Mans Zelmerlöw vodi na stavnicah v novinarskem središču. Foto: EPA
Mans Zelmerlöw vodi na stavnicah v novinarskem središču. Foto: EPA
Sodelovanje med Mørlandom in Debrah Scarlett se je začelo s SMS-sporočilom. Mørland je namreč pevko povabil k sodelovanju, še preden sta se spoznala v živo. Za MMC sta dejala, da ves nastop podrejata pesmi. Foto: EPA
Izraelski predstavnik stavi na energičen nastop in zlate superge. Foto: EPA
Ples "volkov samotarjev" je tema azerbajdžanskega nastopa. Foto: EPA
Latvijska predstavnica Aminata bo imela poleg vpadljive obleke na sebi še posebno verižico na glavi in tetovaže po rokah. Foto: EPA
Poljska predstavnica žanje simpatije zaradi preprostega nastopa. Foto: EPA
Srbi vračajo na oder šov. Foto: EPA
Slovenska pesem ni edina z violinskim vložkom, s pravo violino prihajajo na oder Belorusi. Foto: EPA
Favoritinja prvega polfinala je ruska predstavnica. A vedno bolj se ugiba, ali bo tudi ona v dvorani izžvižgana, kot so bile njene predhodnice lani. Foto: EPA
Litva polaga upe na poljub. Foto: EPA

Glavna tema pogovorov na Dunaju je sinočnji dobrodelni dogodek Life Ball, kjer se je vse vrtelo okoli lanske evrovizijske zmagovalke Conchite Wurst.

Večer pred velikim odprtjem Evrovizije pa so se tam zvrstili tudi nekateri letošnji tekmovalci in stari znanci tekmovanja.

Loreen je s petjem sklenila dogajanje na rdeči preprogi, dvojčka Jedward sta bila povsod, norveška predstavnika Mørland & Debrah Scarlett, ki skupaj z Maraayo veljata za favorita drugega polfinalnega večera, albanska predstavnica Elhaida Dani, romunski predstavnik Voltaj in italijanski predstavniki Il Volo – vsi favoriti za zmago – pa so dogajanje na odru pospremili med gledalci. A še preden se je vse zavrtelo okoli Life Balla, Seana Penna, Charlize Theron, Mary J. Blige in modne revije Jeana-Paula Gaultierja s slavnimi modeli, so se končale vaje v dvorani Stadthalle.

Zadnja je svojo vajo opravila predstavnica Poljske Monika Kuszyńska, ki je po zmagi na domačem izboru vzbujala pozornost tudi zato, ker je v invalidskem vozičku. Nastop ob belem klavirju z balado In the Name of Love, ki ga je pripravila za evrovizijski oder, pa po besedah novinarjev, ki so v dvorani zbrani vse dni, velja za enega izmed prepričljivejših. Absolutni favorit drugega polfinala je Šved Mans Zelmerlöw s skladbo Heroes, ki jo izvede pred animiranim ozadjem (podobno, kot je to storil na Melodifestivalen).

V krog favoritov za preboj v finale se je po nastopih na vajah prebil izraelski predstavnik Nadav Guedj z fank-etnomešanico Golden Boy. Prav Guedj je najbolj sproščen izvajalec letošnjega tekmovanja, ki takoj po vstopu v garderobo vklopi svoje zvočnike in na glas predvaja skladbe Kendricka Lamarja in podobnih. Za njim pa mu sledi Zelmerlöv, ki je na primer sinoči pred odhodom na oder repal uvodno pesem Princa z Bel Aira.

Med izstopajočimi skladbami drugega polfinala je še predstavnik Črne gore Knez s pesmijo Adio, ki jo je soustvaril Željko Joksimović (njega še nismo opazili v dvorani) ter Portugalka Leonor AndradeHá um mar que nos separa. Knez in Andradejeva sta tudi edina predstavnika v drugem polfinalu, ki bosta pesmi odpela v svojem maternem jeziku.

Čeprav: Portugalka nima tolikšnih možnosti za uvrstitev v finale kot črnogorski predstavnik. "Hoteli smo ohraniti svojo kulturo in tradicijo, da se čuti avtorski pečat skladatelja, ki ga dobro poznate – Željka Joksimovića. Prav tako pa je bilo težko prenesti to čustvo v angleški jezik. Sam bi lahko zapel v angleščini, imamo tudi francosko različico pesmi, ki je zelo lepa, ampak odločili smo se za materni jezik in kar bo, pa bo," je za MMC dejal Knez.

Med povratniki sta letos češka predstavnika Marta Jandová in Václav Noid Bárta. Rokerska balada Hope Never Dies ju sicer postavlja v zlato sredino vseh evrovizijskih nastopov, toda oba izjemno uživata v evrovizijskem dogajanju. Tako ni več nihče presenečen, če Jandová po intervjujih začne skakati po sedežih v novinarskem središču ob plesu na pesem Heroes. "Počutiva se, kot da začenjava novo poglavje na Evroviziji in ne kot da se z najinim nastopom Češka vrača," sta dejala za MMC.

