Calvin Harris je na vrhu največjih zaslužkarjev nasledil Tiësta. Foto: EPA
Calvin Harris je na vrhu največjih zaslužkarjev nasledil Tiësta. Foto: EPA
Calvin Harris
Nazadnje se je mudil v Sloveniji junija lani. Foto: MMC RTV SLO
Calvin Harris
Danes je Harris eno izmed najbolj izpostavljenih imen v elektronski glasbi. Foto: EPA

Pred manj kot desetletjem je Adam Richard Wiles delal na blagajni ene izmed prodajaln škotske verige trgovin. Živel je pri starših in se ukvarjal s pisanjem diplome. Obupal je že nad sanjami, da bi postal glasbenik. Leta 2003 se je preselil v London z željo, da najde pevce, ki bodo s svojim vokalom dopolnili njegove instrumentalne posnetke, ki jih je ustvaril v svoji spalnici. Neuspešno. Pri 21 letih se je zato vrnil domov in za blagajno. "Mislil sem si, da sem izkoristil svojo priložnost," se je spominjal v pogovoru za Forbes.

A svojo drugo priložnost je našel na svetovnem spletu, natančneje na MySpaceu. Svoje posnetke je začel pošiljati ljudem, za katere je mislil, da so vsaj malo povezani z glasbeno industrijo. Med njimi je bil mož po imenu Mark Gillespie - iskalec talentov v britanskih klubih -, in le nekaj tednov po sklenitvi prijateljstva je Harris že podpisal pogodbo z založbo EMI.

"Vzpon plesne glasbe se je v zadnjih treh letih zgodil z astronomsko hitrostjo, in slučajno sem bil na pravem mestu ob pravem času," je dejal Wiles, bolje znan pod imenom Calvin Harris. Didžej je združil svoj talent za ustvarjanje skladb s tržno strategijo, ki je ustrezala ciljem 4,5 milijarde težke elektronsko-plesne glasbene industrije.

Še večji zaslužkar od Jay-Z-ja
V zadnjem letu je postal magnet za vabljenje obiskovalcev v klube po Las Vegasu in Miamiju in do junija nanizal več kot 150 nastopov. Z zaslužkom, vrednim 46 milijonov ameriških dolarjev (kar znese okoli 34.500.000 evrov), je didžej, ki se še preteklo leto ni niti uvrstil na lestvico največjih zaslužkarjev v svojem žanru, v zadnjih 12 mesecih zaslužil več kot raper Jay-Z, pevka Katy Perry in njegova tesna sodelavka Rihanna (s katero je še pred dvema letoma nastopal na evropskem delu njene turneje).

Največji dohodek Škotu predstavljajo nastopi na turneji, kjer na dobro noč zasluži tudi 300.000 ameriških dolarjev. Med organizatorji elektronskih zabav je postal priljubljen prav zaradi svojega sloga, v katerem združuje močnejše popelemente, s katerimi privablja tako širše množice kot tudi tiste obiskovalce klubov, ki so pripravljeni za steklenico izbrane penine plačati tudi več tisoč ameriških dolarjev.

"Delavec" med didžeji
Na turneji se izogiba samostojnih nastopov. Rajši ostaja v klubih in na festivalih, kjer so marže višje zaradi manjših stroškov produkcije in logistike. V nasprotju s svojimi stanovskimi kolegi ima Harris pestro glasbeno zaledje, saj je v mladosti nastopal kot pevec s svojo skupino. Svoje zaledje pa je izkoristil pri sodelovanju s pevkami, kot so Florence Welch, Ellie Goulding in Rihanna.

Danes je Harris eno izmed najbolj izpostavljenih imen v elektronski glasbi. Na njegovih policah stoji grammy, z njegovim zadnjim albumom 18 Months pa je postavil rekord, saj se je kar osem pesmi z omenjenega albuma uvrstilo med najboljših deset na britanskih lestvicah. Pred njim je bil ta rekord v rokah kralja popa Michaela Jacksona.

Harrisu na lestvici največjih zaslužkarjev po podatkih revije Forbes sledita nizozemski didžej Tiësto z 32 milijoni ameriških dolarjev (oz. okoli 24 milijoni evrov) in Francoz David Guetta z dvema milijonoma manj.