Kakšno vlogo pravzaprav igra samo ime skupine? Odgovori naših sogovorniki so bili različni. Foto: Robert Kokol
Kakšno vlogo pravzaprav igra samo ime skupine? Odgovori naših sogovorniki so bili različni. Foto: Robert Kokol
Tide
Tidovci so preteklo leto izdali svojo tretjo ploščo Regeneration, ki je izšla v 13 evropskih državah. Foto: MMC RTV SLO
The Tide
Člani skupine The Tide so prepričani, da se pri nas pač ne da zaslužiti z izdajo albuma. Zato oni svojim poslušalcem omogočajo kar brezplačno snemanje z njihove uradne strani. Foto: Miha Rekar
Billys
Billysi bodo letos zaznamovali deseto obletnico delovanja. Foto: Mare Mutić
Puppetz
Puppetz se z imeni ne obremenjujejo preveč, saj trdijo, da je v prvi vrsti pomembna glasba. Foto: Nika Zor

"Nenehno se je dogajalo, da so ljudje prišli na koncert The Tide, misleč, da smo to mi - Tide, in so potem bili razočarani. Zakaj to vemo, ker je naša PR- in bookingagencija že ničkolikokrat dobila maile, v katerih so ljudje spraševali, zakaj ni bilo nas na koncertu. Zaradi takšnih stvari nam je žal, da The Tide niso izbrali nekega drugega imena, ker bi od tega imeli oboji korist, namesto da imamo zaradi tega eni in drugi samo škodo, tudi če oni tega ne vidijo tako," nam je v enem izmed pogovorov povedal pevec, kitarist in vodja skupine Tide, Kevin Koradin.

Po drugi strani pa je pevec skupine The Tide Tomaž Štular popolnoma drugačnega mnenja. V enem izmed MMC-jevih intervjujev je povedal, da bi bilo povsem vseeno, tudi če bi bili trije Tidei v Sloveniji: "Ne gre za ime, gre za glasbo."

Kevin je še pojasnil, da je bil predlog njihove založbe ob izdaji prvega albuma, da bi bilo skupini ime Kevin namesto Tide, toda odločili so se, da si ga ne spremenijo, saj jim je do takrat že priraslo k srcu. "Mladi smo bili, takrat so bile popularne skupine s kratkimi imeni, in eno noč, ko nismo mogli spati, živeli smo namreč skupaj v istem stanovanju v Amsterdamu, smo premlevali različna imena. To je bilo leta 1999. Nekako smo se potem ustavili pri Tide, vsem je bilo všeč in to je bilo to. Nobene druge filozofije ni vpete v izbiro imena," je še dodal Kevin.

Vodja skupine Tide je sicer že večkrat pomislil, da bi si spremenil ime, saj, kot trdi sam, mu ime še zdaleč ne pomeni toliko. "Vendar sem žal tudi finančno odvisen od glasbe in si tega v tem trenutku ne morem privoščiti. Navsezadnje smo pod tem imenom izdali že tri plošče in koncertirali doma in po svetu. Če bi zdaj spremenili ime, bi bili spet na začetku. Povsem druga zgodba je verjetno za naše soimenjake, ki glasbo, kot sami večkrat povejo, ustvarjajo za hobi, če to drži," je sklenil Kevin.

Urška: Napake so lahko tudi zabavne
S spreminjanjem imena oziroma krajšanjem pa imajo izkušnje Billysi. Gre za skupino, ki je bila nekoč znana kot Billy's Private Parking. "Krajše ime je precej olajšalo objave našega imena, manj je prihajalo do napak, le da so se vsi morali na začetku privaditi na Billysi z i-jem na koncu. Gre za le krajšo izpeljanko prejšnjega imena in so nas v resnici že prej tako okrajšano klicali. Nekajkrat so nas zapisali kot Billy.si, kar se nam je zdelo bistro in zabavno," je povedala pevka skupine Urška Majdič.

