Vsi pripravljeni za 40. izdajo Glastonburyja. Foto: Reuters
Vsi pripravljeni za 40. izdajo Glastonburyja. Foto: Reuters
Migracije narodov. Foto: EPA
Takole so včeraj na Glastonburyju spremljali nogometno tekmo Anglija-Slovenija. Foto: Reuters
Damon Albarn
Lani VIP-gledalec, letos headliner: Damon Albarn bo s svojim projektom Gorillaz nadomestil odpovedane U2-je. Foto: EPA
Od Gage do Radioheadov, Glasto ne diskriminira. Foto: EPA

Glasbeni navdušenci že pakirajo obvezno koncertno opremo - škorenjce (nezmotljivo britanski welliesi) in vlažilne robčke. Gre le za največjo masovko na svetu.
"Glasto", kot mu tudi rečejo, se uradno začne v petek, a je svoja vrata odprl že dva dni pred prvimi glasbenimi nastopi. Čeprav je festival že vstopil v srednja leta, še vedno slovi po tem, da privablja najuglednejše in največje glasbene izvajalce, ob tem pa spodbuja tudi bolj alternativne izvajalce.
74-letni organizator Michael Eavis je sicer še pred začetkom doživel večje razočaranje, ko so morali glavni nastopajoči, irski rockzvezdniki U2, svoj nastop odpovedati zaradi Bonove poškodbe hrbta. Za petek zvečer so tako zdaj vskočili bolj urbani Gorillaz, stranski projekt Blurovega frontmana Damona Albarna.
Od Snoopa do Vampire Weekend
Med preostalimi zvenečimi imeni letošnje eklektične izdaje so še ameriški pionir soula Stevie Wonder, raper Snoop Dogg, Latino superzvezdnica Shakira, vroči ameriški alternativci Vampire Weekend, ikona countryja Willie Nelson in megalomanski rockerji Muse, ki so sobotni "headlinerji".
A na Glastonburyju ni dobro zastopan le mainstream - govorimo le o festivalu s kar 45 uradnimi odri in nastopi 700 izvajalcev, od avstralskega vseznalca Rolfa Harrisa, nigerijskega pevca Femija Kutija in reggae veteranov Toots and the Maytals.


Ko si plačal funt in dobil mleko
Preostanek leta je Eavis polno dela z vodenjem svoje mlečne farme Pilton, a za en teden krave preselijo s polj, ki postanejo oder za največjo zabavo na svetu. Eavis je festival prvič organiziral leta 1970, dan po tem, ko je umrl Jimi Hendrix, ljubitelji glasbe pa so takrat lahko med drugim poslušali Marca Bolana in Ala Stewarta. Za vstopnino so odšteli en funt (danes vas bodo v redni prodaji karte stale 175 funtov), s kmetije pa prejeli brezplačno mleko.
A šele v 90. letih je Glastonbury pravzaprav zares pridobil status, ki ga ima danes. Uspešen nastop tu lahko nadobudne skupine katapultira med zvezdnike, prav legendarni nastopi Radioheadov (1997), Coldplayev (2002) in Muse (2004) pa so bili tisti, ki so te bende povzdignili do njihovih današnjih višav glasbene orbite.
Raperska kontroverznost
Predlani je sicer festival, ki kljub vsemu slovi kot rockovsko orientiran, dvignil kar nekaj obrvi, ko je za headlinerja izbral raperja Jay-Z-ja, a Američan je dvome sesul z enim nepozabnih nastopov.
Kljub vsemu pa festival ni minil brez temnejših trenutkov. Leta 1990 so aretirali 235 ljudi, potem ko so se obiskovalci spopadli s policijo, začetek lanske izvedbe pa je zasenčila novica o smrti Michaela Jacksona.
Ostaja predan alternativi
Ključna za razvoj festivala je bila pokojna Arabella Churchill, vnukinja Winstona Churchilla, ki je postavila in vodila polja za gledališče in cirkus. Posledično je festival razvil sloves raznovrstnosti in 360-hektarsko prizorišče zdaj obsega najrazličnejša tematska področja. Eno od teh področij je Shangri-La, v katerem skušajo umetniki ustvariti "futuristično citadelo, ugnezdeno ob preposeljenem slumu, napolnjenem z umazanijo vseh vrst".
Kreativna direktorica Shangri-Laja je dejala, da je Eavis edina oseba, ki dejansko vlaga denar v tovrstno subkulturo in da je prav zaradi tega Glastonbury tako edinstven.
Kraj mitov in legend
Velik del mi(s)tičnosti Glastonburyja pa je nedvomno povezan tudi s starodavno mitologijo tega kraja na jugozahodu Anglije, v Somersetu. Ob vznožju bližnjega griča naj bi bil pokopan sam kralj Artur, po lokalnih prepričanjih pa naj bi območje skupaj z Jožefom Arimatejskim obiskal tudi mladi Jezus in navdihnil slavno pesem Williama Blakea Jeruzalem.
In še po nečem slovi Glastonbury: po svojem nepredvidljivem vremenu in do kolen segajočem blatu. Leta 2005 je v nalivih odplaknilo 300 šotorov, tako da bodo obiskovalci budno spremljali vremenske napovedi.
Ne da bi jih to odvrnilo. Letošnji Glastonbury je že zdavnaj razprodan, občinstvo pa slovi po tem, da uporno vztraja pod odri tako v vročini kot v nalivih. Življenje se ob dopolnjenem 40. letu ne konča.