Robin Gibb bo napisal rekviem v spomin na brodolom Titanika. Foto: Organizator
Robin Gibb bo napisal rekviem v spomin na brodolom Titanika. Foto: Organizator

Rekviem bo britanski Kraljevi filharmonični orkester izvedel ob 100. obletnici izplutja parnika Titanik na svojo prvo vožnjo 10. aprila (Titanik je le pet dni zatem, ko je iz Southamptona odplul proti New Yorku, zadel ob ledeno goro in potonil).

Rekviem bodo 10. aprila izvedli v Londonu, je zapisano na glasbenikovi spletni strani, obsegal bo 15 stavkov in začel se bo s triumfom, ki bo simboliziral uspeh ob zgradnji tedaj najmodernejše ladje na svetu. Končal se bo s stavkom z naslovom V raju v spomin na številne žrtve brodoloma. Pri pesmi Don't Cry Alone bosta poleg Gibba sodelovala tudi operni virtuoz Mario Frangolis in 14-letna Isabel Suckling.

Gibbsova pravita, da je njun rekviem zelo klasičen: "Ne gre za rockersko opero - narejena je zelo tradicionalno, kot bi jo napisal sam Mozart." Njun prispevek spominu na brodolom Titanik bo le eden izmed mnogih dogodkov, ki se bodo zgodili ob 100. obletnici nesreče.

Štiridelno miniserijo Juliana Fellowesa Titanik bodo 12. aprila premierno predvajali v 50 državah, liverpoolske ulice bodo zasedle velikanske lutke, ki bodo del šova Sea Odyssey, blizu belfastske ladjedelnice pa bodo naredili četrt Titanik. Tam bo postavljena tudi razstava o slavnem parniku, ki je med svojim prvim potovanjem čez Atlantik leta 1912 trčil v ledeno goro - na ladji je bilo ob izplutju 2.223 ljudi, v ledenomrzli vodi pa je utonilo 1.517 ljudi.

Ime Robina Gibba se je sicer v zadnjem času v medijih pojavljalo predvsem v povezavi z njegovo boleznijo. Zaradi raka na jetrih je moral večkrat v bolnišnico, sam pa je zapisal, pa mu bo pisanje rekviema pomagalo pri okrevanju.