Maraaya v družbi nemške predstavnice Ann Sophie, ki je velika oboževalka slovenske pesmi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya v družbi nemške predstavnice Ann Sophie, ki je velika oboževalka slovenske pesmi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Sprehodu po rdeči preprogi je sledilo druženje v dunajski mestni hiši. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya in Bojana Stamenov
Med gorečimi oboževalci pesmi Here For You je tudi srbska predstavnica Bojana Stamenov. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya in Mans Zelmerlöw
Favoriti drugega polfinala: Maraaya in Mans Zelmerlöw. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Za 40 evrovizijskimi delegacijami je sprehod po rdeči preprogi in uradno odprtje. Po poziranju fotografskim objektivom so predstavniki odšli v dunajsko mestno palačo, kjer je sledilo druženje in tudi nastop dunajskih dečkov. Med bolj obleganimi predstavniki sta bila prav Maraaya, ki sta vse od nastopa na evrovizijskem koncertu v Amsterdamu pridobila veliko simpatizerjev.

Med njimi prednjači srbska predstavnica Bojana Stamenov, ki brez težav tujim medijskim predstavnikom zapoje slovensko pesem in jo izpostavi za najljubšo. Z njo se strinja tudi avtor srbske pesmi Beauty Never Lies Vladimir Graić (ime, ki je znano ljubiteljem slovenskega izbora, saj je prav on človek, ki je napisal glasbo za pesem Verjamem, ki jo je v Bakuju odpela Eva Boto).

Nad glasom Marjetke Vovk je očarana tudi nemška predstavnica Ann Sophie. Člana britanskega dueta Electro Velvet priznavata, da sta se prav s slovenskima predstavnikoma še najbolje ujela v času tega evrovizijskega cikla. Pohvale nad pesmijo pa so prišle tudi s strani malteške in latvijske predstavnice Amber in Aminata. Švedski predstavnik Måns Zelmerlöw pa vztraja, da je veliko pesmi, ki imajo možnost za končno zmago.

Medsosedsko podeljevanje točk
To pa je bila tudi priložnost, da smo izmenjali nekaj mnenj o "tradicionalnem" deljenju glasov med sosedskimi državami. Slovenija bo od nekdanjih držav, s katerimi je sobivala v Jugoslaviji, nastopila v drugem predizboru s Črno goro. "Mislim, da še vedno čutimo neke vrste povezanost. Živeli smo v skupni državi, imamo zveze, ki jih ni moč prekiniti. Moramo paziti drug na drugega, tako kot se pazijo nekdanje sovjetske države, države Beneluksa, Skandinavci ... Tako da, moji Slovenci, čeprav je Črna gora precej daleč od vas, morate malo paziti na nas in tudi mi bomo storili tako," je nagovoril Slovence v pogovoru za MMC črnogorski predstavnik Knez.

Vse o dogajanju na Dunaju najdete na:

- uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in na naši interaktivni podstrani.

V prvem polfinalu pa se bosta skupaj za finale potegovali Srbija in Makedonija. "Vedno si želim iskrene točke. Želim, da glasujejo za Makedonijo, če jim je pesem všeč. Toda sistem je takšen, da ne moreš glasovati iz lastne države. Če je na Dunaju veliko Turkov ali Srbov, je logično, da bodo oni glasovali za svojo državo. Niso krive za to države, ampak je za to kriv sistem. Toda sistem je dober," je sklenil Kajmakovski.

Več utrinkov z odprtja pa najdete spodaj.