Kreacija, o kateri bo nedvomno še veliko govora ... Foto: Reuters
Kreacija, o kateri bo nedvomno še veliko govora ... Foto: Reuters
Taylor Swift
Taylor se ni mogla izogniti lanskemu pripetljaju na odru. Foto: Reuters
30 Seconds to Mars
Plavolasi Jared Leto (levo) je bil s svojo skupino 30 Seconds to Mars eden izmed nagrajencev. Foto: Reuters

Mislili smo, da smo pri 24-letni Newyorčanki videli že vse. No, zmotili smo se. Na prireditvi MTV Video Awards, ki je potekala v Los Angelesu, je zamenjala nič manj kot tri, milo rečeno, nenavadne obleke - začelo se je z bizarno viktorjansko obleko z nenavadnim naglavnim dodatkom pokojnega modnega oblikovalca Alexandra McQueena, nadaljevalo pa s tako "kičasto" črno kreacijo, da je ob prihodu na oder vsakič potrebovala pomoč.

A to je bila le "uvertura" v "utrganost", ki je sledila - za povrh si je namreč omislila še "obleko", ki so jo namesto blaga sestavljali kosi surovega mesa, k njej pa je dodala še mesne čevlje in mesno denarnico. Ko se je pred dnevi že v mesu pojavila na naslovnici Vogua, so člani organizacije Peta močno dvignili obrvi. Podoben napad na zvezdnico je zato pričakovati tudi tokrat.

SEZNAM NAGRAJENCEV
Sodelovanje: Lady Gaga z Beyonce (Telephone)
Ženski video: Lady Gaga (Bad Romance)
Moški video: Eminem (Not Afraid)
Hip-hop video: Eminem (Not Afraid)
Novi izvajalec: Justin Bieber feat. Ludacris (Baby)
Pop video: Lady Gaga (Bad Romance)
Rock video: 30 Seconds to Mars (Kings and Queens)
Plesni video: Lady Gaga (Bad Romance)
Umetniška režija: Florence and the Machine (Dog Days Are Over)
Koreografija: Lady Gaga (Bad Romance)
Kinematografija: Jay Z in Alicia Keys (Empire State of Mind)
Režija: Lady Gaga (Bad Romance)
Montaža: Lady Gaga (Bad Romance)
Posebni učinki: Muse (Uprising)
Debitantski video: The Black Keys (Tighten Up
Video leta: Lady Gaga (Bad Romance)

Bad Romance največkrat izrečena skladba večera
Sicer pa se je večer, ki ni poskrbel za tako velik škandal kot lani, ko je Kayne West prekinil zahvalni govor ameriške ljubljenke Taylor Swift, minil precej mirno. Lady Gaga je odnesla kar osem kipcev, s čemer se je izenačila z velikimi zmagovalci leta 1986, norveško zasedbo A-ha, enega kipca več pa je uspelo na eni podelitvi osvojiti le britanskemu rockerju Petru Gabrielu leto dni pozneje.

Za večino nagrad se razvpita pevka, katere pravo ime je Stefani Germanotta, lahko zahvali futurističnemu videospotu za skladbo Bad Romance, v katerem se za nekaj sekund pojavi tudi Slovenec Jurij Bradač. "Tako sem bila živčna, saj sem se bala, da bom razočarala svoje oboževalce," je objokana Lady Gaga dahnila, ko je sprejela zadnjo - in najpomembnejšo nagrado za videospot leta. Za ta kipec jo je na oder poklicala Cher, diva iz nekega drugega obdobja, ki je dejala, da je Lady Gaga zbujala pozornost že, ko je bila še "baby Gaga".

Taylor "ponudila roko Kanyeju"
Lady Gaga je sicer razkrila tudi, da se bo njen drugi album - prvi je imel naslov The Fame, imenoval Born This Way. Zakaj? "Čudovita sem na svoj način, saj Bog ne naredi nobene napake. Sem na pravi poti. Rojena sem bila takšna," je "zažgolela" gledalcem.

Na oder je bil po nagrado več kot enkrat - dvakrat, poklican tudi osemkratni nominiranec Eminem, in to po zaslugi skladbe Not Afraid, a je prireditev zapustil še pred koncem.

Taylor Kanyeju: Še vedno si nedolžen ...
Nadaljevala se je tudi zgodba s Taylor Swift in Kanyejem, saj je plavolasa kantrizvezdnica, ki je, mimogrede, domov odšla praznih rok, predstavila novo pesem Innocent, ki je govorila prav o lanskem incidentu. A Kanyeju je ponudila "oljčno vejico", saj je prepevala: "Star si 32 in še vedno nisi odrasel ... Na vrvi si izgubil ravnovesje, a nikoli ni prepozno, da se spraviš k sebi. Kar si naredil, ne odraža človeka, kakršen si. Še vedno si nedolžen."

Ni šlo niti brez kanadske popsenzacije, 16-letnega Justina Bieberja, ki je postal najboljši novi izvajalec in je v govoru dejal: "Prihajam iz majhnega kanadskega mesta in nikoli si nisem mislil, da bom kdaj stal na tem odru."

Med zmagovalce so se vpisali še rockskupina igralca Jareda Leta 30 Seconds to Mars za najboljši rockerski videospot, v "tehničnih" kategorijah pa so slavili Muse, the Black Keys, Jay Z z Alicio Keys in Florence and the Machine.