, Franz Ferdinand, Moby, NERD in drugi), Exit v Novem Sadu (200.000 obiskovalcev), Bruce Springsteen v Vidmu. Nateg leta: Madonna na Stožicah.
- Nagrajenci leta: Pogled na MTV-jeve nagrade, nominacije za grammyje in na cel kup obrobnih glasbenih nagrad je dajal misliti, da je nekdo izgubil čut za presojo in glasbene nagrade kar združil z največjimi uspešnicami Billboarda. Beyonce, Lady Gaga, Taylor Swift. 2009 je nedvomno pripadlo ženskam. A ko je za vrhunec videografije razglašen spot, v katerem Beyonce meče v bleščičast dres odet bok levo in desno, in ko je za grammyja za najboljšo pesem nominirano nekaj z refrenom I gotta feeling that tonight’s gonna be a good night, that tonight’s gonna be a good night, that tonight’s gonna be a good good night (...), se je treba vprašati, ali so tovrstne nagrade in žirije sploh še relevantne.
- Igralci, ki so zapluli v pevske vode: Hvaležni smo za Ryana Goslinga in njegov prikupno bizarni, indieprojekt Dead Man's Bones. Tudi kolaboracija Scarlett Johansson s Petom Yornom je bila všečna. Bi pa preživeli brez neprepričljivega popa Leighton Meester in predvsem brez Heidi Montag.
- Najbolj nadležne uspešnice leta: Da ne bomo preveč krivični - nekateri od spodaj naštetih niso zares slabi, a so bili nedvomno prevečkrat predvajani (Human The Killersov). Spet drugi so preprosto pod ravnijo izvajalcev (U2: Get On Your Boots), tretji pa so naravnost - nadležni. Še zlasti, če odmevajo z radijskih postaj vsako 10. minuto. "Sem Manca iz Ljubljane in rada bi slišala I gotta feeling." A res? Res? Ni bilo dovolj, ko si je to pred 5 minutami zaželela Metka iz Cerknice ali pred sedmimi Joško iz Šmartnega? Skratka, nekaj udarnih leta: I Gotta Feeling (Black Eyed Peas), Human (The Killers), Get on Your Boots (U2), She Wolf (Shakira), I Hate this Part (Pussycat Dolls), Single Ladies (Beyonce), Party in the USA (Miley Cyrus), You Know You Want Me (Calle Ocho) (Pitbull), My Life Would Suck Wizhout You (Kelly Clarkson), Right Round (Flo Rida), Poker Face (Lady Gaga), Love Takes Over (David Guetta feat. Kelly Rowland), Womanizer (Britney Spears), Hot'n'Cold (lanska, a večna uspešnica Katy Perry).
- Incidenti leta: Chris Brown pretepe svoje dekle Rihanno. Kanye West ukrade šov Taylor Swift in oznani, a bi morala nagrado za video leta MTV-ja dobiti Beyonce. Drugouvrščeni na American Idolu Adam Lambert šokira ameriško občinstvo na podelitvi AMA (American Music Awards) s sugestivnim nastopom, v katerem med drugim poljubi moškega in simulira oralni seks.
- Soundtrack leta: 500 Days of Summer (indie v najboljši izvedbi - izstopajo Smiths in Doves), Where the Wild Things Are (skoraj v celoti delo kraljice indierocka, Karen O iz Yeah Yeah Yeahs), Inglourious Basterds (klasični Tarantino s klasikami Davida Bowieja in Ennia Morriconeja), serija True Blood (seksi, južnjaško, robusten country kot podlaga za drzno vampirsko serijo; izstopa naslovna pesem Jacea Everetta Bad Things).
