Do zdaj je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav in zvezdnike, kot so Arctic Monkeys, Moby, Chemical Brothers, Iggy Pop, Garbage, Jamiroquai, Nick Cave in Billy Idol. Foto: Organizator
Do zdaj je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav in zvezdnike, kot so Arctic Monkeys, Moby, Chemical Brothers, Iggy Pop, Garbage, Jamiroquai, Nick Cave in Billy Idol. Foto: Organizator
Novi Sad
Leta 2007 si je Exit prislužil nagrado na UK Festival Awards za najboljši evropski festival. Foto: EPA

Kot poroča srbski Blic, se z znamenitim festivalom, ki se uvršča med najboljše festivale na svetu, ukvarja sam srbski politični vrh. Natančneje, premier Ivica Dačić in njegov namestnik Aleksander Vučić sta javno obljubila, da bo država finančno podprla festival, a minister za finance in gospodarstvo Mlađan Dinkić trdi, da za to v državni blagajni preprosto ni denarja.

Iz Exita Slovenija so nam posredovali izjavo Dušana Kovačevića, enega izmed organizatorjev, ki je izrazil prepričanje, da festival ni ogrožen in da bodo zaplet rešili v najkrajšem času. "Spodbudna novica pa je, da je zanimanje za letošnji Exit največje v zadnjih letih, zato pričakujemo enega najboljših Exitov do zdaj," je dodal.

Dinkić tako že več mesecev zadržuje nakazilo, ki bi moralo priti na račun organizatorjev Exita že konec lanskega leta.

Lani je Srbija na račun festivala nakazala 280.000 evrov, letos pa naj bi jim obljubila še višjo vsoto, 350.000 evrov. A denarja tudi slab mesec pred začetkom zabave na Petrovaradinski trdnjavi ni od nikoder.

"Tega si ne bi smeli privoščiti"
Predstavnik festivala Dušan Kovačević je dejal, da je podpora države tako velikemu festivalu, kot je Exit, nujna, saj ni mogoče, da bi od domačinov zahtevali plačilo ekonomske cene vstopnice, s katero bi pokrili vse stroške. Ta bi morala stati okoli 200 evrov, kar je tudi povprečna cena za podobne festivale v Evropi. Hkrati opozarja: "Zaradi množice obiskovalcev iz tujine Exit Srbiji vsako leto prinese dobiček, ki znaša okoli 15 milijonov evrov." Tudi zato ostaja optimističen, saj zaupa v obljubo premierja in njegovega namestnika. "Noben resen človek v državi si ne bi smel dovoliti, da ogrozi tako pomemben projekt, kot je festival Exit," je dodal.

Namigi o morebitni odpovedi festivala ali celo selitvi čez mejo na Hrvaško so se pojavili že novembra. Takrat je namreč srbsko ministrstvo za kulturo sporočilo, da obstaja zaradi zategovanja pasu resna možnost, da s seznama projektov, ki jih finančno podpirajo, črtajo Exit. Sledil je odstop direktorja festivala Bojana Boškovića.

Bogat šopek imen
Če se bodo spori zgladili in bo denar iz proračuna le nakazan, bo Exit potekal med 10. in 14. julijem na že znanem mestu, na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu. Med nastopajočimi bodo med drugimi Atoms For Peace, Bloc Party, CeeLo Green, Fatboy Slim, Snoop Dogg aka Snoop Lion, The Prodigy, Chase & Status & Rage, Diplo, DJ Fresh live, Dubfire, Eric Prydz, Jeff Mills, Pan-Pot, Rudimental live, SBTRKT, Seth Troxler, Ana Popovic, Delilah, Eyesburn, Feed Me, Gregor Tresher live, Mathew Jonson live in Prong.