"Če bi vedeli za nesrečo, ne bi stopili na oder. Nismo brezsrčni." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Day
Med nastopom se jim je vse zdelo povsem normalno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V Madridu je pretekli konec tedna potekal festival Mad Cool, glavno ime petkovega večera pa je bila zasedba Green Day, ki je pred kratkim nastopila tudi v ljubljanskih Stožicah. Pred začetkom njihovega koncerta se je zgodila nesreča, ki se je končala s smrtnim izidom - 42-letni akrobat Pedro Aunión Monroy je med izvajanjem točke padel s 30 metrov dvignjene kocke in zaradi poškodb umrl na kraju nesreče.

Ogromno kritik zaradi nastopa
Green Day so bili po nesreči tarča kritik, saj so kljub nesreči stopili na oder in odigrali dve uri in pol dolg koncert. "Številni ste se spraševali, zakaj smo koncert izpeljali kljub nesreči," je v izjavi zapisal pevec skupine Billie Joe Armstrong. "Za nesrečo nismo vedeli do konca koncerta. Vedeli nismo niti, da je na prizorišču tisti dan sploh potekal nastop akrobatov."

Kot poroča portal Rolling Stone, je skupina na oder stopila z manjšo zamudo, kar pa naj bi bilo nekaj popolnoma normalnega. Organizatorji so jim povedali, da je zamuda nastala zaradi varnostnih razlogov. Prav tako pa so organizatorji poudarili tudi, da so se za samo nadaljevanje festivala po nesreči odločili zaradi varnosti vseh obiskovalcev.

Zamuda zaradi "varnostnih razlogov"
"Tovrstni festivali so ogromni,"
še dodaja Armstrong. "Toliko različnih dejavnosti se dogaja ob istem času, da je nemogoče slediti čisto vsakemu umetniku in glasbeniku. Mi smo bili v času nesreče v zaodrju nekaj več kot pol kilometra stran od glavnega odra." Poudaril je, da so se takrat ravno ogrevali, saj bi morali nastopiti nekaj minut pred 23.30. "Prav takrat pa so organizatorji našim menedžerjem dejali, da naj nekaj minut počakamo zaradi varnostnih razlogov. To je na koncertnih prizoriščih nekaj povsem normalnega, prav tako kot je normalno, da nam ne povedo točnega razloga."

Ko so stopili na oder, je vse delovalo popolnoma normalno. Armstrong je dejal, da se je občinstvo močno zabavalo, ko so se vrnili v zaodrje, pa so jim vse pojasnili. "Nihče izmed nas ni mogel verjeti, da se je to zgodilo. Ne vemo, zakaj nam tega niso povedali pred koncertom. Kaj takšnega se nam v 30 letih koncertiranja še nikoli ni zgodilo."

"Če bi za nesrečo vedeli pred koncertom, nikoli ne bi stopili na oder. Nismo brezsrčni." Za konec je izrazil še iskreno sožalje vsem svojcem in prijateljem ter dodal, da mu je neizmerno žal za vse tiste, ki so bili priča nesreči.