Obiskovalci koncertov v okviru Morrisseyjeve aktualne turneje World Peace Is None of Your Business so deležni videov, s katerimi pevec opozarja na mučenje živali. Foto: EPA
Obiskovalci koncertov v okviru Morrisseyjeve aktualne turneje World Peace Is None of Your Business so deležni videov, s katerimi pevec opozarja na mučenje živali. Foto: EPA

Zdaj je slavni glasbenik odpovedal koncert na Islandiji, ker na prizorišču, kjer strežejo tudi hrano, z jedilnika za ta večer niso želeli črtati mesnih jedi. 55-letni zagrizeni vegetarijanec, ki mesa ne uživa že od svojega 11. leta, je imel v načrtu nastop v reykyaviški dvorani Harpa, a se zaradi neskladja načel odločil, da na oder le ne bo stopil. "Obožujem Islandijo in dolgo sem čakal, da se vrnem tja. A koncertno dvorano Harpa bom prepustil njihovemu kanibalističnemu mesojedemu krvoločništvu," je nekdanji frontman Smithsov povedal za neko stran oboževalcev.

Marca se bo "Mozzer", ki je lani izdal zajetno avtobiogafijo, zdaj pa baje piše svoj prvi roman, gibal po domovini (zdaj sicer že leta živi v Los Angelesu), na Otoku ima načrtovanih šest koncertov, prvega 13. marca v Nottinghamu. V preteklosti se je Morrissey redno pojavljal v medijih zaradi svojih že kar militantnih pogledov na prehranjevanje z mesom, spravil se je tudi na slavnega kuharja Jamieja Oliverja, ki v Veliki Britaniji zagovarja mesno industrijo.

Pred leti pa, denimo, ni želel nastopiti v Kanadi, ker je tam dovoljen lov na tjulnje, po njegovem "barbarsko in kruto klanje". Leta 2009 je za kratek čas sestopil z odra na festivalu Coachella, ki je stal blizu območja s hrano. Ko se je vrnil, je povedal: "Vonj živali, ki se žgejo, me sili na bruhanje." Vrhunec, ko gre za Mozzerjeve sporne izjave, pa se je zgodil leta 2011 med koncertom v Varšavi, ko je izjavil: "Živimo v morilskem svetu, kot so pokazali dogodki na Norveškem, v katerih je umrlo 97 ljudi (tu se je nanašal na pokol, ki ga je izvedel skrajnež Anders Breivik, op. a.). A to ni nič v primerjavi s tem, kar se vsak dan dogaja v McDonald'su in Kentucky Fried Shitu."

Njegovi želji po ukinitvi mesa so vsaj za en večer - in vsaj delno, kot se je izkazalo pozneje - ugodili v losangeleškem Staples Centru, 1. marca 2013 so za nekaj ur zaprli tamkajšnje podružnice McDonald'sa. Takrat je Stephen Patrick Morrissey izjavil: "Tega ne gledam kot osebno zmago, ampak zmago za živali."