Babymetal so zmes j-popa, heavymetala, deathmetala in melodičnega metala. Foto: Uradna stran Babymetala na Facebook
Babymetal so zmes j-popa, heavymetala, deathmetala in melodičnega metala. Foto: Uradna stran Babymetala na Facebook
Babymetal
Članice skupine Babymetal pred svojimi zvestimi oboževalci. Foto: Uradna stran Babymetala na Facebooku
Babymetal
Skupina je proizvod iskalcev talentov, ki so našli novo tržno nišo na Japonskem. Foto: Uradna stran Babymetala na Facebooku

Prodaja glasbe je v svetovnem merilu lani upadla za 3,9 odstotka. Razlog tiči v deželi vzhajajočega sonca. Izmed vseh držav je največji padec prodaje (19,7-odstotni) utrpel prav drugi največji glasbeni trg na svetu. Japonski glasbeni potrošniki veljajo za edinstvene, je v pogovoru za britanski Independent dejal predstavnik koncertnega ponudnika in promotorja Something Drastic, Robert Poole. Japonci namreč zaradi pomanjkanja do uporabnika prijaznega sistema za pretakanje glasbe prek pametnih telefonov še vedno prisegajo na dobre stare CD-je.

Na Japonskem, kjer jih še čaka učinek padca prodaje CD-jev (za plošček je danes treba odšteti okoli 20 evrov), so prodajo spodbujale skupine popidolov, kakršni sta AKB48 in HKT48. To je spodbujalo mlade oboževalce, da so kupovali več izvodov istega singla in umetno napihovali številko prodaje glasbe na Japonskem zadnja leta.

"Vsak nakup dovoljuje oboževalcu, da glasuje za skupino, ki jo bo industrija potisnila v ospredje ali pa pustila, da izda naslednji singel," je poudaril Poole. Tako v nasprotju z evropskim trgom japonske skupine prodajo več kot milijon izvodov enega singla (v Evropi se ta številka konča pri nekaj tisoč izvodih).

Japonci so tudi manj naklonjeni piratstvu. Medtem ko so bili prvi digitalni ponudniki na Zahodu nezakoniti (Napster), so Japonci na samem začetku ustvarili svoj sistem, ki so ga poimenovali Rekočoku. Od takrat so skušali vzpostaviti številne sisteme za pretakanje vsebin, a neuspešno.

Babymetal napada zahod
Japonski glasbeni trg se lahko poleg južnokorejskega pohvali z uspehom lokalnih skupin. Na lestvicah prodaje se z japonskimi izvajalci lahko kosajo le One Direction in Taylor Swift. A tudi japonski izvajalci ne ostanejo samo znotraj meja svoje države. Zadnji val navdušenja tako žanje trio najstniških deklet, združenih v skupino Babymetal.

Babymetal združuje dva priljubljena žanra: j-pop in metal. Njihov debitantski album je pristal med deseterico najbolj prodajanih prek spletne storitve iTunes v sedmih državah po svetu - med drugim tudi v Veliki Britaniji. Skupino, ki jo sestavljajo Suzuka Nakamoto, Moa Kikuči in Jui Mizuno, je plod dolgoletnega dela agencije za iskanje talentov Amuse.

Nastopajo po vzoru heavymetalskih skupin, toda namesto rogov je njihov zaščitni znak lisica. Njihov slog vključuje elemente gotha. V svojo koreografijo vključujejo miganje z glavo, borilne veščine in številne dramaturške vložke.