Ramazzotti odre osvaja od leta 1984, ko je v San Remu kot novinec prvič nastopil z danes legendarno pesmijo Terra promessa. Foto: AP
Ramazzotti odre osvaja od leta 1984, ko je v San Remu kot novinec prvič nastopil z danes legendarno pesmijo Terra promessa. Foto: AP
Podobno kot s svojo glasbo je Ramazzotti polnil medije zaradi svojega zasebnega življenja. Marca je postal oče sina Gabria Tullia. Z ženo, manekenko Marico Pellegrinelli, pa imata še hčerko Raffaello Mario, ki se je rodila leta 2011. Pevec ima sicer že iz prejšnjega zakona z manekenko in igralko Michelle Hunziker 18-letno hčerko Auroro Sophie. Foto: AP
Njegov najnovejši album Perfetto se je doslej uvrstil med Top 20 v 38 državah. Ramazzotti je o albumu povedal, da na njem nič ni bilo prepuščeno naključju. Izšel je tudi v španski različici. Foto: EPA
Nedavno je Ramazzotti postal ambasador neprofitne organizacije Hear the World, ki se bojuje za enake možnosti in izboljšanje kakovosti življenja najrevnejših prebivalcev sveta, ki so izgubili sluh. S tem se je pridružil elitni družbi ambasadorjev, v kateri so med drugimi Sting, Kate Moss, Annie Lennox in Julianne Moore. Ambasadorje že tradicionalno fotografira Bryan Adams. Pred njegov objektiv je stopil tudi Ramazzotti, nekatere Adamsove fotografije pa kot dodatek krasijo ovitek albuma Perfetto. Foto: EPA
Ramazzotti je v svoji karieri nanizal številne uspešnice, kot so Se bastasse una canzone, Piu bella cosa in Parla con me. Mednarodno slavo so mu prinesli tudi dueti Cosas de la vida s Tino Turner iz leta 1997, Piu' che puoi s Cher leta 2001 in I Belong to You z Anastacio. Foto: EPA

Vmes je izdal tri albume, se znova poročil in postal še tretjič oče. "Energijo črpam iz harmonije, ki jo imam v družini," je dejal v krajšem telefonskem pogovoru za MMC 51-letni pevec. Njegov svet se trenutno vrti okoli novega albuma Perfetto, zaradi katerega bo tudi začel novo turnejo.

"Večni romantik", kot ga opisujejo nekateri, s svojim glasom in stasom že leta in leta polni dvorane - predvsem evropske, čeprav se na njegovih koncertih pogosto znajdejo tudi takšni, ki ne razumejo njegovih besedil. Toda na željo njegovega menedžmenta beseda ni tekla o tem niti ne o njegovem prebijanju na ameriški trg, ostali smo pri perfekciji in romantiki.

Celoten pogovor z njim si lahko preberete spodaj.


Pravijo, da gredo ljudje, rojeni v znamenju škorpijona, na vse ali nič. Po drugi strani vi še naprej predstavljate svoj novi album Perfetto. Kaj je za vas perfekcija, popolnost? Je to najvišji cilj, ki ga lahko nekdo doseže?
Ne, menim, da popolnosti ni. Je le spodbuda, da si boljši z vsakim dnem. Ime albuma je seveda Perfetto, ampak to ne pomeni, da je popoln. Namiguje na iskanje popolnosti, k čemur stremimo vsak dan. Sam gledam na perfekcijo le kot na besedo, tako kot je Perfetto le beseda.

Bi lahko rekli, da ste perfekcionist pri svojem delu?
Mislim, da bi to morali vprašati ljudi, ki delajo zame ali z mano.

V vseh teh letih vam je uspelo izoblikovati lasten zvok, ampak vseeno niste podlegli komercialnim trendom, ki prihajajo iz Združenih držav Amerike. Tu imam v mislih vaše spogledovanje z EDM-jem. Kako to, da ni tako izrazito?
Pred dvema letoma sem izdal singel Io prima di te, kjer sem se spogledoval z elektroniko. Nekaj vem o njej, mi je blizu. Toda raje imam pravi zvok glasbe, ki seže v srce. Toda to ne pomeni, da ne bom v prihodnosti poskušal ustvarjati bolj v elektronskih vodah.

Vem, da ko ste bili mladi, ste poslušali številne ameriške izvajalce, toda ostali ste zvesti italijanščini. Vas je kdaj zamikalo, da bi posneli celoten album v angleškem jeziku?
Ne!

Zakaj ne?
Ker sem Italijan in ljudje me poznajo takšnega. Če bi se odpovedal italijanskemu jeziku v glasbi, bi pomenilo, da ne spoštujem svojih korenin. Mogoče bi celo razočaral svoje oboževalce v tem smislu.

Glede na vse dogajanje okoli nas ostajate v svojih besedilih optimistični. Od kje izvira ta pozitivna energija? Prav pri oboževalcih?
Seveda so glasba in vse oblike umetnosti, ki omogočajo pozitiven način razmišljanja. Če ne bi bilo tega, bi bil konec za vse. Energijo črpam prav pri oboževalcih, kot ste rekli. In iz harmonije, ki jo imam v družini. In to energijo skušam prenesti na svoje albume in na koncerte.

Kako pravzaprav gledate na svoja besedila? Mogoče kot poezijo? Bi lahko zaživela sama na papirju - brez glasbe?
Besedila so mi zelo pomembna, toda ne štejem jih za poezijo. Seveda pa se pojavljajo teme v mojih skladbah, ki se lepo ujemajo z določeno melodijo. Tako da so moje skladbe vedno rezultat kombinacije besedila in melodije - eno brez drugega ne more obstajati.

Ljudje gledajo na vas kot na večnega romantika, pa ste takšni tudi takrat, ko greste z odra - torej doma in v vsakdanjem življenju?
Odvisno, kaj mislite z besedo romantik. Sem čustven, na trenutke džentelmen, toda nisem romantik 24 ur v dnevu. Ko me ljudje razjezijo, se razjezim tudi jaz. Rekel bi, da sem precej romantičen, toda ne stoodstotno.

Cher, Tina Turner, Ricky Martin, Anastacia, Joe Cocker … V karieri vam je uspelo narediti nekaj zelo odmevnih duetov. Nekateri gledajo nanje kot na intimni akt. Kako pa vi gledate na to?
Seveda so za njimi diskografski razlogi, toda mora obstajati neka vez med pevcema, da lahko skladba uspe.

Kaj je bilo v vseh teh letih vaše kariere težje: ostati zvest samemu sebi ali zadovoljevati pričakovanja drugih?
Gre za mešanico obojega. Ko izvajalec posname album, meni, da je posnel dober album. Ampak zadovoljen je šele, ko ga sprejmejo tudi drugi. To je tudi moj večni cilj.