Nov album Dr. Dreja bo prišel na police 7. avgusta. Foto: EPA
Nov album Dr. Dreja bo prišel na police 7. avgusta. Foto: EPA
false
Na albumu bo Dre znova združil moči z Eminemom. Foto: Reuters

iphopa Dr. Dre je napovedal, da bo po petnajstih letih izdal nov studijski izdelek. Na njem se bodo kot gostje pojavili Ice Cube, Kendrick Lamar, Eminem in seveda Snoop Dogg.

Izdajo albuma, ki ga je poimenoval Campton: A Soundtrack, je potrdil v svoji radijski oddaji The Pharmacy na radijski postaji Beats 1. Vrnitev producenta v studio je spodbudil biografski film Straight Outta Compton - Zgodba o N.W.A., ki govori o zloglasnem kolektivu hiphkopa N.W.A. in prihaja v kino konec meseca.

"Dobil sem navdih ob postprodukciji filma, ki me je pregnala nazaj v studio in začel sem snemati album," je dejal Dre v oddaji. Producent in raper je album označil za svoj "veliki finale". Prav tako pa je razkril, zakaj ni nikoli izdal dolgo pričakovanega albuma Detox. "Preprosto ni bil dovolj dober. Tega ne boste slišali od veliko izvajalcev. Edini razlog, zakaj nisem izdal Detox, je, ker mi ni bil všeč," je bil iskren Dre.

Dr. Dre je svoj zadnji album izdal leta 1999, predtem pa je nizal uspeh za uspehom. Prav on je zaslužen za uspehe drugih izvajalcev, kot sta Eminem in 50 Cent. V zgodovino se je zapisal kot začetnik gangsterskega rapa. Vse pa se je začelo, ko je združil moči z Ice Cubom, Eazy-E-jem, Mc Renom in DJ Yello.

Iz življenja na ulici do imperija
Njihovi začetki in hkrati začetki ameriškega gangsterskega rapa s kriminalnih ulic južnega Comptona so tema glasbene biografske drame, ki jo je režiral F. Gary Gray. Zasedba je zaslovela zaradi svojih družbenokritičnih in eksplicitnih besedilih, ki so odražale življenje na ulicah. Njihov drugi album Straight Outta Compton je leta 1988 spremenil tok rapa, še posebej, ko je skladba F*** the Police sprožil burne odzive v javnosti, saj je govoril o odnosih med temnopoltimi Američani in policijo.

Med snemanjem filma se je Dre znova povezal z nekdanjimi člani N.W.A., predvsem z Ice Cubom, s katerim sta se prvič spoznala med letoma 1983 in 1984 na srednji šoli. Združila ju je skupna ljubezen do hiphopa. "Od takrat je najino poznanstvo zraslo v odnos, ki nama je spremnil življenja," se je Dre spominjal o svojem prijateljstvu z Ice Cubom.

Po razpadu N.W.A. je Dre leta 1992 izdal izjemno uspešen prvenec The Cronic. Čez pet let je ustanovil založbo Aftermath Entertainment in vzel pod svoje okrilje Eminema in 50 Centa. Nato pa je - v slogu podjetnika - svojo energijo preusmeril v podjetje Beats Electronics.

Maja lani je podjetje Apple naznanilo nakup Drejevega podjetja za 2,8 milijarde evrov. S tem se je vrednost Drejevega imperija dvignila za okoli 7,8 milijona evrov. In tako je po podatkih revije Forbes postal najbogatejši zvezdnik v hiphopu.