- Novinci leta: Nekateri med spodaj naštetimi so se sicer osnovali že lani ali celo predlani, a so se na radarju znašli šele letos. White Lies (temačen, veličasten, melanholičen indierock, ki črpa iz otoške dediščine Joy Division in The Smithsov). Delphic (združenje alternativnega rocka s plesnimi elektroprimesmi). La Roux (zabavni, nalezljivi synth pop, ki se navdihuje iz plesne dediščine 80. let). Florence and the Machine (alternativna rockskupina, katere gonilna sila je eterična Florence Welch s svojim nadzemeljskim vokalom). Empire of the Sun (avstralski odgovor na MGMT; najbolj zabaven psihadeličen alter rock leta). Mumford & Sons (retro, sladek, nostalgičen folkrock z Otoka), Bombay Bicycle Club (indierock ljubljenci festivalov).
- Razpadi leta: norveški veterani a-ha, Barenaked Ladies (odhod vokalista), Oasis (po zadnjem od neštetih sporov med razboritima bratoma Gallagher), Juliette and the Licks (Juliette Lewis glasbeno pot nadaljuje v novi zasedbi Juliette Lewis And The New Romantiques), Rascals, The Verve (že tretjič), John Frusciante še drugič zapusti Red Hot Chili Peppers.
- Povratki leta (ponovno združeni ali ponovno aktivni): Blink 182 (skoraj usodna letalska nesreča Travisa Barkerja je znova povezala tri fante), Eminem, Pet Shop Boys, Alice in Chains (z novim pevcem po tem, ko je leta 2002 umrl Layne Staley), The Cranberries, Whitney Houston, Faith No More, Skunk Anansie, Dave Matthews Band (odlično sprejet album Big Whiskey and the GrooGrux King po lanski smrti ustanovitvenega člana LeRoija Moora), Prodigy.
- Fenomeni leta: Susan Boyle (škotski "kosmati angel", ljubiteljska pevka, ki je po nastopu na Britain's Got Talent postala uspešnica You Tuba, zdaj pa njen album podira vse rekorde). Lady Gaga (lanska uspešnica Just Dance ni bila le muha enodnevnica, saj je pevka zaznamovala leto 2009 z vrsto uspešnic, ki jih je nadgradila še z večjo vrsto nezaslišanih garderob). Tayor Swift (ljubka, nedolžna country zvezdnica s svojo ne ravno inovativno glasbo pobira nagrado za nagrado, vstopnice za njene turneje pa so že pošle). Flo Rida (njegova uspešnica, sicer predelava iz 80. let, Right Round, je podrl raperjev lastni rekord downloadanih komadov - prej je 1. mesto držal v rokah s predlansko uspešnico Low).
- Najboljši komadi leta: Papillon (Editors), Drumming Song (Florence and the Machine), Kiss of Life (Friendly Fires), Use Somebody in (sicer predlanski) Sex on Fire (Kings of Leon), Walking on a dream (Empire of the Sun), Cornerstone (Arctic Monkeys), Zero (Yeah Yeah Yeahs), Fire (Kasabian), Death (White Lies).
- Najboljši albumi leta: Bob Dylan: Together Through Life, Yeah Yeah Yeahs: It's Blitz, Arctic Monkeys: Humbug, White Lies: To Lose My Life, Doves: Kingdom of Rust, Kasabian: West Ryder Pauper Lunatic Asylum, The Horrors: Primary Colours, Florence and the Machine: Lungs. Empire of the Sun: Walking on a Dream.
- Najslabši albumi leta: (Tu so seveda zajeti velikani, ne obskurneži) Black Eyed Peas: The E.N.D. (tudi za ljubitelje BEP-ov bi moralo ponavljanje utečene "štancformule" postati utrujajoče). Chris Cornell: Scream (eden najboljših vokalistov grundža ne bi mogel bolj pustiti na cedilu svojih oboževalcev kot z naravnost pregrešno kolaboracijo s Timbalandom. Rezultat: "unc-unc" single Part of Me, ob katerem gredo rockerjem pokonci vse kocine). (Ne)častne omembe: Eminem in njegova vrnitev z Relapse, Marilyn Manson z albumom The High End of Low. Bon Jovi in The Circle. Muse z The Resistance (ne toliko slab album kot bolj razočaranje po odličnem Black Holes and Revelations).