Muse ali kako iz kitare izvabiti kar največ različnih zvokov. Foto: EPA
Muse ali kako iz kitare izvabiti kar največ različnih zvokov. Foto: EPA
Bob Dylan
Bob Dylan bi bil lahko večini svojih tekmecev ... dedek. Foto: EPA
George Michael
George Michael se je na prve strani časopisov končno prebil z glasbenim dosežkom, in ne s škandalom. Foto: EPA
Oasis bodo spet dobili priložnost za stresanje gneva na svoje stanovske kolege. Foto: EPA

Po tri nominacije za brite so namreč pripadle skupini Muse, ki ohranja in nadgrajuje izročilo progresivnega rocka, izvirnemu britanskemu duu Gnarls Barkley, ki slogovno "bega" med hiphopom, soulom in popom, in mladi britanski zvezdnici Lily Allen, ki ji je lani uspelo izdati svoj prvenec. Zasedba tistih, ki bodo z letošnje podelitve britov - ta bo na sporedu na valentinovo - domov odnesli največ priznanj, bo tako zagotovo povsem drugačna kot lani, ko je slovesnost kot največje zvezdnike izpostavila skupino Kaiser Chiefs.

So ženske po 35-em zares "passée"?
Čeprav so briti predvsem nagrade, s katerimi britanska fonografska industrija (British Phonographic Industry) nagradi domače glasbenike, pa največja napetost vedno spremlja podeljevanje britov v mednarodnih kategorijah. Na naziv najboljše skupine na svetu smejo upati Flaming Lips, Killers, Red Hot Chili Peppers in Scissor Sisters. Med nominiranci za najboljšega moškega izvajalca so predstavniki zelo različnih starostnih skupin; ob starosti Bobu Dylanu in "zrelemu" Becku so se znašli precej mlajši Justin Timberlake, Damien Rice in Jack Johnson. Nominiranke so veliko bolj starostno usklajene; Beyonce, Cat Power, Nelly Furtado, Christina Aguilera in Pink ne izpolnjujejo pogojev za vstop v srednje življenjsko obdobje.

Kateri album "morate" kupiti?
Ista imena se (seveda) pojavijo tudi med nominiranci za najboljši album leta 2006. Za priznanje v tej kategoriji kandidirajo Modern Times Boba Dylana, St. Elsewhere skupine Gnarls Barkley, FutureSex/LoveSounds Justina Timberlaka, ki zaradi novega uspeha še vedno "ne najde" povoda za morebitno razmišljanje o vrnitvi v nekdanjo skupino, Sam's Town še enih v vrsti preporoditeljev prvinskega rocka skupine Killers in Ta Dah Newyorčanov Scissor Sisters, ki so še vedno prepričani, da bleščice in do želodca razpeta srajca niso znak slabega okusa.

Glasnika brit popa vandrata po svoje
Več kot spodobi se, da se vsaj ozremo še k napovedim zmagovalcev v izključno britanskih kategorijah. Posebno zanimiv je pogled na seznam nominirancev za najboljšega britanskega izvajalca. Med njimi sta se znašla dva, ki sta bila v devetdesetih - takrat seveda kot člana skupin - vidna protagonista evforije z imenom brit pop. To sta iz zasedbe Pulp začasno "pobegli" Jarvis Cocker in Thom Yorke iz ene najbolj priljubljenih skupin vseh, ki jih preproste popmelodije ne zadovoljijo in v glasbi iščejo globlje sporočilo (ali pa si vsaj želijo, da bi drugi tako mislili). Gre seveda za skupino Radiohead. Gospodoma bodo skušali 14. februarja štrene zmešati Lemar, Paolo Nutini in James Morrison.

George Michael - brez novega albuma do nagrade
Med pevkami, ki se potegujejo za brita za najboljšo izvajalko, ne najdemo imena, ki bi bilo že dolga leta na glasbeni sceni. Kandidatke za nagrado so Amy Winehouse, Corinne Bailey Rae, Jamelia, Lily Allen in Nerina Pallot. "Poučen" je še pogled na nominirance v kategoriji najboljšega britanskega izvajalca v živo. Seznam namreč potrjuje to, da dobra glasba še ne zadostuje za dober koncert.

Enoletnega postavljanja s slovesom odličnega "performerja" se namreč lahko nadejajo nekateri, katerih v zadnjem letu dni predstavljeni studijski izdelki niso zares prepričali. Najboljši izvajalec v živo lahko namreč postane Robbie Williams, čigar zadnjemu albumu so se nekateri kritiki dobesedno posmehovali. Ob Williamsu so se znašli še večni "burkač" na sceni največjih škandalov britanskega družabnega življenja George Michael ter skupine Muse, Kasabian in Guillemots.

Že zdaj pa je znano, da bodo briti priložnost za nov škandalozen govor ponudili jezičnemu Noelu Gallagherju. Skupina Oasis bo namreč prejela priznanje za izjemen prispevek k razvoju glasbe.