Adele gradi nastope na vokalu, zato se včasih zdi, da bi bolj sodila v manjša, intimnejša prizorišča. A v resnici ji gre tudi na velikih odrih odlično. Foto: Reuters
Adele gradi nastope na vokalu, zato se včasih zdi, da bi bolj sodila v manjša, intimnejša prizorišča. A v resnici ji gre tudi na velikih odrih odlično. Foto: Reuters
Adele, kraljica grammyjev leta 2009. Foto: Reuters
In Adele na Grammyjih letos, kjer so ji med nastopom zagodle tehnične težave, zaradi česar je še nekaj dni neutolažljivo jokala. Foto: Reuters
Popolno slavje na Britih jo je povsem raznežilo. Foto: Reuters
Oskarja ji je lani prinesla naslovna pesem v Jamesu Bondu Skyfall. Foto: Reuters

Ženski pop že dolgo ni bil v taki formi - zgoraj omenjenim se med največjimi, najbolj prodajanimi in najbolj poslušanimi pridružujejo še Beyonce, Katy Perry, Rihanna, za ovratnik jim dihajo Nicki Minaj, Sia, Pink, Miley Cyrus, Selena Gomez in Ellie Goulding.

A Adele, letnik 1988, je nekaj posebnega. Ne samo, da je poskrbela za najbolje prodajani album leta (njen tretji studijski album, naslovljen preprosto 25), ne samo, da je na nedavni podelitvi britov pometla s konkurenco, ne samo, da je njen vokal izjemen, Adele je tako velik fenomen, ker je še vedno tako zelo osvežujoče pristna.

Ker je njen nastop v Carpool Karaoke z voditeljem Jamesom Cordnom nekaj najbolj simpatičnega in nezvezdniškega, s čimer je YouTube postregel v zadnjih tednih.

Ker je njen tottenhamski naglas še vedno tako močan, kot je bil takrat, ko se je kot 18-letnica izstrelila med zvezde. Ker lahko odpoje naslovno pesem Jamesa Bonda kot diva, nato pa ji v etru uide rafal kletvic.

Ker za svoje vzornice izpostavlja nekaj tako nepretencioznega, kot so Spice Girls, in ker se požvižga na lepotne kilogramske normative, ki jih zapoveduje svet popa in svet šovbiznisa na splošno. Pri tem pa si iz svoje teže tudi ne gradi kariere, kot si jo Meghan Trainor (All About That Bass).

Ne menjaj konja, ki zmaguje
Skratka, Adele imamo radi bolj ali manj vsi. Tudi tisti, ki menijo, da njena besedila v resnici niso nobena mojstrovina, da v slogu in temah iz albuma v album v resnici ne raste, in da bi lahko že res opustila lamentiranje za svojim bivšim, ki se vleče v njenih pesmih že vse od Chasing Pavements (2008). A ji je tudi to oproščeno.

In če že moramo poslušati o neuspešnih preteklih zvezah, to raje počnemo ob pivu z Adele, samooklicano ljubiteljico globokega gledanja v kozarec, kot s poštirkano Taylor Swift ali zafektirano Gago.

Prvi koncert na britanskih tleh v petih letih
Na krilih še enega zmagoslavnega albuma je Adele v ponedeljek z intimnim koncertom v Belfastu začela svojo svetovno turnejo. Šlo je za njen prvi koncert v Veliki Britaniji v skoraj petih letih, v dveh urah pa je odpela 18 pesmi, od uvodne Hello do bondovskega Skyfall, od Hometown Glory do Rolling In The Deep.

Pevka je vedno slovela po dobrem odnosu s svojimi oboževalci in zato se ji nikdar ni zdelo potrebno tistih največjih uspešnic kljubovalno odrekati množicam. Navsezadnje Adelina glasba je (tudi) glasba za množice.

"Zavedam se, da ste nekateri tu pod prisilo. Ampak vas bom že osvojila. Čeprav so nekatere izmed mojih pesmi malce depresivne," se je pošalila na začetku koncerta, pri čemer je namigovala, da so njene oboževalke od svojih partnerjev koncert izsilile.

Čeprav ima Adele, ki se je še do nedavnega borila s hudo tremo pred nastopi v živo, za leto 2016 napovedanih več kot sto (!) koncertov in nastopov, je na otvoritveni koncert v Severno Irsko odpotovalo kar nekaj gorečih oboževalcev od Japonske do Južne Afrike.

"Ena izmed nas"
In, kot izpostavlja BBC, če Adelinih skeptikov med občinstvom že niso osvojile njene balade, pa jih je njen humor in prizemljenost.

Na neki točki je tako vsa prepotena dahnila, da si mora obrisati "lužo z obraza", za uvod pred njeno predelavo Make You Feel My Love Boba Dylana je priznala, da za vraga ni razumela, kaj sploh momlja, zelo prostodušno je razlagala tudi o malih potrebah, depilaciji in kako se je zaradi klime v hotelski sobi zbudila z "glasom Arnolda Schwarzeneggerja". S čimer daje svojim poslušalcem občutek, da je kljub milijonom "ena izmed njih".

Adele ne bo na oder prikorakala v oprijetem bodiju in umetnim vetrom v laseh, niti ne bo prinesena v gigantskem jajcu ali ob prasketanju ognjemeta.

Sicer bo res oblečena v dizajnersko obleko, a bo ta največkrat variacija na umirjeno Burberryjevo črnino, kot jo je nosila v Belfastu. "To ni šov Beyonce," pripomni kar malce pikro med svojim minimalističnim koncertom, kjer ima osrednje mesto zgolj in samo njen kot skala trden vokal.

O Adelinih vrlinah se nam najbližje lahko prepričate 28. in 29. maja v Veroni.