Maraaya bosta nastopila na Dunaju v drugem polfinalu, 21. maja. Foto: Jernej Kokol
Maraaya bosta nastopila na Dunaju v drugem polfinalu, 21. maja. Foto: Jernej Kokol
Ernst Woller
Čeprav so misli osredotočene v organizacijo letošnjega izbora, Woller ne skriva ambicij, da bi Dunaj gostil Evrovizijo tudi prihodnje leto. Foto: Jernej Kokol
The Makemakes in Maraaya
Druženje The Makemakes in Maraaye je potekalo v okviru tradicionalnega dunajskega večera pod geslom Evrovizija na Dunaju: Kakovost življenja #12 points. Foto: Jernej Kokol
The Makemakes
Na večeru druženja slovenskih in avstrijskih podjetnikov in funkcionarjev so nastopili tudi letošnji avstrijski predstavniki na Evroviziji The Makemakes. Foto: Jernej Kokol
MMC-jevi utrinki: Maraaya in The Makemakes

Ljubljana je bila prva postojanka na turneji sosedov Avstrijcev, kjer predstavljajo svojo pripravljenost na dogodek leta. "Dunaj in Ljubljana sta partnerski mesti. Dobro sodelujemo skupaj. Če se človek sprehodi po Ljubljani, lahko vidi veliko hiš, ki so podobne tistim na Dunaju. Arhitekti, kot sta Jože Plečnik in Maks Fabijani, so bili dejavni tako v Ljubljani kot na Dunaju. Vedno smo veseli, ko pridemo skupaj in ko naša partnerska mesta dosežejo uspeh, kot ga je dosegla Ljubljana z nazivom zeleno mesto leta 2016," je ob gostovanju avstrijskih predstavnikov na Evroviziji v imenu gostiteljice letošnjega izbora za MMC dejal dunajski mestni svetnik Ernst Woller.

Sicer pa so zelo ponosni, da bodo letos organizirali enega največjih zabavnih dogodkov na svetu. "Zdi se mi dobro, da bo ta umetniški, glasbeni dogodek potekal v glasbenem mestu, kot je Dunaj," je še dejal Woller.

Avstrijci so si za geslo izbrali misel Gradimo mostove. Z mostovi želijo povezovati države, jezike, kulture, generacije in različne poglede na svet, pa tudi tradicijo z inovacijami. "Pričakujemo veliko ljudi. In pričakujemo slavje glasbe. V skladu z načelom graditve mostov pričakujemo, da bodo ljudje prišli skupaj in skupaj delali glasbo, se zabavali in dobro sobivali. Dunaj je odlično mesto za izmenjavo kultur, za mednarodni dialog, ki naj bi prav tako potekal v okviru Evrovizije," je dodal Woller.

Maja "selitev narodov" na Dunaj
Avstrijci samo v dvorani Stadthalle, ki bo gostila Evrovizijo, pričakujejo okoli 110.000 obiskovalcev. V evrovizijskem tednu v njej ne bodo gostili le treh velikih televizijskih spektaklov, ampak tudi oddaje za družine z otroki.

Evrovizijska vas, zbirališče vseh udeležencev tekmovanja in njihovih privržencev, pa bo stala na trgu pred mestno hišo, kjer pričakujejo približno 10.000 ljudi na dan, je povedal vodja odnosov z javnostmi za tekmovanje pri ORF in večletni vodja avstrijske delegacije na Evroviziji Roman Horacek. Razkril je še, da Eurosong ne bo minil brez legendarnega, lani preminulega pevca Uda Jürgensa.

Po Conchiti The Makemakes
Državo gostiteljico bo na tekmovanju zastopal trio The Makemakes iz Salzburga, ki je pretekli teden s pesmijo I Am Yours z veliko večino prepričal poslušalce. Sinoči pa so se mudili v ljubljanskem Mestnem muzeju, kjer so pred zbranimi (podobno kot Maraaya) izvedli v živo svojo zmagovalno pesem.

"Stopili smo v velike čevlje, toda zelo smo veseli. Nič ni boljšega, kot če zastopaš Avstrijo na Evrovizijo v svoji državi," je za MMC dejal pevec skupine Dominic Muhrer. Conchita Wurst - lanska zmagovalka - ni samo spremenila evrovizijskega sveta. "Ljudje pri nas so postali strpnejši. Z zmago je z Evropo delila izjemno sporočilo," je dejal baskitarist Markus Christ.

"Lobiranje" za 12 točk
Gostovanje avstrijske delegacije v Ljubljani je bila tudi priložnost za izmenjavo stikov in druženje. "Lobirali smo za tistih 12 točk od Avstrije," se je pošalil Raay. "Pogovarjala sem se z mendžerjem z The Makemakes, ker si želim zapeti en avstrijski 'šlager', toda mi ni znal svetovati, katerega naj izberem," je dejala Marjetka.

Vse o pripravah na Evrovizijo najdete na:

- uradni strani Facebooka,

- Instagramu
- in na naši interaktivni podstrani.

Maraaya sta sicer v teh dneh postala ljubljenca stavnic, ki jih uvrščajo na zelo visoka mesta. "Stavnice? Ne, ker to sva samo midva stavila," se je šalil Raay. "Aja, zato nimava več nič na računu," ga je vprašala v smehu Marjetka. Sicer pa v pripravah na prvo mesto postavljata glasbo, vadita pa v enakih razmerah, kot bodo na na Dunaju.

Več utrinkov druženja si lahko pogledate spodaj.

MMC-jevi utrinki: Maraaya in The Makemakes