Občinstvo je izbralo Marka Vozlja ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Občinstvo je izbralo Marka Vozlja ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rudi Bučar
... stroka pa Rudija Bučarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak in Mojca Menart
Jan Plestenjak je od založbe ZKP prejel zlato ploščo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mojca Menart in Lado Leskovar
Po koncu festivala pa se je ZKP zahvalil Ladu Leskovarju za njegov doprinos k Slovenski popevki s kompleti izbranih izdaj skladb festivala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rudi Bučar - Naj traja
Marko Vozelj - Tukaj si
Slovenska popevka 2011

"Nocoj bomo pili, peli, jodlali, štrikali in predvsem kleli," je v svojem slogu začel večer popevk in obujanja spominov na neke zlate čase Popevke, ki jih več ni, ob spremljanju najbolj izpostavljenih popevkarjev ta hip voditelj Sašo Hribar, ki je po mnenju številnih s svojimi edinstvenimi napovedmi in monologi zasenčil glasbeno dogajanje na odru studia 1 Televizije Slovenija.

Pa vendar je letošnja Popevka ponudila poligon dvanajstim izvajalcem (trije med njimi so bili nanj naknadno povabljeni: Regina, BilBi in Boštjan Dermol), da so predstavili tisto najboljše, kar v tem hipu lahko ponudijo svojim oboževalcem.

Nagrada občinstva na Slovenski popevki je že drugič, od kar je stopil na samostojno pot, romala v roke Marka Vozlja. "Pesem, interpretacija, iskrenost," to je kombinacija, ki je po mnenju Vozlja prepričala ljudi, da so glasovali za njegovo pesem Tukaj si, ki jo je soustvaril (pevec je namreč tudi avtor besedila) z Martinom Štibernikom (avtor glasbe) in Patrikom Greblom (avtor aranžmaja).

Presoja stroke znova v navzkrižju z glasovi ljudstva
Stroka v sestavi Elze Budau (vodje žirije), Mojce Menart, Darje Švajger, Rudija Pančurja, Armanda Šturmana, Žareta Paka in Dušana Hrena pa je menila drugače. "Zelo smo gledali, ali ima pesem sporočilnost, idejo in kako je to izpeljano. Lahko, da ima zelo dober začetek, ampak potem ne gre naprej. Mi smo že poslušali prej skladbe, ki so v izvedbi dobile čisto drugo konotacijo. Veliko smo se pogovarjali in usklajevali mnenja in upamo, da nismo česa naredili čisto v navzkrižju," je za MMC dejala vodja strokovne žiriji Elza Budau, ki je priznala, da zmagovalna skladba po presoji stroke ni bila njena favoritinja.

Za Bučarja je bila to prva nagrada stroke za skladbo, ki jo je sam zapel. Leta 2009 se je namreč podpisal pod zmagovalno skladbo Slovenske popevke po mnenju stroke, pod pesem Anike Horvat Samo ti. "Bili smo zelo zadovoljni, da so sprejeli našo skladbo na festival in zgodilo se je še več," je uspeh letošnje najboljše skladbe po presoji žirije pokomentiral Primorec, ki se je pod pesem podpisal kot avtor glasbe, medtem ko je besedilo napisal Leon Oblak, avtor aranžmaja pa je Aleš Avbelj.

Strokovna žirija je podelila še tri nagrade. Za najboljše besedilo sta bila nagrajena Maja Pihler Stermecki in Gregor Stermecki za pesem Drobne slike, ki jo je zapela Maja oz. BilBi. "Vse potrebuje svoj čas, vse dobre stvari morajo zoreti, tako kot dobro vino potrebuje svoj čas in vse preostale stvari, in mogoče je zdaj napočil pravi trenutek, da sem se predstavila na takšnem festivalu s tako lepo skladbo," je svoje nesrečne poskuse, da bi njeno skladbo že v preteklosti sprejeli na festival Slovenske popevke, za MMC pokomentirala BilBi.

Nagrado za najboljšo interpretacijo je prejela Anika Horvat za pesem In situ avtorjev Marina Legoviča, Damjane Kenda Hussu in Gregorja Forjaniča. "Razlika od preostalih nagrad, ki sem jih prejela na Slovenski popevki, je v tem, da bom to domov odnesla," je bila presrečna zaradi samo svoje nagrade dozdajšnja dvakratna zmagovalka festivala Horvatova.

Nagrado za mladega obetavnega avtorja je prejel Samo Budna, ki je prispeval glasbo za pesem Sončna hiša, ki jo je sam tudi zapel. "Vsekakor mi to pomeni eno veliko spodbudo za naprej, ker nisem imel nobene ambicije, da bi dobil kakšno nagrado," je bil odkrit Budna.

Pester izbor glasbenih gostov
Poleg nastopajočih v tekmovalnem delu festivala, med katerimi so bili poleg omenjenih zgoraj še Boštjan Dermol, Matjaž Jelen, Nuška Drašček, Lea Likar, Cole Moretti, Regina in Slavko Ivančič, pa so se v revijalnem delu predstavili tisti domači krojilci popscene, ki še nikoli niso stopili na oder Slovenske popevke: Alya, Neisha, Severa Gjurin in hiphop duet Murat & Jose.

Posebni nagradi Plestenjaku in Leskovarju
Med nagrajenci večera - sicer ne Slovenske popevke - pa je pristal še en gost večera, in sicer Jan Plestenjak, ki je iz rok direktorice ZKP-ja Mojce Menart med čakanjem na prave zmagovalce večera prejel zlato ploščo za svoj zadnji album Osebno.

Organizatorji Slovenske popevke so se po končani prireditvi še posebej zahvalil Ladu Leskovarju za njegov doprinos k samemu festivalu ter mu podelili komplet izbranih izdaj iz zgodovine in sedanjosti Slovenske popevke. Sinoči so izdali tudi njegovo dvojno zgoščenko z naslovom Za vekomaj. "To je samo nekaj, da lahko mlajšim rodovom pokažem, kako smo včasih peli in kakšne stvari smo peli in kako so bila dobra besedila in priredbe," je izdajo dvojne zgoščenke za MMC komentiral Leskovar.

Druženje z zmagovalci in preostalimi nastopajočimi se je nadaljevalo pod streho RTV Slovenija, in sicer ob zvokih legendarnih melodij iz zakladnice Slovenske popevke.

Spodaj si lahko še enkrat pogledate vse akterje 49. Slovenske popevke v zakulisju.

Rudi Bučar - Naj traja
Marko Vozelj - Tukaj si
Slovenska popevka 2011