Kings of Leon danes - izginile so nerodne pričeske in videz podeželskih fantov - zdaj skupina sledi trendom - v glasbi pa postavlja nove. Foto:
Kings of Leon danes - izginile so nerodne pričeske in videz podeželskih fantov - zdaj skupina sledi trendom - v glasbi pa postavlja nove. Foto:
Mali Kingsi - ko še niso imeli ne televizije ne stika z zunanjim svetom.

Zvenimo kot nekaj, kar prihaja iz časov daleč pred našim, to pa zato, ker od tam prihajajo naši vplivi.

Jared Followill
Na začetku glasbene poti.
Z naslovnico Rolling Stona so dokazali, da so dokončno prišli med največje. Foto: Rolling Stone
Za frontmanom Calebom vzdihujejo številna dekleta. Foto: EPA

Naslovnice glasbenih revij s četverico bratov Followill s trpečimi pogledi in fantovskim videzom bi lahko zamenjali tudi za manekenske fotoseanse. A naj vas videz poštirkanih, indie trendovsko oblečenih fantov ne zavede - Kingsi so prava stvar.



Začetek surov, nadaljevanje bolj zloščeno
In čeprav je njihov zadnji album, tudi pri nas priljubljeni Only by the Night, postregel že z dvema res velikima hitoma - Sex on Fire in Use Somebody, so Kingsi na radarju glasbenih kritikov že od svojih garažnih začetkov leta 1999, v desetletju delovanja pa so izdali skupaj štiri plošče, ki so prehajale od surovega, precej nezloščenega zvoka do prečiščene, malce bolj komercialne različice, ki je dosegla tudi širše množice.

Ozadje Kings of Leon je pravzaprav izvleček mitološke zgod be rock'n'rolla. Trije bratje Followill (30-letni Nathan, 27-letni Caleb in 22-letni Jared) so otroštvo preživeli v strogi krščanski vzgoji na poti po globokem jugu - od ene binkoštne cerkve do druge.

Oče Leon je bil pridigar in je fantom vcepil strah pred Bogom, prepovedal jim je poslušati posvetno glasbo, šolal jih je doma, edini stik z glasbo pa je bilo njihovo udejstvovanje v cerkvenih zborih.

Ta kokon, ki je fante "varoval" pred realnim svetom, pa je počil z ločitvijo staršev. Sprva so bili mladi Followilli skrušeni, nato pa so hitro izkoristili priložnost, se skupaj z bratrancem Matthewom preselili v glasbeno prestolnico Nashville, odkrili prepovedane substance, Led Zeppeline, Rolling Stonese in Johnnyja Casha ter kmalu s svojim prvinskim garažnim bugijem in surovimi, južnjaškimi goth besedili podpisali pogodbo za snemanje.

KOL V SLOVENIJI:

Malo je manjkalo, pa bi Kingsi letos koncertirali tudi v Sloveniji. Kot je za MMC povedal organizator Mladen Patajac, se je že dogovarjal z njihovim menedžmentom, a je zadeva padla v vodo, ker niso mogli zagotoviti sponzorjev.


Ponovno rojstvo rocka
Do leta 2002 so se založbe že teple za Kingse. Medtem so se tudi družno, v slogu "vsi za enega, eden za vse" odločili za opustitev mamil. "Zadeli smo ob zid z njimi in prišlo je do točke, ko smo pozabili, kaj si želimo doseči z bandom. Hoteli smo pustiti glasbo, da bi lahko bolj uživali mamila. Za to pa nismo bili dovolj bogati," razlaga Caleb.

Prvenec Youth and Young Manhood je ugledal luč leta 2003 in nemudoma postal ljubljenec britanskih kritikov, ki so Kings of Leon označili kar za "drugi prihod rok'n'rolla", jih nagradili z nazivom "najboljšega benda" leta 2004 in oznako "tista vrsta avtentičnih, dolgolasih upornikov, ki so si Rollingi želeli biti". Tudi vizuano so bili že od zgodnjih začetkov impresivni: sprva so "furali" dolge "kmetavzarske" pričeske, brke in garderobo iz 70. let, nato pa je južnjaški "redneckarski" pridih zamenjal retro šik look - prečke, ozke kavbojke, telovnike, trendi trenčkote ...

Kliše rock'n'rolla
A ZDA niso bile navdušene. Prvi album se je čez lužo prodal v pičlih 100.000 izvodih, kritiki so bili obotavljajoči, občinstvo hladno. Britanska turneja pa je bila druga zgodba - bend je postal kliše rock'n'rolla, ko so tabloidi posrkali vsako zgodbico o seksu, drogah in tesnemu druženju z manekenkami, ki je spremljala doma šolane fante, ki še do nedavnega sploh niso slišali za krilatico "sex, drugs and rock'n'roll".

Nathan je precej kritičen do svojih rojakov, ki glasbeno ne vidijo prek svojih vrtičkov: "Ti ljudje živijo v mehurčku." A Caleb pristavlja, da so tudi oni sami dolgo živeli v tem istem mehurčku: "Ko smo odraščali, naši starši niso govorili o politiki in niso nikdar volili, ker so bili popolnoma predani verskemu življenju. Poslušali nismo nič drugega kot gospel, televizorja nismo imeli, tako da, ko smo prišli v Anglijo, smo si mislili: Uau, torej to se dogaja zunaj!"

Megalomanski uspeh
Leta 2005 so uspeh nadgradili z drugim albumom, malce bolj eksperimentalnim, a še vedno surovim, Aha Shake Heartbreak, ki se je zavihtel na tretje mesto britanske lestvice. Turneji z U2-ji in Bobom Dylanom sta Kingsom dvignili profil tudi v ZDA, tako da so s tretjim, že malce bolj nalezljivim albumom (Because of the Times, 2007) končno opozorili nase tudi doma.

Z lani izdanim Only by the Night poti nazaj v anonimnost ni bilo več. Uspešnica Sex on Fire se je predvajala na vsaki radijski postaji, Rolling Stone jim je posvetil celotno številko, slike seksi frontmana Caleba z njegovim dekletom, manekenko Lily Aldridge, so začeli objavljati tudi ameriški tabloidi.

Izkupiček je bil velikanski: številka 1 britanskih lestvic, petkrat platinasta izdaja samo v VB, najbolje prodajan album leta v Avstraliji, grammy, brit za najboljšega mednarodnega izvajalca, velika svetovna turneja (najbliže nam jih bo poleti mogoče videti na festivalih v VB, Belgiji, Nemčiji in Švici) in zvezdni status.

Klasična ameriška pravljica.

V videih spodaj poslušajte tri največje uspešnice Kings of Leon: On Call, Use Somebody in Sex on Fire.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Zvenimo kot nekaj, kar prihaja iz časov daleč pred našim, to pa zato, ker od tam prihajajo naši vplivi.

Jared Followill