Če bi morali še enkrat izbrati svoje ime, bi se preimenovali v kaj bolj enostavnega, rockerskega in mednarodnega, je dodala pevka: "Recimo U2, če ne bi bilo že zasedeno. Meni je všeč ime benda, ki ga je imel Sergej v najstniških letih in so igrali glam rock - Krom. A drugo ime bi nam bilo preveč tuje, sploh pa bi morali spremeniti logo, vse spletne strani, majice ... Ste nori? (smeh)"

Puppetz niso "lutke"
Če je v primeru skupin Tide in The Tide največja težava podobnost, se včasih podobna nevšečnost zgodi tudi v primeru rockerjev Puppetz, ki se te dni predstavljajo z novim videospotom, saj sedma sila ponesrečeno prevede njihovo ime v Lutke – kot je ime novomeške skupine, ki je leta 2001 nastopila na Emi.

"Naše ime nima posebne zgodovine. Ker smo si ime nadeli kot najstniki, smo izbrali ime, ki nam je zvenelo 'kul'. Se je pa skozi čas na to ime navezalo kar nekaj vzporednic," je povedal basist skupine Puppetz Jani Kovačec in dodal, da imena ne bi nikoli spreminjali.

Pa gre v primeru podobnih imen za pomanjkanje domišljije ali preprosto za (neprijetno) naključje? "Verjetno gre v primerih, ko si skupina nadane podobno ime, za naključje ali pa glede na trenutno situacijo na sceni. Če je recimo pred 20 leti obstajala neka skupina, ki se ni medijsko izpostavljala in je glasbeniki mlajše generacije ne poznajo, se lahko zgodi tudi kaj podobnega," meni kitarist Nejc Škafar iz skupine Puppetz.

Preverjena imena - ključ do uspeha?
Popolnoma drugačno taktiko so ubrali domači skarockerji Elvis Jackson in sestavili ime iz imena in priimka dveh legend svetovne glasbe. "Po zadnjih meritvah oddelka za merjenje prepoznavnosti pod vodstvom dr. Sokija in mag. Emirja so se pokazali naslednji rezultati, in sicer: ime 17,3 odstotkov, dejavnosti glasbene skupine 70 odstotkov. Kakovost prehrane 12,7 odstotkov," se je pošalil pevec Buda in dodal, da če bi že morali, bi si spremenili ime kar v Boruta Janšo.

Kako vpliven faktor pri identiteti skupine je njeno ime?

Buda (Elvis Jackson): Mislim, da k prepoznavnost benda pripomore veliko različnih faktorjev, ki so pomembni za uresničitev začrtanih ciljev. Pomembno je čisto vse, od pristopa do energije, kvalitete in vloženega truda. Ime je vsekakor zelo pomembno, saj se pod njim podpiše celotna zgodba določenega izdelka in je konec koncev poglavitni razpoznavni element, ki je vedno prisoten in nujen za obstoj skupine in njene identitete. V našem primeru je ime nastalo res zelo spontano in moram reči, da si nikoli nismo preveč belili glave z njim.
Nejc Škafar (PuppetZ): Precej, skupina se lahko predstavi le s skupnim imenom. Bilo bi precej smešno, če bi se na vsakem koncertu predstavili kot Bojan, Nejc, Miha, Jani in Beni.
Urška Majdič (Billysi): Če jemlješ bend kot prodajni produkt, potem je ime ena od bistvenih lastnosti identitete, mora sovpadati s sporočilom itd. Pri nas pa nikoli ni šlo za to. Nismo v tem zaradi prodaje, pač pa zato, ker je to naša strast. In končno - že Shakespeare je zapisal, da roža pod drugim imenom enako diši. Nas so pa kot Billyse lepo posvojili, ime je zraslo na nas.
Kevin (Tide): Niti ne tako zelo močen, bolj je važna glasba in imidž, če se ta dva dobro spojita, potem je ime zgolj formalnost, saj so skupine z blazno neumnimi imeni uspešne prav toliko, če ne še bolj kot tiste, ki dajo imenu neki globlji pomen.