Podelitev grammyjev za življenjsko delo bo 26. januarja. Še vedno pa se ne ve, kdo bo prevzel nagrado v imenu Beatlov. Foto: EPA
Podelitev grammyjev za življenjsko delo bo 26. januarja. Še vedno pa se ne ve, kdo bo prevzel nagrado v imenu Beatlov. Foto: EPA
Ringo Star
Dva še živeča člana zasedbe Paul McCartney in Ringo Starr še vedno koncertirata. Foto: EPA

Podeljevalci nagrade so veliko četverico označili kot eno najvplivnejših skupin v zgodovini glasbe in zapisali, da se je glasba Beatlesov, ki korenini v rokenrolu 50. let preteklega stoletja, razvila v razponu od popbalad do psihedeličnega rocka.

Kdo bo januarja prevzel nagrado, še ni znano. Dva še živeča člana zasedbe Paul McCartney in Ringo Starr še vedno koncertirata, McCartney je tudi nastopil na letošnji podelitvi grammyjev, piše AFP. Ameriška glasbena zasedba The Isley Brothers, ki se lahko pohvali z uspešnicami, kot sta Harvest for the World in It's your Thing, je ustvarila eno najpestrejših in najvplivnejših zapuščin v zgodovini popglasbe, so zapisali organizatorji. Dva izmed članov zasedbe še vedno nastopata.

Nemška skupina Kraftwerk velja za pionirja elektronske glasbe od zgodnjih 70. let preteklega stoletja dalje in je vplivala na izvajalce, kot so Björk, Blondie, David Bowie, Daft Punk, Depeche Mode in Gary Nauman, so zapisali podeljevalci nagrade. Lani so z nagrado za življenjsko delo počastili popikono Michaela Jacksona, kanadskega pevca Leonarda Cohena in pianista Andreja Previna.

Poleg naštetih so podeljevalci častne grammyje namenili še ameriškemu kantriglasbeniku Krisu Kristoffersonu, kreolskemu pevcu Cliftonu Chenierju (1925-1987) in ameriški violinistki Maud Powell (1867-1920).