Adelin drugi album 21 je mladi pevki prinesel izjemen uspeh: po svetu so ga prodali v 17 milijonih izvodov, na prvem mestu glasbenih lestvic se je znašel v 24 državah. Foto: EPA
Adelin drugi album 21 je mladi pevki prinesel izjemen uspeh: po svetu so ga prodali v 17 milijonih izvodov, na prvem mestu glasbenih lestvic se je znašel v 24 državah. Foto: EPA
Coldplay
Coldplay so tretjič postali najboljša britanska skupina, v tej kategoriji so glasovali poslušalci BBC-jevega Radia 2. Frontman Chris Martin je povedal, da so počaščeni, in se pošalil, da je to le zato, ker vse ostale skupine razpadajo. 'Ni Pulp, ni Oasis. Take That so na dopustu. Pa sprejmimo to nagrado, če že njih ni na prizorišču.' Foto: EPA
Lana Del Rey, najboljša glasbena novinka na mednarodnem prizorišču po mnenju Britanske glasbene akademije. Foto: EPA

Namreč tistega, v katerem se je zahvaljevala za brita za najboljši britanski album (dobila pa je tudi kipec za najboljšo britansko žensko izvajalko). Po prireditvi je pojasnila: "Pokazala sem sredinec. To je bilo namenjeno 'kravatarjem' na prireditvi, ne mojim oboževalcem. Žal mi je, če sem koga užalila, a mene žalijo 'kravatarji'."

Dva brita je dobil tudi Ed Sheeran, in sicer za najboljšega britanskega moškega izvajalca in za preboj na britansko glasbeno prizorišče. Coldplay so bili nagrajeni za najboljšo britansko skupino, in to že tretjič, kar je rekord, fantovska skupina One Direction, ki se je proslavila v oddaji X Factor, pa je Adele premagala v boju za najboljši britanski singel.

Adele grobo prekinili med zahvalo
Adele je brita dodala šestim grammyjem, ki jih je prejšnji konec tedna dobila v Los Angelesu, in tako okronala svoje leto velikanskega uspeha v svetovnem merilu. Pevka je, ko je na Britih sprejela nagrado za najboljši album, ki na podelitvi pride na vrsto nazadnje in velja za najuglednejšo, na odru spregovorila: "Nič me ne navdaja s ponosom bolj kot to, da prideš domov s šestimi grammyji, potem pa prideš še na podelitev britov in zmagaš v kategoriji albuma leta. Zelo ponosna sem, da sem Britanka in lahko maham z našo zastavo."

Voditelj večera, komik James Corden, pa je njen govor prekinil, da bi napovedal zadnje nastopajoče, na novo združene "veterane britpopa" Blur, kar je povzročilo vzklike neodobravanja iz dvorana. Adele je dodala še: "Naj potem rečem samo še: na svidenje in se vidimo naslednjič." Nato je bilo na televizijskem prenosu za trenutek videti, kako je zbranim v dvorani pokazala sredinec.

V zaodrju je Adele le dobila priložnost, da je dokončala zahvalni govor: "Želela sem se britanski javnosti zahvaliti za podporo, pa so me odrezali. Tako da se vam lepo zahvaljujem za vso vašo podporo. Neverjetni ste."

Odgovorni se pevki opravičujejo
Z ITV-ja, kanala, na katerem so Brite prenašali, so po prireditvi v javnost poslali izjavo: "Briti so dogodek, ki poteka v živo. Na žalost smo prekoračili čas trajanja in smo morali pohiteti. Adele se opravičujemo za prekinitev." Predstavnik Britov pa je dodal: "Obžalujemo, da se je to zgodilo, in se Adele najgloblje opravičujemo, ker je bil njen veliki trenutek prekinjen. Nočemo zmanjševati pomena njenega izjemnega dosežka, saj je dobila najpomembnejšo nagrado večera. To je le smetana na torti njenega neverjetno uspešnega leta."

Za najboljšega mednarodnega moškega izvajalca so na Britih razglasili Bruna Marsa, Rihanna pa je slavila v ženski kategoriji. Foo Fighters so postali najboljša mednarodna skupina. Mednarodno nagrado za preboj na glasbeno prizorišče je dobila newyorška pevka Lana Del Rey, ki je občinstvu povedala: "Ta nagrada mi pomeni veliko več, kot si lahko predstavljate, in želela bi samo reči, da bi bila brez podpore vseh v tem prostoru in vseh v Združenem kraljestvu resnično izgubljena."

Blurom poseben poklon
Nagrada za izjemen prispevek k britanski glasbi je šla v roke znova združenih Blurov, ki so na koncu prireditve nastopili z venčkom svojih uspešnic. Nazadnje so na Britih nastopili leta 1995, ko so domov odnesli štiri kipce. Pevec Damon Albarn je ob prejetju nagrade povedal: "Nazadnje smo bili tukaj pred 17 leti in tisto, kar se je zgodilo takrat, je imelo velikanski vpliv na naša življenja, zato je zelo lepo priti nazaj in se vam lepo zahvaliti za to čast."

Na dogodku so se poklonili tudi pokojnima Whitney Houston in Amy Winehouse, na odru pa so se zvrstili Noel Gallagher, Florence and the Machine, Rihanna in Olly Murs z duom Rizzle Kicks.

Fotografije z rdeče preproge si oglejte v spodnji galeriji.