Foto: EPA
Foto: EPA

Vodja vsebin pri BBC-ju Charlotte Moore je povedala, da je kronanje prireditev, ki se zgodi enkrat v generaciji, seznam nastopajočih na koncertu pa je označila za prvorazrednega.
Vendar pa nedavna poročila kažejo, da so nastop zavrnili številni svetovni zvezdniki, med njimi Adele, Elton John, Harry Styles in Spice Girls, domnevno zaradi nesoglasij glede urnika nastopa ali obveznosti glede turnej, poroča STA.

Časnik Mail on Sunday je poročal, da je pevka Kylie Minogue sodelovanje zavrnila zaradi okrepljenega republikanskega ozračja v njeni rodni Avstraliji, kjer je Charles tudi kralj. Dogodka se bo po pričakovanjih osebno udeležilo približno 20.000 povabljenih gostov in drugih, prireditev pa bodo prenašali tudi v živo po radiu in spletu.

Drugi potrjeni izvajalci so operna zvezda Bryn Terfel, kantavtorica Freya Ridings ter skladatelj in producent Alexis Ffrench. Katy Perry, ki je leta 2021 nastopila na inavguraciji predsednika ZDA Joeja Bidna, je sicer povezana s Charlesovimi dobrodelnimi ustanovami, tako kot tudi skupina Take That in Richie. Zadnji, ki je pri 73 letih le leto dni mlajši od kralja, je povedal, da mu bo sodelovanje na koncertu v čast. Bocelli pa že ima izkušnje s kraljevimi nastopi, saj je že nastopil za Charlesovo mamo, kraljico Elizabeto II., ki je umrla septembra lani. Bil je med zasedbo zvezdnikov, ki jo je vodila Diana Ross na koncertu ob platinastem jubileju monarhinje na prestolu junija lani.

Za dogodek ni pretiranega zanimanja

Imena nekaterih nastopajočih še vedno niso znana, pri BBC-ju jih bodo razkrili v kratkem. Čeprav bo kronanje prvo po letu 1953 in tako dogodek, ki mu večina Britancev še ni bila priča, pa se po pisanju tujih medijev zdi, da je zanimanje javnosti trenutno na nizki ravni.
Anketa YouGov, ki je zajela več kot 3000 ljudi, je v petek pokazala, da nekaj več kot tretjini, 35 odstotkom ljudi, za dogodek "ni preveč mar". Slaba tretjina (29 odstotkov) je povedala, da jim je vseeno, pri čemer je apatija največja med mlajšimi. Približno četrtina (24 odstotkov) vseh vprašanih je izjavila, da jim je precej mar, in le približno eden od desetih ljudi (devet odstotkov) je dejal, da ga kronanje zelo zanima. Kljub temu je 46 odstotkov Britancev dejalo, da bodo po vsej verjetnosti gledali slovesnost ali se udeležili praznovanj, vključno z uličnimi zabavami in kosili po državi 8. maja, ki so ga razglasili za državni praznik.