Vstopnice za ljubljanski koncert Boba Dylana bodo v prodaji od 20. marca naprej. Foto: EPA
Vstopnice za ljubljanski koncert Boba Dylana bodo v prodaji od 20. marca naprej. Foto: EPA
Bob Dylan (1941) je ena največjih ikon 20. stoletja, spričo moči svoje pesniške besede pa že leta velja za potencialnega nobelovca. Foto: Mladinska knjiga

Dylan velja za enega najpomembnejših in prepoznavnih glasbenikov 20. stoletja, ki je s svojimi številnimi že skoraj ponarodelimi skladbami narekoval ne le glasbeni, temveč celoten družbeni tempo 60. let 20. stoletja in ohranil status vrhunskega pisca glasbe in besedil vse do danes, ko ima za sabo kar 36 studijskih albumov in več kot 120 milijonov prodanih plošč.

Zadnji album Shadows In The Night je album priredb popstandardov in je že v prvem tednu prišel na vrh britanske lestvice. Dylan je s tem podrl dva rekorda – pri 73 letih je najstarejši glasbenik, ki je prišel na 1. mesto britanske lestvice, hkrati pa je že neverjetnih 52 let od njegovega prvega albuma na 1. mestu – Freewheelin' Bob Dylan iz leta 1963.

"Ni večjega v ameriški glasbi"
Za svoje glasbeno poslanstvo je Dylan prejel tako rekoč nepregledno število nagrad in je že od leta 1988 član Rock'n Roll Dvorane slavnih. Revija Rolling Stone ga je razglasila za drugega največjega glasbenika vseh časov, takoj za Beatlesi, njegovo kultno pesem Like A Rolling Stone pa za najboljšo pesem vseh časov. Ameriški predsednik Barack Obama mu je leta 2012 za njegove zasluge pripel najvišje državno priznanje - medaljo svobode - in ob tem izjavil, da ni večjega glasbenika v ameriški glasbi.

Dylan igra v živo več kot kateri koli drugi glasbenik njegovega "kalibra" in je že od leta 1988 na svoji Never Ending, torej neskončni turneji, v okviru katere odigra letno v povprečju skoraj 100 koncertov – vse skupaj znaša že prek 2.600 nastopov in pot ga je doslej trikrat zanesla v Ljubljano – v letih 1991, 1999 in 2010.

V začetku letošnjega leta je pri založbi Mladinska knjiga izšel prevod Dylanovih pesmi Ni še mrak, ki ga je pripravil Matej Krajnc, velik poznavalec opusa Boba Dylana. Ob izidu pesniške zbirke je urednik in prevajalec zapisal: "Čeprav v tujini že kuka v literarni kanon, ga pri nas kot pesnika še vedno postavljamo za nekatere morda celo šibkejše pesniške osebnosti, ki pa niso v roke nikoli prijele kitare. Kitara ne naredi pesnika, to drži, a pesnik s kitaro ni nič manj pesnik."