Blur so v zadnjih dveh desetletjih pustili neizbrisen pečat na britanskem glasbenem prizorišču. Foto: Reuters
Blur so v zadnjih dveh desetletjih pustili neizbrisen pečat na britanskem glasbenem prizorišču. Foto: Reuters

21 let po izidu njihovega prvenca Leisure bodo namreč dobili nagrado za izjemen prispevek k (britanski) glasbi. Skupina, ki je nastala konec 80. let prejšnjega stoletja (najprej so se imenovali Seymour), je bila ena najvidnejših na "britpop" prizorišču na začetku 90., izdali so sedem studijskih albumov.

Preberite in oglejte si še:
20 let "britpoperjev" Blur

Po kreativnem razhodu so se Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James in Dave Rowntree leta 2009 spet sešli za nekaj koncertov, med drugim so bili "headlinerji" na festivalu Glastonbury in dvakrat nastopili pred velikansko množico britpop nostalgikov v Hyde Parku. Zadnje čase se spet pojavljajo govorice o njihovi morebitni združitvi ...

Pevec in vodja skupine Damon Albarn je vesel oznanila o nagradi, po pisanju NME-ja je povedal, da je to "priznanje za vse trdo delo in srčne bolečine, ki so jih vložili v skupino". Kitarist Graham Coxon, ki je iz skupine izstopil med snemanjem zadnjega albuma Think Tank (2003), pa je dodal, da je "biti v skupini tako dolgo kot nekakšno potovanje skozi čas".

Podelitev britov bo 21. februarja v O2 Areni.

Prilagamo dve pesmi Blurov, She's So High s prvega albuma Leisure in Out Of Time z zadnjega studijskega izdelka Think Tank.