Katy zna vedno znova pritegniti pozornost. Tokrat so bili njeni nastopi v slogu kabareta. Foto: Reuters
Katy zna vedno znova pritegniti pozornost. Tokrat so bili njeni nastopi v slogu kabareta. Foto: Reuters
Beyonce
Trikrat naj za Beyonce. Foto: Reuters
U2 v Berlinu
Nad Brandenburškimi vrati je svetil napis 'Ena ljubezen', U2 so igrali, a okoli sebe postavili visoko ograjo. Foto: Reuters

Najprej si omembo zasluži zmagovalka večera, Američanka Beyonce, ki je prejela kar tri nagrade - za najboljšo žensko izvajalko, najboljšo pesem (Halo) in najboljši videospot (za pesem Single Ladies (Put a Ring on It). "Hvala MTV-ju za tako veliko čast, ki ste mi jo izkazali. Nagrade moram posvetiti vsem drugim čudovitim izjavalcem," je "čebljala" v nekoliko vesoljski, črno-srebrni opravi.

Da ne bo kreganja v družini, je poskrbel njen mož, raper Jay-Z, ki je bil tudi med nagrajenci večera in v povsem temni usnjeni opravi, ki so ji skrivnostnost dodajala še sončna očala, in spomnil na bližajočo se 20. obletnico padca berlinskega zidu: "Veselim se dne, ko bodo padli takšni in drugačni zidovi."

U2 ob obletnici padca zidu - postavljal meje
Prav v spomin na ta dogodek, ki je združil obe Nemčiji, Vzhodno in Zahodno, so pred podelitvijo nagrad pred Brandenburškimi vrati, simbolom nemške prestolnice, nastopili povsod opevani in hvaljeni irski rockerji U2. Prav na tem mestu so bile leta 1994 tudi prvič podeljene MTV-jeve evropske nagrade. V brezplačnem polurnem koncertu so "Bono & Co." 10.000-glavi množici postregli z nekaterimi največjimi uspešnicami, kot so na primer One, Sunday Bloody Sunday in Beautiful Day, čez nekaj ur pa je Bono že prejel tudi nagrado za najboljši nastop v živo.

A njihov nastop na prostem, ki bi moral simbolizirati prav odpravo meja in pregrad, se je sprevrgel v svoje nasprotje. Oboževalci so bili namreč ogorčeni, ko so videli, da je okoli prizorišča nameščena visoka, dvometrska ograja, ki je ločevala srečneže, ki so si "prigrebli" vstopnice, od tistih, ki so ostali praznih rok. Vsi v en glas so zato tarnali: "Ne vem, zakaj je bilo treba toliko Berlinčanom preprečiti, da bi videli U2 na delu. Zakaj so število omejili na 10.000?" Za zdaj sicer ni znano, ali je bil zid zahteva Ircev ali prirediteljev, MTV-ja.

Tokio Hotel premegali Američane
Pa nazaj k večernemu dogajanju, nagradam, torej. V Berlinu smo videli prevlado amerišklih izvajalcev. Nagrada za najboljšega moškega izvajalca je romala v roke Eminemu, ki ga v Evropo sicer ni bilo, Green Day pa so postali najboljša rockskupina. Ekscentrična Newyorčanka Lady Gaga je izmed petih nominacij prejela eno nagrado, za najboljšega novega izvajalca. Prevlado so v kategoriji za najboljšo skupino prekinili le Nemci Tokio Hotel, ki so premagali Black Eyed Peas in Kings of Leon, ki so postali tako največji poraženci večera, saj so kljub petim nominacijam ostali praznih rok.

Omeniti pa je treba še eno ime: zapeljivo Katy Perry, ki je že drugo leto zapored povezovala podelitev in znova burila domišljijo z raznovrstnimi oblekami in dodelanimi nastopi, katerih rdeča nit je bil film Kabaret, ki opisuje 30. leta v Berlinu, v katerem je blestela Liza Minelli. Množico je nagovorila z besedami: "Se počutite seksi, Berlin?"