Drugače pa je med favoriti treba omeniti še povratnika na tekmovanje Azerbajdžanca Elnura Hüseynova z močno balado Hour of the Wolf in domišljenim nastopom, kjer sta v ospredju "volka samotarja" – plesalca in v ozadju gozdna pokrajina, polna luna ... V nasprotju z njim predstavnik Cipra Janis (John) Karajanis s pesmijo One Thing I Should Have Done stavi vse na minimalizem, le da se pri njem res vse vrti okoli njegovega vokala (edina igra luči, ki je, je prehod iz črno-bele v barvno tehniko).

Možnosti za finale pa ima tudi ekspresiven nastop predstavnice Latvije Aminate (ljubitelji Banks ji bodo naklonjeni) z dubstepsko eksplozijo Love Injected. Predvsem je pri njenem nastopu najbolj ključnega pomena igra luči (za njo bo snop belih in rdečih črt na LED-zaslonu) in kadrov.

Zabave v polnem teku
Vse delegacije se sicer na vse moči trudijo prepričati tudi, ko niso na odru. Tako so za nami že nordijski večer, kjer so se združili predstavniki Estonije, Finske, Švedske in Norveške, ter črnogorski in srbski večer, ki sta ga obiskala tudi Maraaya.

Četrtkov črnogorski večer se je pozneje izkazal kot uvod v srbskega, saj so se – podobno kot prejšnja leta – Srbi znova izkazali v vlogi gostiteljev večera. Letošnja predstavnica Bojana Stamenov, tako kot na odru, žanje aplavze in nabira simpatije tudi na novinarskih konferencah in drugih družabnih dogodkih. Na njenem večeru so se oglasili (poleg Kneza in Maraaye) tudi nekdanja zmagovalka Evrovizije Marija Šerifović, makedonski predstavnik Daniel Kajmakoski (ta je za nastop na Evroviziji vpoklical svoje prijatelje člane ikonične ameriške r'n'b-zasedbe Blackstreet), Albanka Elhaidi Dani ter predstavnik Moldavije Eduard Romanyuta.

Vsi trije omenjeni predstavniki se bodo potegovali za vstop v finale v prvem polfinalu. Izmed naštetih še najbolje kaže predstavniku Moldavije z energičnim nastopom ob klasični evrovizijski popevki I Want Your Love. In seveda srbski pesmi Beauty Never Lies. Sicer pa je v prvem polfinalu opazna ruska predstavnica Polina Gagarina s samozavestno predstavo (vse se vrti okoli bele barve) in prav nič polomljeno angleščino v pesmi A Million Voices.

Prva atrakcija so sicer finski predstavniki z downovim sindromom Pertti Kurikan Nimipäivät in punkpesmijo Aina mun pitää. A niti ne več toliko zaradi pesmi kot zaradi izjav. V pogovoru za finsko nacionalno televizijo je Kari izjavil, da pije veliko alkohola in pokadi veliko cigaret, Pertti, da je v tem času napisal dve pesmi, medtem ko je bil vrhunec dogajanja za Tonija odhod v mestno središče in obrok s piščančjimi "nuggetsi".

Dobre možnosti za uvrstitev ima tudi slovenska "soseda" v hotelu – predstavnica Grčije – Marija Elena Kyriaku z balado One Last Breath. Precej popravkov v medsebojni kemiji na odru čaka še predstavnika Estonije Elino Born & Stiga Rästo, ki sta s pesmijo Goodbye to Yesterday vse do prihoda na Evrovizijo veljala za favorita. Brez težav bi se morala v finale uvrstiti še beloruska predstavnika Uzari in Maimuna z etno-dancepesmijo Time, ki pozornost medijev pritegujeta predvsem na račun violinskih virtuoznosti Maimune.

Ne smemo pa odpisati niti Nizozemke Trijntje Oosterhuis s popevko Walk Along, ki jo je napisala Anouk (ta je tekmovala leta 2013), Gruzijke Nine Sublatti s pesmijo Warrior ter Romuna Voltaja, ki je edini v prvem polfinalu, ki bo svojo pesem delno zapel v maternem jeziku. Preseneti pa lahko predstavnica Madžarske Boggie z izjemno minimalističnim nastopom in močnim sporočilom v skladbi Wars for Nothing. "Mislim, da je Evrovizija pripravljena na pesem z močnim sporočilom," je dejala za MMC.


Vse o dogajanju na Dunaju najdete na:

- uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in na naši interaktivni podstrani.

Prostora za šalo več ni, vse se začne jutri – po slavnostnem odprtju, ki si ga boste lahko ogledali od 18.00 tudi na MMC-jevem kanalu v neposrednem prenosu. Še prej pa si lahko ogledate niz utrinkov z druge vaje Maraaye.